Francoski krožek

Francoski krožek goji bogato tradicijo kulturnega ustvarjanja v francoskem jeziku na I. gimnaziji v Celju. Naši dijaki redno sooblikujejo Frankofonski dan, nastopajo na Prazniku glasbe, najraje pa se posvetijo Francoskemu večeru naše gimnazije. Takšnih nepozabnih večerov, ki so bili vedno medijsko odmevni in so uspešno promovirali mlade talente in francoščino na naši šoli, je bilo od začetkov leta 1976 že veliko.

Marsikateri bivši član, ki si je nabiral prve odrske izkušnje prav v francoskem krožku, je pozneje postal poklicni umetnik. Med znanimi slovenskimi umetniki so operna pevka Andreja Zakonjšek Krt, režiser in pevec Miha Alujevič, igralki Tina Gorenjak in Tanja Ribič, novinarka Manica Janežič Ambrožič in pevka Nuška Drašček, ki sta bili državni prvakinji v znanju francoščine, pevec Anžej Dežan, ki je prejel tudi državno priznanje za svojo raziskovalno nalogo o slovenskem in francoskem šansonu, pevki Tanja Ravljen in Maja Slatinšek. Veliko je tudi tistih, ki so svoje znanje francoščine koristno uporabili v poklicni karieri, med njimi ravnatelj naše gimnazije, dr. Anton Šepetavc, uspešni poslovneži Franjo Bobinac, Boštjan Brantuša, Neja Petek in marsikateri uslužbenec na slovenskih predstavništvih v Evropski uniji. Predvsem pa so vsi ohranili prijetne spomine na ure in dneve priprav na nastope, na aplavze navdušenega občinstva ter ohranili ljubezen do francoskega jezika in kulture.

Z zadnjim Francoskim večerom smo obeležili stoletnico poučevanja francoščine na I. gimnaziji v Celju. Rdeča nit večera je bila ljubezen. Ta večer smo slišali znane šansone Édith Piaf, ki so zaznamovali dvajseto stoletje, uspešnice Johnyja Hallydaya, ki je uspel postati del življenja Francozov, in ene najbolj znanih frankofonskih pevk Céline Dion. Zazvenele so tudi nepozabne popevke, ki jih v originalu prepevajo Serge Lama, Patrick Bruel, ter pesmi modernih izvajalcev, kot so ZAZ, Stromae, Indila, Amir ter švicarski duo Aliose. V svet francoske glasbe so nas popeljali odlični pevski solisti: Maša Krajnc, Špela Jezovšek, Saša Jovanović, Eva Šorn, Amadea Begović, Pina Grabar in Tilen Teržan. Na klavirju, violini, kitari, bas kitari in kahonu so jih spremljali: Meta Kočevar, Neja Stojnić, Miha Ambrož, Jan Mogu, Tim Šlosar, Rene Ratej in Gregor Kovačič. Večer je obogatil šolski orkester pod vodstvom Petra Tovornika, igrivo pa so ga obarvale tudi plesalke: Hanna Rotar, Maruša Steiner, Pia Marolt, Nina Kovačić in Nina Barbara Rihar. Prireditev sta v slovenščini in francoščini povezovala Maša Krajnc in Idris Gadour Šentjurc.

Vabljeni k ogledu prireditve na povezavi Francoski večer I. gimnazije v Celju (prvagim.si).

Dostopnost