Sodelovanje z gimnazijo Lovassy László iz Veszpréma na Madžarskem

        

7. srečanje v Celju

Marca 2023 so nas v Celju v sklopu Erasmus projekta obiskali madžarski prijatelji iz Veszpréma. V petih dneh, ki so jih preživeli v Celju, smo jih popeljali po mestu in jim predstavili znamenitosti. Dijaki so se udeležili pouka, našim dijakom pa so z likovno razstavo, glasbo, plesom in športom predstavili svojo gimnazijo in madžarsko kulturo. Gosti so nastopali tudi na Irskem večeru, ki ga je pripravila naša gimnazija. Predzadnji dan obiska so se Madžari z vlakom odpotovali na ekskurzijo v Ljubljano.

                                               

6. srečanje v Veszprému

Na izmenjavo na Madžarsko je odpotovala glasbena zasedba devetih glasbenic in glasbenikov, ki so v petek, 10. 6. 2022, sodelovali na koncertu v mestu Veszprém. Gimnazija Lovassy László je v sklopu projekta Veszprém, Evropska prestolnica kulture organizirala koncert, na katerega so povabili tudi partnerske šole iz tujine. Naša glasbena zasedba je na velikem odru v mestu izvajala slovensko in tujo popularno glasbo ter publiko navdušila s svojo kakovostjo.

            

5. srečanje v Veszprému

Septembra 2019 se je štirinajst naših dijakov udeležilo izmenjave z gimnazijo Lovassy László. V duhu varovanja okolja smo se v Veszprém odpeljali z vlakom. Na železniški postaji so nas pričakali madžarski gostitelji. Dijaki so se med sabo dodobra spoznali že pred srečanjem preko socialnih omrežij. Pri projektnem delu so se dijaki seznanili s srednjim vekom v Veszprému ter iskali zgodovinske povezave med Veszprémom in Celjem. Odpravili smo se tudi v Budimpešto, kjer smo si z vodnico ogledali znamenitosti mesta. Najbolj nas je navdušil madžarski parlament, ki hrani krono Štefana I. Predzadnji dan izmenjave so dijaki s projekcijami in plakati predstavili svoje delo.

          

4. srečanje v Celju

Septembra 2018 je na naši šoli potekala 4. mednarodna izmenjava z gimnazijo Lovassy László iz Veszpréma. Madžarski dijaki so bili nastanjeni pri naših dijakih. Za njih smo organizirali vrsto zanimivih dejavnosti na temo varovanja lokalnega okolja. Cilj izmenjave je bil spoznati našo gimnazijo in Celje s svojo okoljevarstveno problematiko. Skupinsko delo je potekalo v razredu, laboratoriju in na terenu. Sledili sta priprava predstavitve dela skupine in izdelava plakata. Madžarski dijaki so bili prisotni tudi pri pouku. Za goste smo organizirali enodnevno ekskurzijo na Bled ter v Ljubljano. V petek so skupine v Gimnazijki predstavile svoje delo.

3. srečanje v Veszprému

Septembra 2017 se je petnajst dijakov naše gimnazije udeležilo tretje izmenjave z gimnazijo Lovassy László. Dijaki so bivali pri svojih gostiteljih, se udeležili pouka in si skupaj ogledali Budimpešto, glavno mesto Madžarske. Pouk v obliki delavnic je bil osredotočen na tematiko varovanja lokalnega okolja. Dijaki so v mešanih skupinah raziskovali problematiko onesnaženosti v mestu Veszprém. Na terenu so spoznavali kraj, vzeli vzorce tal, vode, šteli promet in podobno. V šoli so v laboratoriju izvedli raziskovalno delo ter računalniške predstavitve s programoma PowerPoint in Prezi. Vsaka skupina je izdelala tudi plakat. Na koncu so dijaki v angleškem jeziku predstavili svoje delo. Strokovna komisija (profesorji: Bereginé, Sipőcz, Marčič, Glažar, Blake) je nagradila najboljšo predstavitev.

               

2. srečanje v Celju

I. gimnazijo v Celju je septembra 2016 obiskala skupina petnajstih dijakov, ki so jih spremljale tri profesorice ter ravnatelj Zoltan Schultz z gimnazije László Lovassy iz Veszpréma.  Madžarski dijaki so bili nastanjeni pri naših dijakih. Dolgočasili se nismo, saj smo organizirali vrsto zanimivih dejavnosti. Cilji izmenjave so bili: spoznavanje obeh kultur in šolskih sistemov, tkanje novih prijateljstev in načrtovanje dolgoročnega sodelovanja. Madžarski dijaki so predstavili svojo šolo, sodelovali pri pouku angleščine, glasbe, informatike, športa, s folklornim nastopom pa predstavili Madžarsko. Popoldne so si ogledali Celje. Organizirali smo tudi ogled jame Pekel.

1. srečanje v Veszprému

Pevska zasedba dvanajstih dijakov I. gimnazije v Celju je aprila 2016 gostovala v madžarskem mestu Veszprém na Gimnaziji  Lovassy László. Na pobudo ravnatelja dr. Antona Šepetavca so se v Veszprému postavili temelji za sodelovanje med gimnazijama. Obe gimnaziji, naša in gimnazija v Veszprému, sta po načinu dela, uspehih in profilu dijakov zelo primerljivi. V Veszprému je skupino dijakov skupaj z gospodom ravnateljem sprejel tamkajšnji župan, gospod Gyula Porga.

Dostopnost