Gledališka skupina Kajuhovi klasiki

Gledališka skupina Kajuhovi klasiki je nastala v šolskem letu 2014/15, ko je uprizorila komedijo Dvojčka rimskega komediografa Plavta. V šolskem letu 2017/18 je gledališka skupina uprizorila Sofoklejevo Antigono, v šolskem letu 2018/19 pa Evripidovo Medejo.

Premierna uprizoritev Medeje je bila 6. februarja. Predstavo je režirala Ana Trbovc, dijakinja 4. e, v njej pa je nastopilo 20 dijakinj in dijakov vseh štirih letnikov klasične gimnazije. Na odru Gimnazijke so pred skoraj polno dvorano igrali Vika Trebičnik, Maja Krajnčič, Miha Vehovar, Jakob Šrot, Filip Jerković, Jure Preložnik, Ajda Trbovc, Anja Romih, Nastja Kovač Potočnik, Aljaž Polšak, Ana Sečki, Doroteja Berložnik, Klara Kovač, Doroteja Pešić, Tinkara Udovč, Nika Polšak, Naža Apšner, Eva Železnik, Zala Gazvoda in Maša Grajžel. Zaigrali so prepričljivo in doživeto in upravičeno poželi topel aplavz.

V nadaljevanju so Kajuhovi klasiki z Medejo nastopili še petkrat. 7. februarja so nastopili na Kulturnem maratonu, 7. marca pa so uprizoritev pripravili za regijsko selektorico Vizij. S svojim nastopom so jo prepričali in se tako uvrstili v naslednji krog izbora za Vizije. 6. aprila so v Kulturnem domu v Štorah zaigrali še pred državnim selektorjem, a se v finalni izbor žal niso uvrstili. 12. junija so Kajuhovi klasiki nastopili še zadnjič. Na podelitvi priznanj udeležencem državnega tekmovanja iz latinščine so nastopili pred polno dvorano na Gimnaziji Poljane v Ljubljani.

Posebno doživetje je bil za Kajuhove klasike nastop na tretjem Festivalu klasičnih jezikov in antične kulture, ki je od 22. do 24. marca potekal v Skradinu na Hrvaškem. Festivala so se udeležili dijaki mnogih hrvaških klasičnih gimnazij, klasične gimnazije iz Bosne in člani gledališke skupine Kajuhovi klasiki. Na festivalu smo si ogledali nastope gledaliških skupin ostalih udeležencev, sami pa smo se predstavili z Medejo. Kajuhovi klasiki so vzorno zastopali I. gimnazijo v Celju. Bili so pozorni gledalci, ko je bilo treba spremljati nastope drugih, in predani igralci, ko so na odru nastopali v svoji predstavi. To so napravili tako prepričljivo, da je bilo hrvaško občinstvo zelo navdušeno.

V šolskem letu 2019/20 je gledališka skupina Kajuhovi klasiki pripravljala Ajshilovo Orestejo, a je bila predstava zaradi epidemije tik pred premiero odpovedana. Režiserka predstave je bila Ajda Trbovc, dijakinja četrtega letnika klasične gimnazije.

Ivana Šikonija, prof.

Dostopnost