Projekt Lycée d’Europe

V okviru francoskega predsedovanja Svetu EU je v šolskem letu 2021/2022 projekt Lycée d’Europe združil 82 dijakov in 26 profesorjev iz vse Evrope, ki so razpravljali o temi evropskega državljanstva. Slovenske barve v tem projektu so zastopali Nika Razgoršek in Jan Bajc, dijaka 4. b-razreda, ki se kot drugi tuji jezik učita francoščino, ter njuna mentorica Andreja Lorenčak.

Projekt je bil edinstvena izkušnja, saj so dijaki in profesorji sodelovali na številnih konferencah, srečanjih z visokimi predstavniki Evropske unije ter v francoščini razpravljali o izzivih evropske družine. Prvi del projekta je bil od 14. do 18. februarja namesto v Strasbourgu zaradi slabe epidemiološke slike izveden na daljavo. Udeleženci so bili razdeljeni v pet skupin, skupina A je razpravljala o zgodovinskem prostoru in evropskih krajih spomina, skupina B o mobilnosti, skupina C o mejah Evropske unije, skupina D o biotski raznovrstnosti, skupina E pa je bila zadolžena za poročanje o dogajanju v okviru projekta. Profesorji so imeli poleg tega zanimiva izobraževanja o pomenu raznojezičnosti, razvijanju evropskih in medkulturnih kompetenc ter medkulturni mediaciji.

»La cerise sur le gâteau« ali češnja na torti projekta je bilo srečanje v Parizu od 8. do 10. aprila 2022, kjer so dijaki in profesorji delo vseh skupin predstavili francoskemu ministru za šolstvo, gospodu Blanqueru, ki jih je sprejel na Francoskem ministrstvu za šolstvo, mladino in šport. Slovenske predstavnike je ob tej priložnosti v imenu Slovenske ambasade v Franciji pozdravila tudi gospa Vlasta Turel. Sledil je obisk državnega zbora ter srečanje s poslancem iz departmaja Hauts-de-Seine Jacquesom Mairom, ki je predstavil delo francoskega poslanca in odgovoril na številna vprašanja. Srečanje so obogatili še številni ogledi pariških znamenitosti ter odlična večerja na ladjici na Seni s pogledom na osvetljene pariške znamenitosti.

Zagotovo nepozaben konec tedna, številna nova poznanstva, zanimivi pogovori z zavzetimi mladimi in njihovimi mentorji iz vse Evrope. Enkratna izkušnja, ki bogati.

 

Podrobnosti o projektu najdete na povezavi: https://www.lyceedeurope.eu/

Vabljeni tudi k ogledu posnetka o projektu: https://www.lyceedeurope.eu/ressources/#presentation

 

Dostopnost