Debatni krožek

Debata je eden najboljših načinov razvijanja kritičnega mišljenja. Med pripravo na debato se dijaki seznanjajo z aktualnimi temami, za katere pogosto ni prostora v učnih načrtih. Ko raziskujejo določeno tematiko, se morajo o njej celostno pozanimati, poiskati razloge za in proti. Tako se naučijo oblikovati in ovrednotiti argumente ter zavzeti stališče.

Debata spodbuja timsko delo, saj je za uspešno debato sodelovanje nujno. Ko debatirajo, morajo drug drugega dobro poslušati, saj lahko argumente le tako kritično analizirajo in jih hitro tudi zavrnejo ali potrdijo. Z debato dijaki izboljšajo komunikacijske veščine, naučijo se ubesediti svoje misli, izboljšajo javne nastope, pri tem pa se naučijo tudi obvladati tremo. Dijaki, ki sodelujejo v debatnem krožku, so strpnejši do drugačnega mnenja.

Uspehi debaterjev v šolskem letu 2021/2022

Letošnje šolsko leto je bilo v vseh pogledih izjemno.

Sodelovali smo na vseh državnih turnirjih, na katerih izstopajo uvrstitve med najboljših 10 govorcev in najboljših 5 ekip.

Na finalnem državnem tekmovanju je državni prvak med govorci postal Art Špegel, ekipno pa smo v finalnem boju z gimnazijo Bežigrad postali državni podprvaki z ekipo v sestavi Eva Leskovar, Lan Gradišek in Art Špegel.

Izjemne rezultate smo dosegli na velikih mednarodnih debatnih turnirjih v kategoriji govorcev, ki jim angleščina ni materni jezik. Art je tudi na teh turnirjih izstopal, saj se je redno uvrščal med pet najboljših govorcev turnirja, poleg njega so bili odlični tudi Eva Leskovar, Nik Verstovšek in kot govorka novinka na mednarodnih turnirjih Nina Ellen Blake.

Uvrstitev v izločilne boje na vseh mednarodnih turnirjih (International Debate Tournament Ljutomer 2022, Winter Holidays Open 2021, Hong Kong Debate Open 2021, Harvard Schools Debating Championship 2022) je nedvomno pokazala visoko kvaliteto priprav, ki sta jih prevzeli Nika Gradišek in Metka Vodušek, naši nekdanji dijakinji in debaterki, sedaj pa študentki in mednarodni sodnici v debati.

Največji uspeh v tem šolskem letu je dosegel Art Špegel z uvrstitvijo v nacionalno ekipo za svetovno srednješolsko debatno prvenstvo, ki je v avgustu potekalo na spletu, gostila pa ga je Nizozemska.

Na samem prvenstvu je sodelovalo 68 držav z vsega sveta, razdeljene so bile v dve diviziji, vzhodno in zahodno, vse ekipe so debatirale 8 debat. Štiri debatne trditve so bile pripravljene, ekipe so jih dobile 8 tednov pred prvenstvom, štiri so bile impromptu. Pripravljene debatne trditve so bile This House believes that Quadrilateral Security Dialogue should initiate a creation of  a regional defence pact  (similar to NATO) in the Asian Pacific Region (zmaga proti Ugandi), This House would create a global carbon market (zmaga proti Latviji), This house would implement fairness doctrines on broadcast media with significant audience reach (zmaga proti Bolgariji) ter This House prefers a world in which postcolonial African states had prioritised achieving economic and land reparations (e .g.: active land redistribution, quotas, cash transfer programmes) over enshrining civil and political rights (e. g.: rights to protest, vote, free speech, form associations, etc.) (poraz proti Avstraliji). Impromptu debatne trditve pa so bile This House prefers the world where instead of charging tuition fee to students upfront, universities collect a portion of their income upon graduation (poraz proti Singapurju), This House would ban free to play games (poraz proti Bangladešu), This house prefers a world where a majority of political fiction is positive and optimistic (e. g. West Wing, Fahrenheit 451) to one where a majority is negative and pessimistic (e. g. House of Cards, 1984, Brave New World) (poraz proti Pakistanu) ter This house believes that developing countries should privatise their State Owned Enterprises (such as airlines, utility companies like electricity, gas companies, etc.) (zmaga proti Turčiji). Slovenska ekipa je odlično opravila svoje delo.  Zelo dobro so debatirali in bili enakovredni nasprotnik tudi najboljšim ekipam. Zmagali  so štiri debate, kar pa ni bilo dovolj za nadaljevanje tekmovanja. V svoji diviziji so bili uvrščeni na 16. mesto, v skupnem končnem pa na 31. Deloma je rezultatu botrovalo tudi to, da sta bili diviziji zelo neizenačeni,  kar so pokazali že rezultati prvega izločilnega kroga, delnega dvojnega oktofinala, saj se je le eni ekipi iz vzhodne divizije uspelo uvrstiti v osmino finala.

Art Špegel na svetovnem prvenstvu

 

Šolsko leto 2020/2021

V tem šolskem letu debatni turnirji potekajo na spletu.

V soboto, 7. 11., so se drugega (online) debatnega turnirja udeležile tri naše ekipe. Dijaki so debatirali o cenzuri socialnih omrežij. Odlični so bili tako v slovenskem kot angleškem delu turnirja. Svit Rojc, Jon Žnidarčič in Matevž Bervar (zunanji) so bili 2. najboljša ekipa slovenskega dela turnirja, Svit je postal 3. govorec turnirja. Ajda Ušen, Nik Verstovšek in Art Špegel so bili 3. najboljša ekipa angleškega dela turnirja. Odlični sta bili tudi novinki Stella Heath in Ana Kozamernik, ki sta skupaj z Lanom Gradiškom (zunanji) prvič debatirali in so ekipno zmagali v dveh od treh debatnih krogov. Debatna tradicija se tako nadaljuje predvsem po zaslugi izjemnih debaterk, zdaj že študentk, Metke Vodušek, Jane Ušen in Nike Gradišek.

