Teden pisanja z roko

Teden pisanja z roko je vseslovenska akcija, ki ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Društvo Radi pišemo z roko jo organizira z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

Društvo Radi pišemo z roko je bilo ustanovljeno leta 2017. Osnovni namen je ozaveščanje širše strokovne in splošne javnosti o pomenu pisanja z roko ter spodbujanje le-tega. Cilji so ohranjati kulturo pisanja z roko pri mlajših in starejših, ozaveščati o prednostih pisanja z roko in škodljivosti pretirane uporabe tipkovnice v pisnem komuniciranju ter opozarjati na pomen izvirnosti pri pisanju z roko.

Osrednji letni dogodek je Teden pisanja z roko.

Pisanje z roko je izvirna človekova aktivnost in pomembna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Raziskave kažejo, da naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost. S tem prispevamo k ohranjanju finih motoričnih spretnosti, ki so potrebne za večstranski razvoj osebnosti.

Nosilna tema Tedna pisanja z roko 2023 je bila Mislim tiho, pišem počasi, s katero smo v ospredje postavili počasnost, pa tudi dejstvo, da naš rokopis odraža naša notranja stanja. Dijaki so si vzeli čas in napisali akrostihe.

V Tednu pisanja z roko 2022 smo spodbujali »lepo« pisanje z roko, čitljivo, tekoče, četudi bomo pisali počasneje. Skrbno bomo oblikovali in povezovali črke. Vemo, da nekateri pišejo le še s tiskanimi črkami, a smo se v Tednu 2022 trudili pisati s pisanimi črkami.

Osrednja tema Tedna pisanja z roko 2022 je Pišem z roko, ker … To je široka tema, ki omogoča kreativnost v največji možni meri.

 

Počasi, lepo počasi pisalo po papirju drsi,

nam črke ustvarja in misli umiri.

Dijaki so v Tednu pisanja z roko 2022 napisali voščila, ki so popestrila kajuhovski vsakdan.

 

 

Naši dijaki so v Tednu pisanja z roko 2021 napisali pisma prijateljem o čudnem času, zaznamovanim z virusom, ki je povsem spremenil naš vsakdan.

 

 

Dostopnost