Diplomatski obiski

Na I. gimnaziji v Celju si prizadevamo ohranjati dobre diplomatske odnose s predstavniki tujih veleposlaništev v Sloveniji.

Leta 2019 smo gostili dr. Munra Kazmirja, podpredsednika Ameriškega judovskega kongresa. Dr. Kazmir je v kratkem govoru spregovoril o pomenu izobraževanja ter o pomembni vlogi učiteljev. Kasneje je odgovarjal na vprašanja občinstva in osvetlil svoje dobrodelno delo ter lastno integracijo v ameriško družbo.

Leta 2018 je bil častni gost irskega večera njegova ekscelenca Myles Patrick Geiran.

V sklopu projekta »Evropa v šole« nas je 14. 5. 2015 obiskal irski veleposlanik gospod Patrick Kelly. Z dijaki 3. letnikov se je pogovarjal o podnebnih spremembah in odnosu Ircev do okolja. Pogovor so soustvarili Vid Vengust, Sara Črepinšek, Jan Travnšek in Filip Komplet.

Leta 2014 je našo šolo obiskal odpravnik poslov Bolivarske Republike Venezuele, gospod Wilmer Armando Depablos. Venezuelski diplomat se je udeležil zaključne prireditve državnega tekmovanja v španščini Povej po špansko. Dijake je pozdravil in jim na kratko predstavil svojo domovino.

Leta 2013 nas je obiskala Susan Bardon, namestnica veleposlanika Irske v Sloveniji. Povabili smo jo v sklopu projekta Evropska vas, saj smo v začetku aprila organizirali »Irosong« (izbor najboljše irske popevke), kjer so irsko glasbo predstavili naši dijaki. Susan Bardon je bila nad poznavanjem Irske in irske glasbe navdušena.

Leta 2012 so nas obiskali predstavniki ameriškega veleposlaništva, ki so dijakom predstavili funkcijo in delo veleposlaništva, se z njimi pogovarjali o kulturnih razlikah in podobnostih med obema državama. Z dijaki so se pogovarjali o aktualni politiki, predvsem o ameriških volitvah in njihovem volilnem sistemu. Predstavili so ameriški šolski sistem, dijake seznanili z možnostmi za študij in delo v ZDA. Med zveznimi državami so namreč kar precejšnje razlike. Vsi trije Američani prihajajo iz različnih ameriških zveznih držav, tako da so imeli dijaki priložnost slišati tudi ameriške dialekte. Naši dijaki so s svojim odzivom na Američane naredili dober vtis.

Dvakrat, v letih 2010 in 2011, je našo šolo obiskala tudi delegacija z japonskega veleposlaništva, in sicer Yoko Tsuge s sodelavcema Tanjo Jakelj in Miho Babnikom. Dijakom so pripravili zanimivo predavanje o tej daljni deželi. Predaval je dr. Dejan Lavbič, ki je to državo obiskal pred leti v okviru šolanja. Japonska „kajuhovcem“ ni čisto španska vas, to dokazuje dejstvo, da je na I. gimnaziji v Celju nekaj let potekal tudi krožek japonskega jezika, ki ga je vodila Seiko Araki Gerl.

Leta 2010 je bila na uradnem obisku v Celju nova francoska veleposlanica, Nicole Michelangeli, ki je po obisku župana obiskala tudi I. gimnazijo v Celju. Z obiskom je veleposlanica Republike Francije izkazala šoli, ki ima na Celjskem najdaljšo tradicijo poučevanja francoščine, posebno čast. Visoko gostjo sta spremljala direktor Francoskega inštituta Jean-Jacques Victor in ataše za sodelovanje na področju francoskega jezika Jean-Patrice Cadeau.

V  šolskem letu 2008/09 nas je obiskala brazilska veleposlanica Debora Vainer Barenboim, ki je bila takrat prva rezidenčna veleposlanica Brazilije in prva veleposlanica latinskoameriških držav v Sloveniji. Dijakom je predstavila delo veleposlaništva ter svojo domovino. Naši dijaki so ji pripravili pester kulturni program.

Leta 2008 je bila na uradnem obisku v Celju takratna francoska veleposlanica Chantal de Bourmont, ki je po srečanju s celjskim županom, Bojanom Šrotom, obiskala tudi našo gimnazijo. Chantal de Bourmont je izrazila navdušenje nad uspehi, ki jih dijaki I. gimnazije dosegajo na tekmovanjih in s pevsko-gledališkimi nastopi v francoščini. Med neformalnim srečanjem z veleposlanico so četrtošolci, ki se učijo francoščino, v sproščenem pogovoru izvedeli marsikaj zanimivega, od tega, kako izgleda dan v življenju diplomata, kakšni smo Slovenci v očeh Francozov, do težav pri učenju francoščine in slovenščine. Kristina Strašek, zmagovalka Frankofonskega dne, je ugledno gostjo ganila z interpretacijo šansona »La vie en rose« in s podarjeno vrtnico, za konec pa so dijaki zapeli priljubljeno pesem »Aux Champs Elysees«. Veleposlanica je dijakom in profesoricam francoščine podarila knjigo o Parizu in nekaj didaktičnega gradiva.

Dostopnost