Online debata

Šolsko leto 2019/2020

Ta debatna sezona je bila za debaterje s I. gimnazije v Celju ena najuspešnejših do zdaj. Udeležili so se vseh debatnih turnirjev in debatnega tabora v organizaciji Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, hkrati pa tudi dveh mednarodnih debatnih turnirjev. Najaktivnejši člani so bili Nika Gradišek, Jana Ušen in Art Špegel.

Mednarodna debatna scena

Tričlanska nacionalna ekipa se je decembra udeležila mednarodnega debatnega turnirja Winter Holidays Open v Zagrebu, kjer je tekmovalo 83 ekip iz 28 različnih držav, nastopilo je več kot 250 govorcev. Zelo uspešna je bila Jana Ušen, saj je bila na turnirju 2. najboljša Slovenka in 17. govorka turnirja.

Jana Ušen, Nika Gradišek in Art Špegel so se v začetku marca še uspeli udeležiti mednarodnega turnirja v Ljutomeru. Na turnirju je sodelovalo 190 debaterjev iz sedmih držav. Debatirali so o različnih temah: ukinitvi NATA, omejitvi prekarnega dela, prepovedi kriptovalut, omejevanju svobode govora v izobraževalnih institucijah, pridobitvi dovoljenja za starševstvo ter upravičenosti državljanske nepokorščine. Med 39 ekipami je naša ekipa Grofov Celjskih zasedla odlično 4. mesto, Jana Ušen pa je postala 8. najboljša govorka turnirja.

Nika Gradišek, Jana Ušen in Art Špegel

Izvrstna Jana Ušen se je prebila v petčlansko nacionalno ekipo debaterjev, ki  se je uvrstila na svetovno šolsko debatno prvenstvo WSDC (World Schools Debating Championship). Na prvenstvu, ki je namesto v mehiškem glavnem mestu potekalo preko spleta, je sodelovalo 64 držav z vsega sveta, slovenska ekipa se je uvrstila v osmino finala. Debatirali so proti nacionalnim ekipam iz Jamajke, Češke, Izraela, Irske, Bermudov, Mehike in Filipinov, v osmini finala pa so jih premagali Kanadčani, ki so bili zmagovalci prvenstva.

Slovenski turnirski uspehi

Kajuhovci so se udeležili tudi vseh turnirjev v Sloveniji, ki vedno potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.

Prvega debatnega turnirja, ki je bil oktobra na Prvi gimnaziji Maribor, sta se udeležili dve ekipi s I. gimnazije, v sodniški vlogi pa se je preizkusila bivša dijakinja Metka Vodušek, ki je z debatnim krožkom prostovoljno sodelovala celo šolsko leto. Jana Ušen je na postala 2. najboljša govorka na angleškem delu turnirja, Ajda Ušen in Svit Rojc pa sta blestela kot 2. in 7. najboljši govorec slovenskega dela turnirja.

Dve ekipi s I. gimnazije sta se udeležili tudi drugega debatnega turnirja, ki je bil decembra na II. gimnaziji Maribor. V slovenskem delu turnirja je Svit Rojc postal 1. najboljši govorec turnirja, Špela Bošnjak pa je bila 4. najboljša govorka, ekipno sta bila tretja. V angleškem delu tekmovanja so debatirali Jana Ušen, Art Špegel in Nika Gradišek, ki so zmagali v vseh treh debatnih krogih. Turnir je bil impromptu, dijaki pa so debatirali o ciljnem oglaševanju, pirotehničnih sredstvih in spolni neenakosti.

Na tretjem turnirju, ki je bil januarja na Gimnaziji Celje – Center, sta se prav tako pomerili dve ekipi kajuhovcev. Na angleškem delu turnirja so Jana Ušen, Art Špegel in Nika Gradišek postali 7. ekipa turnirja, Jana Ušen tudi 9. najboljša govorka turnirja. Ajda Ušen, Svit Rojc in Špela Bošnjak pa so na angleškem delu turnirja doživeli ognjeni krst.

Kajuhovski debaterji

Zadnji turnir je potekal maja preko spleta. Udeležili sta se ga dve ekipi kajuhovcev, in sicer debaterji Jana Ušen, Nika Gradišek, Art Špegel, Ajda Ušen, Jon Žnidarčič, Nik Verstovšek ter pridružen član Lan Gradišek. Celjski krofje (Jana Ušen, Nika Gradišek in Art Špegel) so postali 2. najboljša ekipa nacionalnega turnirja, blesteli pa so tudi kot individualni govorci.

Debaterji so se med sabo zelo povezali, govoriti se je začelo celo o subkulturi debaterjev. Enkrat tedensko so se zgodaj zjutraj dobili na debatni kavi, ob kateri so razpravljali o aktualnih problemih. Koronavirus jim je to rutino sicer malo podrl, vendar so se hitro organizirali in o aktualnem dogajanju začeli razpravljali na daljavo.

Čeprav sta se letos poslovili naši zlati maturantki Nika Gradišek in Jana Ušen, bo debata – tudi po zaslugi starejših debaterjev – na I. gimnaziji v Celju živela še naprej.

Dostopnost