Razmisli in troši drugače

Consommer mieux, consommer différemment   

Od septembra 2020 naša gimnazija sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus + KA229 z naslovom Consommer mieux, consommer différemment, s katerim iščemo odgovore na vprašanje, kako trošiti drugače. V projekt so poleg naše šole vključene Osnovna šola Franceta Prešerna iz Maribora in tri francoske šole iz Pikardije: école Victor Schoëlcher, collège Les Frères Le Nain in lycée Pierre Méchain.

V projektu sodelujemo tako osnovne kot srednje šole z namenom, da po vsej izobraževalni vertikali opozorimo na nujnost sprememb v potrošnji. Glavni poudarki projekta so: skrb za ohranjanje narave, zmanjševanje ogljičnega odtisa ter etično in trajnostno mišljenje. Projekt je tudi odlična priložnost za razvijanje podjetnosti, za medkulturno sodelovanje in avtentično učenje francoščine ter kritično vrednotenje.

Zavedamo se, da sta proizvodnja tekstilnih izdelkov in izdelava konvencionalne kozmetike dva izmed ključnih onesnaževalcev okolja, zato smo se najprej posvetili vzrokom onesnaževanja ter iskali možnosti za zmanjševanje onesnaževanja ob spoznavanju tradicionalnih metod obdelave volne, spreminjanju nakupovalnih navad, recikliranju starih oblačil in ogledu biološke čistilne naprave. Ob tem povezujemo različne generacije in skrbimo za prenos znanja, za spoštovanje tradicije ter naravno in kulturno dediščino.

Da smo analizirali začetno stanje, so vsi dijaki naše gimnazije najprej izdelali anketo o potrošniških navadah. Nato so razmišljali o možnostih, kako lahko sami vplivajo na zmanjšanje onesnaževanja.

Od besed smo hitro prešli k dejanjem. Decembra 2020 so dijaki iz rabljenega tekstila izdelali reciklirana darila, ki smo jih poslali na gimnazijo lycée Pierre Méchain, naši dijaki pa so dobili darila francoskih gimnazijcev. To obdarovanje je postalo tradicionalno in z majhnimi pozornostmi si polepšamo vsak začetek novega leta.

 

Nekaj recikliranih daril, ki so jih izdelali dijaki 3. b v šolskem letu 2020/2021

 

 

 

 

Dijaki gimnazije lycée Pierre Méchain z darili za slovenske dijake

 

V projektu dijaki odkrivajo bogato tradicijo filcanja in pomen uporabe naravnih materialov, kot je volna.

https://www.youtube.com/watch?v=TdnOzlPARS0

V delavnici s tiskom na tekstil smo osvežili rabljena oblačila ter potiskali vrečke za večkratno uporabo. Navdih pri tiskanju nam je bil francoski slikar Henri Matisse, ki navdušuje z domiselno uporabo barv in izvirno tehniko.

https://www.youtube.com/watch?v=DDcI1u0jcTs

V projektu se posvečamo tudi možnosti nadomeščanja sintetičnih zdravilnih učinkovin z naravnimi iz zelišč in uporabi le-teh v kozmetiki, prehrani  in zdravilstvu. Dijaki spoznavajo zdravilna zelišča, njihove zdravilne učinkovine ter izdelovanje različnih pripravkov in postopkov za njihovo pripravo (tinkture, macerati, hidrolati/eterična olja in parna destilacija, sušenje, kombiniranje čajnih mešanic in izdelovanje izdelkov naravne kozmetike). Ob tem poudarjamo pomen lastnega znanja za uporabo naravnih učinkovin v kontekstu odgovornega odnosa do uporabnika in okolja, s skrbjo za ohranjanje narave, biotske pestrosti in kulturne dediščine.

V šolskem letu 2021/2022 smo na zmanjšanje potrošnje še posebej opozarjali ob praznikih. Ob prvem novembru smo opozorili na ekološko spornost sveč, saj po razpoložljivih podatkih Slovenci letno porabimo okoli 16 milijonov nagrobnih sveč, kar predstavlja 6400 ton odpadkov  oz. 1920 ton vsebovanega klora, kar je velika obremenitev za okolje. Dijakom smo ponudili alternativne rešitve, kot je polaganje drugih izdelkov na grobove, na primer kamenčkov z osebnim sporočilom. Če pa se že odločimo za svečo, pa naj bo le-ta biorazgradljiva ali pa steklena. O tej temi smo se pogovarjali tudi s francoskimi dijaki, ki tradicije prižiganja sveč sploh ne poznajo. Ta medkulturna primerjava nam je dala misliti.

