Irski večer

 

A Bit O’Craic

Dijaki so 20. marca z Irskim večerom “A Bit O’Craic” obeležili St. Patrick’s Day (dan Svetega Patrika), ki ga Irci praznujejo 17. marca. Iz dvorane Gimnazijka so se celo uro in pol slišale poskočne irske pesmi, nastopajoči so uprizarjali irske mite in legende, gledalce pa so nasmejale mnoge šale, ki so še dodatno popestrile dogajanje. Glavni gost večera je bil irski veleposlanik, njegova ekscelenca Myles Patrick Geiran, družbo pa mu je delal ravnatelj dr. Anton Šepetavc.

V glasbenem delu je občinstvo slišalo dela znanih irskih avtorjev v izvedbi  Okteta Kajuh, ki je navdušil s pesmijo Ireland’s Call (Phil Coulter), himno irske ragbijske ekipe, in irsko ljudsko Molly Malone. Za piko na i pa smo slišali deli avtorjev W. B. Yeatsa in Seamusa Heaneyja, ki sta popeljala gledalce od jezera Innisfree do razburkanega Atlantskega oceana in irske obale.

Med glasbenimi deli so dijaki uprizorili irsko legendo The Giant’s Causeway ter pripovedovali o grozni Banshee, zadnja pripoved je legenda Children of Lir. Občinstvo se je zabavalo ob šalah na račun Angležev in Škotov, na koncu pa so nastopajoče pozdravili z bučnim aplavzom, veleposlanik pa je dijakom in mentorjema namenil nekaj pohval in prijaznih besed.

Mentorja sta bila profesorica Metka Rems Pilko in lektor Gerard Britovšek. Oba sta zelo zadovoljna z izvedbo in vzdušjem, ki je vladalo v dvorani. »Z izvedbo irskega večera sem zelo zadovoljna, saj so bili odzivi publike izjemno pozitivni. Menim namreč, da takšna prireditev predstavi kulturo te dežele, hkrati pa seveda želimo, da gledalci oziroma poslušalci uživajo v programu,« je bila jasna profesorica.

Ideja za večer se je lektorju za angleščino, ki je sicer s Severne Irske, porodila  med poslušanjem pevcev naše šole, s katerimi je sooblikoval program: »Skupaj smo sestavili program, ki je ustrezal vsem. Dijaki so za nastop vadili samostojno, oktet pa se pripravljal s prof. Tomažem Marčičem, ki je napisal priredbi pesmi in skladb, za kar se mu iskreno zahvaljujem. Na koncu sem bil ponosen na vsakega udeleženca posebej, pa naj bo to glavna igralka ali pa ekipa, ki je okrasila dvorano.« Gospod Britovšek je bil seveda vesel in ponosen tudi na obisk irskega ambasadorja.

Večer si bomo zapomnili predvsem po odličnem vzdušju, ki je vladalo med gledalci, in po zanimivem programu, ki nam je že drugič približal izjemno bogato irsko kulturo; nekaj dni prej smo namreč gostili irskega literata Ciarana O’Driscolla.

Aljaž Mavrič

Foto: Katja Grobelnik

Dostopnost