Debatni krožek

Debata je eden najboljših načinov razvijanja kritičnega mišljenja. Med pripravo na debato se dijaki seznanjajo z aktualnimi temami, za katere pogosto ni prostora v učnih načrtih. Ko raziskujejo določeno tematiko, se morajo o njej celostno pozanimati, poiskati razloge za in proti. Tako se naučijo oblikovati in ovrednotiti argumente ter zavzeti stališče.

Debata spodbuja timsko delo, saj je za uspešno debato sodelovanje nujno. Ko debatirajo, morajo drug drugega dobro poslušati, saj lahko argumente le tako kritično analizirajo in jih hitro tudi zavrnejo ali potrdijo. Z debato dijaki izboljšajo komunikacijske veščine, naučijo se ubesediti svoje misli, izboljšajo javne nastope, pri tem pa se naučijo tudi obvladati tremo. Dijaki, ki sodelujejo v debatnem krožku, so strpnejši do drugačnega mnenja.

Šolsko leto 2020/2021

V tem šolskem letu debatni turnirji potekajo na spletu.

V soboto, 7. 11., so se drugega (online) debatnega turnirja udeležile tri naše ekipe. Dijaki so debatirali o cenzuri socialnih omrežij. Odlični so bili tako v slovenskem kot angleškem delu turnirja. Svit Rojc, Jon Žnidarčič in Matevž Bervar (zunanji) so bili 2. najboljša ekipa slovenskega dela turnirja, Svit je postal 3. govorec turnirja. Ajda Ušen, Nik Verstovšek in Art Špegel so bili 3. najboljša ekipa angleškega dela turnirja. Odlični sta bili tudi novinki Stella Heath in Ana Kozamernik, ki sta skupaj z Lanom Gradiškom (zunanji) prvič debatirali in so ekipno zmagali v dveh od treh debatnih krogov. Debatna tradicija se tako nadaljuje predvsem po zaslugi izjemnih debaterk, zdaj že študentk, Metke Vodušek, Jane Ušen in Nike Gradišek.

Online debata

Šolsko leto 2019/2020

Ta debatna sezona je bila za debaterje s I. gimnazije v Celju ena najuspešnejših do zdaj. Udeležili so se vseh debatnih turnirjev in debatnega tabora v organizaciji Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, hkrati pa tudi dveh mednarodnih debatnih turnirjev. Najaktivnejši člani so bili Nika Gradišek, Jana Ušen in Art Špegel.

Mednarodna debatna scena

Tričlanska nacionalna ekipa se je decembra udeležila mednarodnega debatnega turnirja Winter Holidays Open v Zagrebu, kjer je tekmovalo 83 ekip iz 28 različnih držav, nastopilo je več kot 250 govorcev. Zelo uspešna je bila Jana Ušen, saj je bila na turnirju 2. najboljša Slovenka in 17. govorka turnirja.

Jana Ušen, Nika Gradišek in Art Špegel so se v začetku marca še uspeli udeležiti mednarodnega turnirja v Ljutomeru. Na turnirju je sodelovalo 190 debaterjev iz sedmih držav. Debatirali so o različnih temah: ukinitvi NATA, omejitvi prekarnega dela, prepovedi kriptovalut, omejevanju svobode govora v izobraževalnih institucijah, pridobitvi dovoljenja za starševstvo ter upravičenosti državljanske nepokorščine. Med 39 ekipami je naša ekipa Grofov Celjskih zasedla odlično 4. mesto, Jana Ušen pa je postala 8. najboljša govorka turnirja.

Nika Gradišek, Jana Ušen in Art Špegel

Izvrstna Jana Ušen se je prebila v petčlansko nacionalno ekipo debaterjev, ki  se je uvrstila na svetovno šolsko debatno prvenstvo WSDC (World Schools Debating Championship). Na prvenstvu, ki je namesto v mehiškem glavnem mestu potekalo preko spleta, je sodelovalo 64 držav z vsega sveta, slovenska ekipa se je uvrstila v osmino finala. Debatirali so proti nacionalnim ekipam iz Jamajke, Češke, Izraela, Irske, Bermudov, Mehike in Filipinov, v osmini finala pa so jih premagali Kanadčani, ki so bili zmagovalci prvenstva.

Slovenski turnirski uspehi

Kajuhovci so se udeležili tudi vseh turnirjev v Sloveniji, ki vedno potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.

Prvega debatnega turnirja, ki je bil oktobra na Prvi gimnaziji Maribor, sta se udeležili dve ekipi s I. gimnazije, v sodniški vlogi pa se je preizkusila bivša dijakinja Metka Vodušek, ki je z debatnim krožkom prostovoljno sodelovala celo šolsko leto. Jana Ušen je na postala 2. najboljša govorka na angleškem delu turnirja, Ajda Ušen in Svit Rojc pa sta blestela kot 2. in 7. najboljši govorec slovenskega dela turnirja.

Dve ekipi s I. gimnazije sta se udeležili tudi drugega debatnega turnirja, ki je bil decembra na II. gimnaziji Maribor. V slovenskem delu turnirja je Svit Rojc postal 1. najboljši govorec turnirja, Špela Bošnjak pa je bila 4. najboljša govorka, ekipno sta bila tretja. V angleškem delu tekmovanja so debatirali Jana Ušen, Art Špegel in Nika Gradišek, ki so zmagali v vseh treh debatnih krogih. Turnir je bil impromptu, dijaki pa so debatirali o ciljnem oglaševanju, pirotehničnih sredstvih in spolni neenakosti.

Na tretjem turnirju, ki je bil januarja na Gimnaziji Celje – Center, sta se prav tako pomerili dve ekipi kajuhovcev. Na angleškem delu turnirja so Jana Ušen, Art Špegel in Nika Gradišek postali 7. ekipa turnirja, Jana Ušen tudi 9. najboljša govorka turnirja. Ajda Ušen, Svit Rojc in Špela Bošnjak pa so na angleškem delu turnirja doživeli ognjeni krst.

Kajuhovski debaterji

Zadnji turnir je potekal maja preko spleta. Udeležili sta se ga dve ekipi kajuhovcev, in sicer debaterji Jana Ušen, Nika Gradišek, Art Špegel, Ajda Ušen, Jon Žnidarčič, Nik Verstovšek ter pridružen član Lan Gradišek. Celjski krofje (Jana Ušen, Nika Gradišek in Art Špegel) so postali 2. najboljša ekipa nacionalnega turnirja, blesteli pa so tudi kot individualni govorci.

Debaterji so se med sabo zelo povezali, govoriti se je začelo celo o subkulturi debaterjev. Enkrat tedensko so se zgodaj zjutraj dobili na debatni kavi, ob kateri so razpravljali o aktualnih problemih. Koronavirus jim je to rutino sicer malo podrl, vendar so se hitro organizirali in o aktualnem dogajanju začeli razpravljali na daljavo.

Čeprav sta se letos poslovili naši zlati maturantki Nika Gradišek in Jana Ušen, bo debata – tudi po zaslugi starejših debaterjev – na I. gimnaziji v Celju živela še naprej.

Dostopnost