Razmisli in troši drugače

Consommer mieux, consommer différemment

Od septembra 2020 naša gimnazija sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus + KA229 z naslovom Consommer mieux, consommer différemment, s katerim bomo iskali odgovore na vprašanje, kako trošiti drugače. V projekt so poleg naše šole vključene Osnovna šola Franceta Prešerna iz Maribora in tri francoske šole iz Pikardije: école Victor Schoëlcher, collège Les Frères Le Nain in lycée Pierre Méchain.

V projektu sodelujemo tako osnovne kot srednje šole z namenom, da po vsej izobraževalni vertikali opozorimo na nujnost sprememb v potrošnji. Glavni poudarki projekta so: skrb za ohranjanje narave, zmanjševanje ogljičnega odtisa ter etično in trajnostno mišljenje. Projekt je tudi odlična priložnost za razvijanje podjetnosti, za medkulturno sodelovanje in avtentično učenje francoščine ter kritično vrednotenje.

Zavedamo se, da sta proizvodnja tekstilnih izdelkov in izdelava konvencionalne kozmetike dva izmed ključnih onesnaževalcev okolja, zato se bomo v prvem delu projekta posvetili vzrokom onesnaževanja ter iskali možnosti za zmanjševanje onesnaževanja ob spoznavanju tradicionalnih metod obdelave volne, spreminjanju nakupovalnih navad, recikliranju starih oblačil in ogledu biološke čistilne naprave. Ob tem bomo povezovali različne generacije in skrbeli za prenos znanja, spoštovanje tradicije ter naravne in kulturne dediščine.

V tem dvoletnem projektu smo že izvedli veliko aktivnosti, veliko jih je še pred nami. Da smo analizirali začetno stanje, so vsi dijaki naše gimnazije najprej izdelali anketo o potrošniških navadah. Nato so razmišljali o možnostih, kako lahko sami vplivamo na zmanjšanje onesnaževanja.

Od besed smo hitro prešli k dejanjem. Decembra 2020 so dijaki iz rabljenega tekstila izdelali reciklirana darila, ki smo jih poslali na gimnazijo lycée Pierre Méchain, naši dijaki pa so dobili darila francoskih gimnazijcev. To obdarovanje je postalo tradicionalno in z majhnimi pozornostmi si polepšamo vsak začetek novega leta.

 

Nekaj recikliranih daril, ki so jih izdelali dijaki letošnjega 4. b

 

 

 

 

 

 

 

Dijaki gimnazije lycée Pierre Méchain z darili za slovenske dijake

V projektu dijaki odkrivajo bogato tradicijo filcanja in pomen uporabe naravnih materialov, kot je volna.

   

https://www.youtube.com/watch?v=TdnOzlPARS0

V delavnici s tiskom na tekstil smo osvežili rabljena oblačila ter potiskali vrečke za večkratno uporabo. Navdih pri tiskanju nam je bil francoski slikar Henri Matisse, ki navdušuje z domiselno uporabo barv in izvirno tehniko.

https://www.youtube.com/watch?v=DDcI1u0jcTs

Naša gimnazija je s projektom bogatejša za izmenjevalnico oblačil, ki smo jo otvorili z modno revijo.

 

V projektu se posvečamo tudi možnosti nadomeščanja sintetičnih zdravilnih učinkovin z naravnimi iz zelišč in uporabi le-teh v kozmetiki, prehrani  in zdravilstvu. Dijaki spoznavajo zdravilna zelišča, njihove zdravilne učinkovine ter izdelovanje različnih pripravkov in postopkov za njihovo pripravo (tinkture, macerati, hidrolati/eterična olja in parna destilacija, sušenje, kombiniranje čajnih mešanic in izdelovanje izdelkov naravne kozmetike). Ob tem poudarjamo pomen lastnega znanja za uporabo naravnih učinkovin v kontekstu odgovornega odnosa do uporabnika in okolja, s skrbjo za ohranjanje narave, biotske pestrosti in kulturne dediščine.

 

Projekt vključuje tudi štiri 5-dnevne mobilnosti (izmenjave) dijakov, dijaki in učenci se bodo marca 2022 zbrali v Sloveniji.

 

Andrejka Lorenčak, koordinatorica projekta na I. gimnaziji v Celju

 

Dostopnost