Frankofonski dan

Celje vsako leto za en dan postane prestolnica slovenskih srednješolskih frankofonov in frankofilov, ki že od leta 1999 na odrskih deskah predstavijo svoje gledališko ali glasbeno točko v francoskem jeziku. Naša gimnazija že vsa leta sodeluje pri tem tradicionalnem vseslovenskem srečanju, ki ga organizira Zavod Republike Slovenije za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport ter s Francoskim inštitutom v Sloveniji.

Neža Mastnak, Žaklina Stević, Ema Kovačec Gračner, Maruša Steiner, Tilen Teržan in Jurij Martinčič na Frankofonskem dnevu 2016

Dijaki celotni prireditvi dodajajo osebno noto, saj sodelujejo pri organizaciji prireditve kot voditelji, ustvarjalci uvodnega pozdravnega dela programa in kot najštevilnejši del občinstva. V letih, ko je bil festival tekmovalnega značaja, so naši dijaki prejeli lepo število nagrad za najboljše pevske in igralske nastope. Nagrade za pevske nastope so prejeli: Nuška Drašček (1999), Živa Nendl (2003), Aleks Tovornik in Barbara Hartman (2005), Tanja Ravljen in Anžej Dežan (2006), Kristina Strašek (2008) ter Suzana Kolšek (2010). Za najboljši igralski nastop pa so bili nagrajeni Neja Petek in Sebastjan Vovk (2002) ter Eva Zore (2011).

Od leta 2012 Frankofonski dan temelji na povezovanju med šolami v okviru gledališkega in glasbenega ustvarjanja v francoskem jeziku. V letih od 2013 do 2016 so tako dijaki različnih slovenskih šol na sodoben in inovativen način uprizorili moderna gledališka dela: Čakajoč Godota Samuela Becketta (2013), Madame Ka, avtorice Noëlle Renaude (leta 2014), L’Européenne Davida Lescota (2015) in Migranti Sonie Ristic (2016). Uprizoritve so bile plod sodelovanja med inštitucijami in srednjimi šolami, med koordinatorico, mag. Simono Cajhen z Zavoda RS za šolstvo, mentorji in francoskimi režiserji iz Compagnie Les Temps Blancs.

Jana Gulin, Žaklina Stević in Tin Centrih na Frankofonskem dnevu 2015

Frankofonski dan smo nato posvetili odkrivanju frankofonskih dežel. Posebno svečan je bil jubilejni 20. Frankofonski dan, ki ga je v sodelovanju z Wallonie-Bruxelles International še dodatno popestril belgijski pevec Cédric Gervy.

Leta 2020 Frankofonskega dne zaradi pandemije ni bilo mogoče organizirati. Tema 21. Frankofonskega dne, ki smo ga praznovali marca 2019, pa je bila Slovenci v Franciji, zato smo za nastop izbrali šanson Édith Piaf La vie, l’amour in slovensko priredbo Živi in ljubi, ki jo poje Lara Jankovič. Anamarija Mežnar je pripravila čudovit preplet francoske in slovenske različice ob klavirski spremljavi Matica Petka. Naj nas vseskozi spremljajo pozitivne misli tega šansona!

 

Živi, živi v nas, ljubezen,
ljubi, ljubi srčno, življenje.

Živi, živi in daj, ljubezen
ljubi, ljubi prav vse
res strastno.

Živi, živi od sanj, ljubezen,
ljubi, ljubi ves živ, življenje,
saj živi, le kdor ljubi.

 

Leta 2021 je bil Frankofonski dan izveden na daljavo. Dijaki so nanizali razloge za učenje francoščine, nastali so štirje kratki filmi. Prispevek naših dijakov najdete na povezavi: https://video.arnes.si/watch/87qhdn69tb8k.

V letu 2022 pa smo teden frankofonije v mesecu aprilu obeležili z delavnicami improvizacije. Posnetek dogajanja najdete na povezavi https://www.zrss.si/novice/frankofonski-dan-2022/.

 

Dostopnost