Novinarsko društvo

Dnevnik z izmenjave v španskem Leónu – Erasmus + ka122

Eva Založnik in Taja Čerčnik, dijakinji 3. letnika, bosta med 10. januarjem in 10. februarjem 2023 bivali v španskem mestu León, kjer se bosta šolali na srednji šoli IES Ordoño II. Dijakinji sta v Leónu v sklopu projeta Erasmus + ka122:  https://www.prvagim.si/spoznavanje-evropske-raznolikosti-in-enakosti

Objavljamo njune dnevniške zapise: 

Ponedeljek, 23. januar

Tako, za nama je že drugi teden najine izmenjave. V Leónu sva vsak dan bolj domači, za sprehode po mestu ne potrebujeva več navigacije. 🙂 Vedno bolj se prilagajava novemu bioritmu in navadam. Predvsem sva opazili razlike v količini glavnih obrokov: zajtrk je po navadi bolj lahek, kosilo je sestavljeno iz predjedi, dveh glavnih jedi in sladice in tudi večerje so precej obilne.

V šoli sva ta teden predstavili Slovenijo v več razredih. Govorili sva o naši tipični hrani, glasbi, šegah, navadah, kulturnih in naravnih značilnostih. Slovenijo bolj slabo poznajo, marsikateri podatek se jim je bil popolnoma nov.

Ta teden sta imeli Clara in Julia pisno ocenjevanje pri biologiji (celica in njeni procesi). Na voljo so imeli 90 minut, pisali pa so lahko tudi čez odmor. Test je bil zelo obsežen, ena stran in pol vprašanj, na katera so morali esejsko odgovarjati. Rezultate dobijo po enem tednu, ni pa jim dovoljeno ocenjenih testov odnesti domov.

Nimajo veliko testov, le enega ali dva na teden, so pa zelo obsežni. Prav tako nimajo napovedanih testov že od začetka leta, ampak jim jih napovejo približno 2 tedna prej, zato se morajo ves čas sproti učiti.

V razredu sva navezali stike z novimi sošolci in sošolkami, z njimi sva se družili konec prejšnjega tedna na Plazi Mayor. Najini sošolci se po navadi družijo vsako soboto zvečer in zelo lepo so naju sprejeli v svojo družbo.

Mene je Juliina družina povabila na družinsko kosilo, saj sta njena stara starša imela 50. obletnico poroke. Všeč mi je bilo druženje s toliko prijetnimi ljudmi za mizo s tolikšnimi dobrotami (paella, carne con patatas, tarta…).

V petek naju čaka predstavitev Franceta Prešerna pri literaturi in kviz o njem.

 

Ponedeljek, 16. januar 

Tako, pa je za nama prvi teden v Španiji. Veseli naju, da nama je I. gimnazija v Celju omogočila enomesečno šolanje v Španiji in tako spoznavava novo kulturo in širiva svoja obzorja.

Že prvi dan pouka sva ugotovili, da imajo v Španiji kar precej drugačen šolski sistem kot v Sloveniji (ko pride profesor v razred dijaki ne vstanejo, profesorje tikajo, šolska ura traja 50 minut, vsak dan imajo 6 šolskih ur in med njimi 5 minut odmora, po prvih treh urah je glavni odmor, ki je dolg pol ure …). S poukom začnemo ob 8.40 in končamo ob 14.30. Morali pa sva se tudi navaditi na nov bioritem, saj tu sonce vzhaja in zahaja veliko pozneje kot v Sloveniji.

Precej naju je tudi razveselilo, da so Španci zelo odprti ljudje in so naju kot tujki zelo lepo sprejeli. Najini gostiteljici, Clara in Julia, sta naju že večkrat popeljali v mesto, da sva si ga lahko ogledali in videli vse znamenitosti Leóna, najbolj nama je bila všeč la Plaza Mayor. Poskusili sva že tapase (krompir s salsa omako, rogljički, muffini), churrose z vročo čokolado, crepese in veliko španskih specialitet, kot so paella, chicken enchiladas, empanadas, tortillas, tacosi …

Prvi teden naju je Španija popolnoma navdušila, sva pa že polni novih pričakovanj in radovnedni, kaj vse je še pred nama.

Dostopnost