Na preveliko potrošnjo smo opozorili tudi ob božičnih praznikih, kar 72 % naših dijakov namreč meni, da je božič preveč potrošniški. Poudarili smo pomen daril, ki jih izdelamo sami, namesto daril smo predlagali, da podarimo doživetje. Poudaril smo pomen ekoloških okraskov. V sodelovanju z Dijaško skupnostjo smo poskrbeli, da so bile božične okrasitve razredov okolju prijazne, prednost smo dali izdelavi ekološko razgradljivih okraskov.

     

V delavnicah smo izdelali darilca in izdelke za božični bazar: hidrolate, mila in eterična olja, filcane izdelke ter kreme in balzame za ustnice. Darilca smo poslali na francoske šole, ki sodelujejo v projektu. Od francoskih šol pa smo tudi prejeli lepa darilca in okraske, ki smo jih razstavili na velikem panoju pred tajništvom in z njimi vsem zaželeli srečno novo leto.

Da bi spremenili nakupovalne navade naših dijakov, smo januarja 2022 na šoli prvič odprli izmenjevalnico oblačil in dijakom predlagali, da namesto nakupa oblačila raje izmenjajo. Izmenjevalnico smo otvorili z zabavno modno revijo.

 

Končni izdelek projekta je knjižica z recepti za drugačno potrošnjo. Recepte za drugačno potrošnjo smo sestavljali na srečanjih na daljavo, na katerih so naši dijaki dijake gimnazije Pierre Méchain tudi že bolje spoznali.

Projekt pa smo okronali z dvema izmenjavama v živo. Dvanajst dijakov je 4. aprila 2022 odpotovalo v Laon. Na gimnaziji Pierre Méchain smo dobro spoznali francoski šolski sistem ter se naučili, kako sami izdelati okolju prijazna čistila. S francoskimi dijaki smo debatirali tudi o tem, ali je lažje biti okolju prijazen, če si bogat, in ali bi morali gospodinjstva obdavčiti glede na težo njihovih odpadkov. Knjižica z recepti za drugačno potrošnjo se tako počasi polni. Poleg tega pa smo z veseljem odkrivali skrivnosti srednjeveškega mesta, ki nas je očaralo. Francijo smo 8. aprila zapustili z izredno lepimi vtisi, ugotovili smo, da francoščina sploh ni problem, stkala pa so se tudi mnoga prijateljstva. Vabljeni k ogledu dnevnika izmenjave.

 

Deset francoskih dijakov in dva profesorja so od 31. maja do 4. junija 2022 gostovali pri nas. Francozom smo z obiskom Solčavskega približali tradicijo filcanja in pomen tradicionalnih metod obdelave volne. Sezoni primerno smo izdelovali okolju prijazne repelente in vlažilni gel po sončenju. Za ozaveščanje, da mora vsak od nas spremeniti svoj odnos do okolja in potrošniške navade, smo izdelali Podnebno fresko. V popoldanskem času so francoski gostje odkrivali Celje, za zaključek pa smo pripravili še tekmovanje v peki francoskih in slovenskih sladic, tekmovanje za Zlati makron in Zlato potico, ko so se ob dobri hrani predstavili naši odlični pevci in glasbeniki.

 

Za lažje delo v šolskem letu 2022/23 smo septembra najprej v vsakem razredu imenovali referente za trajnostni razvoj, ki so ideje o zmanjšanju potrošnje in skrbi za okolje širili med ostale dijake. Dijake smo opozorili na ločevanje odpadkov in jih pozvali, da so sami izdelali koše za papir in plastiko. Oktobra smo ponovno oživili izmenjevalnico oblačil, ki smo jo otvorili z modno revijo. Da pa bi se dijaki čim bolj zavedali, da je odpadkov odločno preveč, pa so si referenti za trajnostni razvoj ogledali gospodarsko družbo za ravnanje z odpadki (RCERO) v Bukovžlaku.

Decembra smo izvedli že tradicionalne delavnice, v katerih smo izdelovali različne izdelke iz posušenih zelišč in zeliščnih pripravkov, ki smo jih kot novoletna darila poslali našim partnerjem v projektu. Projekt smo v delavnicah predstavili tudi osnovnošolcem, naučili smo jih, kako narediti reciklirane novoletne okraske in kako iz starih majic izdelati nakupovalne vrečke, ki vedno pridejo prav.

Na drugačno potrošnjo smo tudi letos opozarjali ob praznikih, ob prvem novembru smo pozivali k zmanjšanju potrošnje sveč, novoletni okraski so bili okolju prijazni, pustne kostume so razredi naredili sami, brez nepotrebnih nakupov. Tudi za veliko noč smo poskrbeli za ideje, kako okraske izdelati doma, s tem, kar imamo pri roki.

