Mladinski orkester I. gimnazije v Celju

V šolskem letu 2009/2010 je po dolgem premoru ponovno zaživelo delo šolskega orkestra. Pobudnik ustanovitve orkestra v šolskem letu 1997/1998 je bil dr. Anton Šepetavc. Najprej je orkester vodil nekdanji dijak naše gimnazije Simon Dvoršak, danes uspešen dirigent. V tem obdobju med odmevnimi nastopi najbolj izstopa muzikal Lepotica in zver (2007), s katerim so pevci in glasbeniki navdušili občinstvo ne le v različnih krajih Slovenije, temveč tudi v Bruslju.

Delo dirigenta je v šolskem letu 2009/2010 prevzel Tomaž Marčič, prav tako nekdanji dijak I. gimnazije v Celju, ki se je podpisal tudi pod vse priredbe za orkester.

Pod njegovim vodstvom se je nova zasedba orkestra prvič predstavila na božično-novoletnem koncertu decembra 2009.

Šolski orkester vsako leto popestri predbožično kulturno dogajanje v Celju, ko z zborom pripravi zdaj že tradicionalni božično-novoletni koncert. Poleg tega orkester z zborom nastopa na povabilo tudi ob drugih priložnostih. V šolskem letu 2010/2011 so se dijaki lotili izjemno zahtevnega projekta, izvedbe španskega muzikala Hija de la Luna. Zelo odmevna uprizoritev v SLG Celje je doživela več ponovitev na gostovanjih v okolici Celja. Plod dveletnega truda sta šolski orkester in zasedba muzikala kronala marca 2012 na VI. mednarodnem festivalu srednješolskih gledališč v španščini. Na festivalu, ki je potekal v sklopu projekta Maribor – evropska prestolnica kulture, so bili naši gimnazijci deležni stoječih ovacij in pohval strokovne komisije.

Septembra 2015 je vodenje orkestra prevzel Luka Železnik, ki je zasedbo vodil na božično-novoletnem koncertu.

Od januarja 2016 je orkester deloval pod taktirko Martine Anderlič, profesorice flavte na Glasbeni šoli Celje. Pod njenim vodstvom so glasbeniki v sodelovanju z gimnazijskim zborom v šolskem letu 2015/2016 pripravili pomladni koncert Ena po domače …, na katerem so zazveneli slovenski ljudski napevi v sodobnejših priredbah. V minulem šolskem letu je orkester sodeloval na dobrodelnem božično-novoletnem koncertu, na prireditvi Ljubezen po rusko in na Ruskem večeru ter gostoval v Škofji Loki na Rusijadi.

V šolskem letu 2017/18 je orkester vodil naš nekdanji dijak Peter Tovornik, profesor teoretskih predmetov na umetniški gimnaziji. Zasedba je delovala v smislu revijskega orkestra – simfonični orkester in combo (jazz) band. Prvi nastop je imel orkester skupaj s pevci mešanega mladinskega pevskega zbora. Pripravili so božično-novoletni koncert.

Dostopnost