Novinarsko društvo

Dnevnik z izmenjave v španskem Leónu – Erasmus + ka122

Eva Založnik in Taja Čerčnik, dijakinji 3. letnika, bosta med 10. januarjem in 10. februarjem 2023 bivali v španskem mestu León, kjer se bosta šolali na srednji šoli IES Ordoño II. Dijakinji sta v Leónu v sklopu projeta Erasmus + ka122:  https://www.prvagim.si/spoznavanje-evropske-raznolikosti-in-enakosti

Objavljamo njune dnevniške zapise: 

Četrtek, 9. februar

Najin mesec v Španiji se je že skoraj iztekel in počasi se bova morali posloviti od najinih španskih prijateljev in družin. Prejšnji teden smo se Julia, Taja in jaz odpravili v vas Villavente, kjer Juliina družina predvsem poleti preživi večino časa. Tamkajšnji domačin, ki je upokojen  profesor umetnosti, že 2 leti gradi fontano, na kateri bo kip, ki bo upodabljal Julio. Pretekli vikend pa smo se obe družini skupaj odpravili na izlet v pokrajino Las Médulas. To je zgodovinsko nahajališče zlata v bližini mesta Ponferrada na obrobju kraja El Bierzo – bil je tudi najpomembnejši rudnik zlata v celotnem Rimskem cesarstvu in je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Po ogledu te čudovite pokrajine smo se skupaj odpravili še v Astorgo, kjer smo videli Gaudijevo palačo, la Plaza Mayor, Hotel Gaudí in sprehodili smo se po tamkajšnjem parku. S Tajo sva si v Leónu ogledali še Musac – muzej sodobne umetnosti, notranjost katedrale, el Espacio León – nakupovalni center in odšli na kopanje v Hotel Q!H. Videli sva tudi sobotno dopoldansko tržnico na Plazi Mayor, ob nedeljah pa v Leónu poteka tudi el rastro (sejem). 

V tem mesecu sva se naučili veliko novih besed, predvsem slenga, ki ga uporabljajo mladi, spoznali veliko novih ljudi, navad, navdušila naju je tukajšnja antična arhitektura. Ko sva se sprehajali po Leónu se nama je zdelo, da sva vsakič videli kaj novega, čeprav sva se pa vsak dan počutili bolj domače. V Španiji sva spoznavali kulturno in naravno dediščino (Las Medulas, Riaño, kraljeva palača v Madridu, katedrala v Leónu, …), spletli nove vezi, poskusili njihovo tipično hrano (paella, empanada – ki sva se jo naučili tudi sami narediti, tortilla, churros) … Zanimivo se je bilo vključiti v drugačen šolski sistem z drugačnimi vsebinami in načini dela. Svoji gostiteljici sva povabili, da lahko po svoji »maturi« prideta na obisk v Slovenijo.  Bila je resnično nepozabna izkušnja.

 

Ponedeljek, 30. januar

Minil je že tretji teden najinega bivanja v Španiji.

IES Ordoño II je šola, ki jo obiskujeva v Španiji. Zelo naju je presenetilo, da se Španci učijo samo o Španiji. Pri zgodovini, ki je sicer obvezen predmet na španski maturi (t. i. PAU = Prueba de Acesso a la Universidad), se učijo samo o španski zgodovini. Podobno je tudi pri geografiji, ne učijo se nič globalnega, ampak je njihovo poučevanje osredotočeno samo na Španijo (podnebje, površje, vodovje, rastlinstvo) …

Drugače kot pri nas je tudi to, da imajo tukaj tri semestre v šolskem letu, mi pa imamo dve ocenjevalni obdobji. Imajo veliko manj predmetov kot mi (samo 8) in v zadnjem letniku gimnazije nimajo športne vzgoje. Osnovne predmete (matematika, literatura, angleščina in zgodovina) ima celoten razred, pri izbirnih predmetov (biologija, fizika, kemija, psihologija, TIC (računalništvo), CTM (tehnika in risanje) pa se razredi delijo. Na »maturi«, ki je samo pisno ocenjevanje (brez ustnega), pišejo štiri obvezne (zgoraj naštete) predmete, izberejo pa lahko še najmanj enega in največ štiri izbirne predmete.

