Likovna dejavnost na šoli

 Poslikava šolskega hodnika

Od pomladi 1999 poslikavamo šolski kletni hodnik. Tematsko smo se naslonili na modernistična dela, ki so jih dijaki z barvnimi folijami prenesli na stene ter jih pobarvali. Nastala je cela galerija reprodukcij znanih del. Poslikave so se z leti dopolnjevale in spreminjale – kakšne že od časa in vlage načete dele so dijaki preslikali, na novo urejene kletne prostore pa so poslikali na novo. Tematika se je sčasoma spreminjala, tako da so bili motivi zelo različni: od likov iz priljubljenih risank do motivov iz japonskih lesorezov, od upodobitve antičnih kipov atletov do znanih Picassovih risb golobov miru, dekliških obrazov in don Kihota, nekaterih pravljičnih motivov ter risb ali slik, ki smo jih povzeli po Klimtu, Schileju in Dalíju. Dijaki likovniki so šolske stene obogatili tudi s svojimi lastnimi stvaritvami. Vmes smo si zadali konceptualno nalogo, ki naj bi bila interaktivna, a ni zaživela. Morda si bomo zamislili kaj drugega, kar bi prav tako lahko vključilo vse ostale dijake. Ob omaricah za glasbenike smo izbrali motive, povezane z glasbo. Površin za poslikavo je vedno manj, a smo ob omaricah naših športnikov preslikali nekaj starih motivov z novimi: z Banksyjevo interpretacijo glavnih oseb iz Tarantinovega filma Pulp Fiction in z avtorskimi motivi, ki od daleč spominjajo na modernistične slike. V prihodnje nameravamo ustvariti preobrazbe obstoječih motivov.

    

Plakati in scene za šolske prireditve

Dijaki radi ustvarjajo plakate za različne prireditve na šoli ali izven nje. Naša že tradicionalna dejavnost je ustvarjanje velikih, tako imenovanih jumbo plakatov ob prazniku Mestne občine Celje, ki je 11. aprila. Na določeno temo dijaki pripravijo svoje osnutke, nato pa najboljšega izdelajo pod mentorskim vodstvom prof. likovne umetnosti. Včasih je naš plakat nagrajen kot najboljši, včasih pa malo manj uspe. Različni dijaki, različna motivacija in trud.

To pa niso edini plakati, ki nastajajo v okviru šolske likovne dejavnosti. Tudi za različne šolske prireditve jih izdelamo, včasih pa v kombinaciji z njimi nastanejo tudi vstopnice, tako da je podoba različnih prireditev celostna (npr. v povezavi s pevskim zborom, šolskim orkestrom ali s plesalci).

Različne prireditve zahtevajo tudi primerno ozadje. Dijaki se najbolj angažirajo za sceno šolske prireditve Top Classic. V preteklosti so poslikavali ogromna platna, v zadnjih letih pa se preizkušajo v vizualnih umetnostih, kar je nekako sovpadlo z novim prostorom za našo tradicionalno prireditev – Dvorano Kajuh. Pri poslikavah sodelujejo najbolj nadarjeni in samoiniciativni posamezniki.

     

          

Likovna ter vizualna dejavnost na šoli

Na naši šoli likovna dejavnost deluje že zelo dolgo, vendar se koncept in način dela skozi leta spreminjata. V preteklosti so likovni krožek vodili slikarji, npr. Ivana Andrić, Željko Opačak in Manja Vadla. Vsak si je zadal letno nalogo in jo z dijaki izvedel. Pod vodstvom Metke Plevnik smo izvedli tudi tečaj keramike. Za dijakinje je bila to res lepa izkušnja, saj so ustvarjale v ateljeju družine Plevnik, ki se s keramiko profesionalno ukvarja.

Redno so se dela članov krožka in pozneje dijakov likovnikov, ko krožek formalno ni več deloval, pojavljala na šolskih hodnikih, od leta 2010 pa so našla svoj prostor predvsem v novoustanovljeni šolski galeriji Vagon, ki smo jo odprli v slogu dadaistov in izdelali tudi zanimiv video s posnetkom pesmi Huga Balla, Karawane, ki so jo izvajali naši glasbeniki, razstavljeni pa so bili asemblaži dijakov prvega letnika. Sledilo je še precej likovnih in fotografskih razstav, ki so sicer predvsem delo dijakov pri likovni umetnosti, kakšna pa je plod medpredmetne povezave likovne umetnosti z drugimi predmeti. Imeli smo že slikarske razstave slikark, bivših dijakinj, npr. Ize Pavlina in Ane Žolnir. V prihodnje bomo poiskali še kakšnega zanimivega umetnika izven naše šole in ga predstavili v šolski galeriji. Ker pa naši dijaki ustvarjajo tudi doma, smo večkrat pripravili kakšno kvalitetno razstavo likovnih del v različnih tehnikah ali fotografij. Načrtujemo še razstavo kakšnega nadarjenega posameznika, našega dijaka.

Naj omenimo še likovne in vizualne delavnice v okviru koncepta prireditve Kulturni maraton, ki jih izvajamo profesorji likovne umetnosti in drugi profesorji, zunanji mentorji, poklicni fotografi, likovniki, pa tudi dijaki, ki se ukvarjajo s kakšnim likovnim ali vizualnim področjem. Teh delavnic je na omenjeni prireditvi vedno veliko, a je zaradi posebnega ustvarjalnega postopka število dijakov omejeno.

V sodelovanju z Zavodom za kulturne prireditve organiziramo razna vodstva po razstavah, tematska vodenja po Celju, oglede edinstvene umetniške četrti, s katero se v Sloveniji lahko pohvali le Celje, likovne delavnice s celjskimi umetniki in oglede filmov, ki vsebinsko dopolnjujejo takšne dogodke.

 

     

    

 

 

 

Dostopnost