#vstopivsvetkajuha Vpis na I. gimnazijo v Celju

Postani kajuhovec: 2. izziv URAVNOTEŽIMO SE 

Pozdravljeni bodoči kajuhovci! 

Ravnotežje bi načeloma lahko opredelili kot eno od pojavnih oblik koordinacije, vendar ker je zelo pomembno za življenje človeka, ga obravnavamo kot samostojno gibalno sposobnost. Je namreč sposobnost hitrega oblikovanja korekcijskih gibov (v centralnem živčnem sistemu), ki so sorazmerni z odkloni telesa od stabilnega položaja, kadar se le-ta ruši, kar je za dvonožno gibanje človeka zelo pomembno. 

Predlagamo vam, da se preizkusite v vajah ravnotežja. 

VAJE RAVNOTEŽJA: https://www.youtube.com/watch?v=uPHGXLfKnfY 

Zadnja naloga je prepuščena vaši izbiri, profesorice športne vzgoje pa vam pošiljamo namig: naredite ravnotežni položaj, ki spominja na I. gimnazijo v Celju ali kot pravijo naši dijaki na gimnazijo _ _ _ _ _ (pomislite na kip znanega slovenskega pesnika in heroja, ki stoji pred šolo). 

Naredite vajo ravnotežja o tem namigu, poslikajte svoj položaj in nam, če želite, pošljite zanimivo fotografijo  v inbox Instagrama (https://www.instagram.com/prvagim/) ali Facebooka (https://www.facebook.com/prvagim/).  Z veseljem jo bomo objavili.

Postani kajuhovec: 1. izziv

Ave! Avete! 

V latinščini te pozdravljamo zato, ker se na I. gimnaziji v Celju lahko učiš tudi te, saj je latinščina eden od nosilnih predmetov programa klasične gimnazije. Če se odločiš za ta program, se boš v latinščini in o njej naučil še marsikaj več.  

Ta izziv je torej povezan s programom klasične gimnazije. Da bi o njej izvedel več, razišči našo spletno stran www.prvagim.si (zavihek šola, programi, klasična gimnazija), pobrskaj po galeriji, na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=aObBT9ta-tM pa si oglej filmček, zaradi katerega ti bo takoj jasno, zakaj se latinščine preprosto moraš učiti, da se ne znajdeš v zadregi, iz katere ni izhoda. 

V nadaljevanju lahko potem opraviš enega od naslednjih izzivov: 

  • Da bo bodoči tast zadovoljen, ker boš uspešno opravil zaročni test, se nauči enega od latinskih rekov in se posnemi. Odločiš se lahko za enega od rekov, ki jih boš slišal v filmčku. 

 

  • Izdelaj kazalko za knjigo in nanj zapiši enega od rekov, v katerem se pojavi latinska beseda lingua (jezik) ali izraz lingua Latina (latinski jezik). Izdelek fotografiraj. 

Oba izdelka (zvočni posnetek ali fotografija) nato pošlji v inboxInstagrama (https://www.instagram.com/prvagim/) ali Facebooka (https://www.facebook.com/prvagim/).  

 

 

 

Predstavitveni videoposnetki:

Več informacij o pomembnih datumih vpisnega postopka najdete v novem rokovniku za vpis na naslednji povezavi: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/

Priloženi dokumenti:

Pomembni datumi vpisnega postopka Omejitve vpisa v preteklih letih Predmetnik Prijava na preizkus glasbene nadarjenosti Prošnja za priznanje opravljene obveznosti za glasbenike Potrdilo panožne zveze Potrdilo o članstvu v športnem klubu Izjava trenerja Prijavnica za vpis v srednjo solo - verzija 2020-21 Izjava za prenos prijave
Dostopnost