MEPI v šolskem letu 2017/2018

Povezava do nove MEPI šolske strani.

Spoznavni vikend

V  šol.l. 2017/18 imamo na šoli 34 udeležencev na bronasti in 16 na srebrni stopnji.

Prvi pripravljalni trening v okviru programa Mednarodno priznanje za mlade v šolskem letu 2017/2018 smo izvedli 25. in 26. novembra.

V soboto smo se ob osmih zjutraj iz Laškega odpravili proti Reki, kjer smo se po 7 km hoje nastanili v 200 let stari in lepo obnovljeni hiški. Po malici smo se preizkusili v timskih igrah in se tako malo bolje spoznali. Pred kosilom smo se udeležili predavanja o varstvu okolja, potem pa smo si razdelili naloge pri kuhanju kosila in kasnejšem pospravljanju. Nadaljevali smo s predavanjem v treh skupinah. Vsaka skupina je poslušala predavanje o odpravah in opremi, ki jo potrebujemo, o orientaciji in o določanju ciljev. Tako smo pridobili ključna znanja, ki jih bomo potrebovali na odpravah. Sledilo je pripravljanje večerje in pospravljanje kuhinje. Po večerji smo igrali biljard, karte, šah ali se preprosto greli ob topli peči in se pogovarjali. Tako smo še tesneje navezali stike tisti, ki se od prej nismo poznali. Izmenjali smo si številna mnenja.

V nedeljo smo takoj zjutraj pospravili svoje stvari in ležišča ter pozajtrkovali. Sledilo je kratko predavanje o nevarnostih, s katerimi se lahko srečamo na terenu, in o ukrepanju. Po predavanju je sledilo čiščenje celotne koče. Ob dogovorjeni uri smo se peš odpravili v Laško in tako zaključili naš spoznavni vikend.

Naučili smo se delovati v skupini in spoznali našo skupinsko dinamiko. Morali smo iti preko sebe in se prilagajati, saj nas v koči ni bilo malo. Čeprav odrekanje velikokrat ni bilo enostavno, je bilo zagotovo vredno. Le tako smo vsi imeli enake možnosti, da se imamo lepo, se med sabo spoznamo in naučimo veliko novega.

Dogajalo se je…

Januarja smo v Narodnem domu organizirali Podelitev priznanj MEPI za vse šole v celjski regiji, ki so vključene v program.

Na področju pustolovskih odprav smo izvedli več pripravljalnih treningov za pridobitev znanj iz prve pomoči, postavljanja šotorov, orientacije in dela s karto, merjenje azimuta, varovanje okolja, ukrepov ob nevarnostih, pripravi kurišča in toplega obroka. Poseben poudarek smo namenili krepitvi dobre skupinske dinamike, ki je na odpravah dostikrat odločilna za uspeh posamezne ekipe.

V sodelovanju z biološkim krožkom se je nekaj mepijevcev udeležilo prostovoljne akcije ob Slivniškem jezeru »Pomagajmo žabicam pri prečkanju ceste«. Akcija je bila zelo uspešna. Rešili smo veliko žabic, smo pa med seboj tudi odgovorno in vzajemno sodelovali, saj je bilo potrebno poskrbeti za osebno varnost na cesti. Za vse nas je bila to bogata izkušnja in dragocena dodana vrednost vsakemu izmed nas.

Da so naši mepijevci iz pravega testa, da zmorejo več, kot si mislijo so pokazali skozi vse leto. Področja športa, prostovoljnega dela in izbrane veščine so opravljali individualno ob podpori področnih mentorjev.

Duh dogodivščine, odkrivanja, edinstven izziv in nepozabno doživetje so naši mladi udeleženci spoznali, občutili in doživeli na odpravah. Žulji, smeh, utrujenost, jeza. Igrivost, stokanje, sočutje, konflikt, podpora, žeja, veselje, radost. Empatija, podjetnost, energičnost, mladost, norost, vzajemnost, odgovornost, načrtovanje…Vse to je MEPI.

Letos smo imeli za pustolovsko odpravo tri skupine na bronasti stopnji in dve na srebrni stopnji. Poskusno odpravo smo izvedli maja, kvalifikacijsko pa junija.

Trasa poskusne odprave: Grobelno-Rifnik-Resevna-Svetina-Opoke-Dramlje-Sv. Uršula, srebrna stopnja pa je dodala še en dan, in sicer Sv. Uršula-Žička kartuzija-Slovenske Konjice.

Trasa kvalifikacijske odprave: Mariborska koča-Ruška koča-Tinčeva bajta-Bajgot-Koča na Klopnem vrhu-Pesek-Lovrenška jezera-Rogla-Pesek, srebrna stopnja pa je dodala še en dan, in sicer Koča na Pesku-Osankarica-Sv. Trije kralji- Veliko Tinje.

Dokazali so, da so iz pravega testa, da zmorejo več, kot si mislijo.

Čestitamo! Bravo, naši mepijevci!

Oglejte si še slike na Facebooku:)

Organizirali smo podelitev za vse mepijevce v celjski regiji

Pripravljalni trening za odprave februar 2018

Akcija Pomagajmo žabicam čez cesto april 2018

Priprava na odpravo april 2018

Pripravljalni treningi za odprave april 2018

MEPI – poskusna odprava 2018

MEPI pustolovske odprave 2018

Dostopnost