Izvedli smo dve mednarodni izmenjavi. 28. novembra 2022 smo se odpravili v francoski Laon. Do 2. decembra so nam na gimnaziji Pierre Méchain in osnovni šoli collège Les Frères Le Nain pripravili pester program. Ker so dijaki bivali pri francoskih družinah, je bila izmenjava tudi bogato kulturno doživetje. Na delavnicah, ki so jih pripravile francoske šole, smo se naučili izdelovati krpice iz starih nogavic, kako porabiti celoten korenček, tudi zelenje, in kako izdelati lepe novoletne okraske iz stvari, ki večinoma končajo v smeteh. V zanimivih debatah smo razpravljali o življenju v mestu in o tem, ali bi vsakdo moral biti vegetarijanec. Dijaki so tudi dobro spoznali gimnazijo Pierre Méchain in francoski šolski sistem, saj so opazovali tudi nekaj ur pouka. Razlik v šolskem sistemu je veliko, v Franciji šolska ura traja 60 minut, pouk je do 18. ure, določeni predmeti pa so združeni, kot fizika in kemija, če jih omenimo le nekaj.

V popoldanskem času smo spoznavali srednjeveški Laon. Očaralo nas je čudovito podzemlje in bogata katedrala, ki osupne s svojo lepoto in mirom, ki vlada v njej. Francoske družine so naše dijake razvajale z izleti v bližnji Reims, nekateri pa so večere izkoristili celo za izlet v Pariz.

Mednarodne izmenjave so se udeležili: Gabrijela Lovenjak, Alina Urbanc, Nika Petrovič, Zala Bajc, Nika Husinec, Zoja Smole, dijakinje 1. c-razreda, Lena Pekošak (3. b), Matija Lakner (2. b) in profesorice Andreja Lorenčak, Lea Jusufović Glažar in Mojca Plevnik Žnidarec.

  

Med 11. in 15. aprilom pa smo francoske dijake gostili v Celju in Mariboru. Za francoske gimnazijce smo pripravili barvito paleto aktivnosti. V delavnicah smo se posvetili bučam, izdelali smo negovalni balzam za ustnice z bučnim oljem, roll-on za boljšo koncentracijo in spomin, pripravili smo bučno juho in bučno rolado. Ob Podnebni freski smo razmišljali o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb, ustvarili smo tudi stripe na temo drugačne potrošnje. Popoldneve smo izkoristili za ogled Celja. Po Celju sta francoske dijake odlično vodile Nina Kumar, Iva Topolovec in Zarja Ozvatič, dijakinje 2. e-razreda. Francoski dijaki so si v Mestu pod mestom ogledali, kakšno je bilo Celje v času Rimljanov. Zadnji dan izmenjave smo namenili obisku Olimja, tamkajšnjega samostana in lekarne, se posladkali v čokoladnici, nato pa smo na Jelenovem grebenu v delavnicah izdelovali izdelke iz gline in se naučili peči jabolčno pito. Ob tem smo se izjemno zabavali!

Francoski dijaki so stanovali pri slovenskih družinah, ki so francoske goste zelo gostoljubno sprejele in jim pokazale različne znamenitosti, za kar jim iskreno zahvaljujemo.  Francoske dijake so gostili vsi dijaki, ki so se udeležili mednarodne izmenjave v Franciji, poleg njih pa še Hana Lia Kronovšek, Neža Ravnak, Elmedina Mašala, Miha Kosmina, Rožle Vybihal, dijaki 1.c in Andraž Kidrič iz 2. č. Slovo je bilo težko, saj so se spletle pristne prijateljske vezi.

Ker se projekt letos zaključi, smo v čast francoskim gostom in kot glavni diseminacijski dogodek pripravili Francoski plesno-glasbeni večer, ki so se ga udeležili tudi osnovnošolci iz Maribora in Laona, ki so tudi izvajali različne aktivnosti v okviru projekta.

Da je v projektu delo teklo brez zapletov, smo na naši gimnaziji skrbeli profesorice mag. Mojca Alif, mag. Alenka Blake, mag. Lea Jusufović Glažar, Jasna Marković, Uršula Zdovc, mag. Mojca Plevnik Žnidarec, Andrejka Lorenčak ter gospod ravnatelj, dr. Anton Šepetavc.

Veseli smo, da celotna šola živi s tem projektom. Naj se naše delo s projektom ne konča! Vzemite v roke našo knjižico z recepti za drugačno potrošnjo! Vsak dan lahko naredimo vsaj nekaj malega za naš planet, spremenimo kakšno malo nepotrebno razvado, ugašamo luči, trošimo manj.

Andrejka Lorenčak, koordinatorica projekta na I. gimnaziji v Celju

 

Dostopnost