Ta konec tedna sva obiskali špansko prestolnico, Madrid. Navdušile so naju mogočne, zgodovinske zgradbe. Najprej sva si ogledali Parque del Retiro, ki je eden izmed največjih parkov v Madridu in leži v bližini Museo del Prado. Do 19. stoletja je bil v lasti kraljeve družine, nato je postal javni park, od leta 2021 pa je del seznama Unescove svetovne dediščine.  V bližini se nahaja tudi Real Academia Española, ki je uradna kraljeva institucija, ustanovljena leta 1713, in je namenjena izobraževanju na področju španskega jezika. Med sprehajanjem skozi mesto je na Puerta del Sol, malo pred Plazo Mayor najino pozornost pritegnila plošča, ki predstavlja kilometer 0 v Madridu. Na Mercado de San Miguel sva poskusili veliko španskih specialitet: empanade, tortilje in sangrijo. Ogled mesta sva nadaljevali proti Palacio Real de Madrid, ki sva si jo ogledali tudi od znotraj. Arhitektura in notranja ureditev palače naju je pustila brez besed. Je največja kraljeva palača v Evropi s 3418 sobami, najbolj naju je presenetila jedilnica, v kateri je miza za 130 gostov.  Oglede sva zaključili na Estadio Santiago Bernabeu, ki je drugi največji stadion v Španiji ter rezidenca nogometnega kluba Real Madrid.

 

Ponedeljek, 23. januar

Tako, za nama je že drugi teden najine izmenjave. V Leónu sva vsak dan bolj domači, za sprehode po mestu ne potrebujeva več navigacije. 🙂 Vedno bolj se prilagajava novemu bioritmu in navadam. Predvsem sva opazili razlike v količini glavnih obrokov: zajtrk je po navadi bolj lahek, kosilo je sestavljeno iz predjedi, dveh glavnih jedi in sladice in tudi večerje so precej obilne.

V šoli sva ta teden predstavili Slovenijo v več razredih. Govorili sva o naši tipični hrani, glasbi, šegah, navadah, kulturnih in naravnih značilnostih. Slovenijo bolj slabo poznajo, marsikateri podatek se jim je bil popolnoma nov.

Ta teden sta imeli Clara in Julia pisno ocenjevanje pri biologiji (celica in njeni procesi). Na voljo so imeli 90 minut, pisali pa so lahko tudi čez odmor. Test je bil zelo obsežen, ena stran in pol vprašanj, na katera so morali esejsko odgovarjati. Rezultate dobijo po enem tednu, ni pa jim dovoljeno ocenjenih testov odnesti domov.

Nimajo veliko testov, le enega ali dva na teden, so pa zelo obsežni. Prav tako nimajo napovedanih testov že od začetka leta, ampak jim jih napovejo približno 2 tedna prej, zato se morajo ves čas sproti učiti.

V razredu sva navezali stike z novimi sošolci in sošolkami, z njimi sva se družili konec prejšnjega tedna na Plazi Mayor. Najini sošolci se po navadi družijo vsako soboto zvečer in zelo lepo so naju sprejeli v svojo družbo.

Mene je Juliina družina povabila na družinsko kosilo, saj sta njena stara starša imela 50. obletnico poroke. Všeč mi je bilo druženje s toliko prijetnimi ljudmi za mizo s tolikšnimi dobrotami (paella, carne con patatas, tarta…).

V petek naju čaka predstavitev Franceta Prešerna pri literaturi in kviz o njem.

 

Ponedeljek, 16. januar 

Tako, pa je za nama prvi teden v Španiji. Veseli naju, da nama je I. gimnazija v Celju omogočila enomesečno šolanje v Španiji in tako spoznavava novo kulturo in širiva svoja obzorja.

Že prvi dan pouka sva ugotovili, da imajo v Španiji kar precej drugačen šolski sistem kot v Sloveniji (ko pride profesor v razred dijaki ne vstanejo, profesorje tikajo, šolska ura traja 50 minut, vsak dan imajo 6 šolskih ur in med njimi 5 minut odmora, po prvih treh urah je glavni odmor, ki je dolg pol ure …). S poukom začnemo ob 8.40 in končamo ob 14.30. Morali pa sva se tudi navaditi na nov bioritem, saj tu sonce vzhaja in zahaja veliko pozneje kot v Sloveniji.

Precej naju je tudi razveselilo, da so Španci zelo odprti ljudje in so naju kot tujki zelo lepo sprejeli. Najini gostiteljici, Clara in Julia, sta naju že večkrat popeljali v mesto, da sva si ga lahko ogledali in videli vse znamenitosti Leóna, najbolj nama je bila všeč la Plaza Mayor. Poskusili sva že tapase (krompir s salsa omako, rogljički, muffini), churrose z vročo čokolado, crepese in veliko španskih specialitet, kot so paella, chicken enchiladas, empanadas, tortillas, tacosi …

Prvi teden naju je Španija popolnoma navdušila, sva pa že polni novih pričakovanj in radovnedni, kaj vse je še pred nama.

Dostopnost