Aktivnosti krožka 2023/2024

Na I. gimnaziji v Celju se zavedamo, da je kakovostno izobraževanje zelo pomembno pri uresničevanju trajnostnih načel pri vzgoji za trajnostni razvoj. Ravno zaredi tega že deveto leto dijakom ponujamo možnost vključevanja v krožek za trajnostni razvoj in tako prispevamo k ustvarjanju pogojev za razvoj trajnostno naravnane družbe.

Na šolskem vrtu vsako leto pridelamo veliko zelišč, zato se nabor naravnih izdelkov v košarici iz leta v leto povečuje.  Vse to nam omogoča izdelovanje številnih daril za različne priložnosti, kot npr. za upokojene sodelavce ob koncu koledarskega leta, za dobrodelni bazar (4. in 5. decembra), informativni dan …

Dobrodelni bazar, 4. in 5. december 2023

Novembra smo organizirali zanimivo delavnico za osnovnošolce »Kako se obnašam sam, kako pa v zmesi?« Učenci so bili navdušeni nad eksperimentalnim delom v laboratoriju.

Utrinki z osnovnošolske delavnice (28. november 2023)

Dijakinje krožka so v decembru izdelovale reciklirane vizitke, ki smo jih že drugič zapored podarili starejšim občanom v Domu ob Savinji.

Izdelane božično-novoletne voščilnice za Dom starejših občanov Ob Savinji

V soboto, 6. 4. 2024, smo se predstavili v celjskem mestnem jedru na prireditvi Dan zdravja 2024. Sodelovali sta dijakinji Angela Kadunc in Urška Remic (obe 3. a), ki sta predstavili delo in izdelke krožka za trajnostni razvoj. Kar 130 izdelkov sta razdelili med mimoidoče obiskovalce.

svetovni-dan-zdravja-i-gimnazija-ce.jpg (921×349) (celje.info)

Aktivni smo bili ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o zavrženi hrani (29. septembra), ki je je še vedno absolutno preveč; 22. marca ob svetovnem dnevu voda, katerega geslo je bilo » Voda za mir«, in 22. aprila ob svetovnem dnevu Zemlje, katerega tema letošnjega leta je »Planet proti plastiki «. Da bi čim bolj osmislili Svetovni dan voda in zemlje, smo 17. aprila organizirali zelo zanimivo predavanje dr. Mateje Škerjanec s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani z naslovom: Onesnaževanje voda in vplivi na okolje.

Predavanje dr. Mateje Škerjanec

Dijaki so po predavanju s projektnim učnim delom iskali rešitve in odgovore, kako lahko kot posamezniki prispevajo k izboljšanju stanja. Izdelali so zanimive plakate in ponudili rešitve za ozaveščanje ostalih dijakov.

Junija nas je obiskalo devetnajst dijakov in dijakinj ter dva profesorja z gimnazije Erasmus-Gymnasium Grevenbroich. Tako so se dijaki pri kemijski delavnici najprej seznanili z možnostjo uporabe naravnih zdravilnih učinkovin iz zelišč in z njihovo uporabo v kozmetiki, potem pa so v laboratoriju sami izdelali dišavno kopalno sol, zeliščna mazila, deodorant, pripravek za boljšo koncentracijo in spomin ter s postopkom parne destilacije pridobivali hidrolat rožmarina in eteričnega olja.

Priprava na delavnico obiska dijakov iz Grevenbroicha

Poskrbeli smo za različne dekoracije (jesen, božično-novoletni prazniki, velika noč in plesni večer). Vse aktivnosti krožka, vključno s slikovnim materialom, najdete na šolski strani pod zavihkom Trajnostni razvoj.

Jesenska dekoracija
Dekoracija za Plesni večer v avli Kulturnega doma Laško »Misterij ženske«

 

 

Dostopnost