S projektom Erasmus francoščina dobila nov elan

V okviru projekta Erasmus+ KA229 z naslovom Consommer mieux, consommer différemment smo od od 31. maja do 4. junija gostili 10 dijakov in 2 profesorja z gimnazije Lycée Pierre Méchain iz mesta Laon v Pikardiji.  Program izmenjave je bil zelo bogat. V iskanju rešitev za zmanjšanje potrošnje smo izdelali naravne repelente in izdelke za nego kože po sončenju. Stare majice in vrečke iz blaga smo polepšali s potiskom, obiskali smo Solčavsko ter Logarsko dolino in spoznali tradicionalne slovenske igre ter filcanje. Zadnji dan izmenjave smo v delavnici Podnebna freska razmišljali o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb, za piko na i pa smo priredili tekmovanje v peki sladic Zlati makron. Druženje pa smo obogatili še z ogledom Celja in Ljubljane. Francoski gostje so bili nad Slovenijo navdušeni, naši dijaki pa so bogatejši za nova prijateljstva. S pomočjo projekta postavljamo v ospredje tudi francoščino, saj so takšna druženja najboljša motivacija za učenje jezika.

Dnevnik izmenjave

Torek, 31. maj 2022

Ob prihodu smo našim francoskim gostom razkazali našo gimnazijo, nad katero so bili navdušeni. Naše dijakinje so predstavile nekaj podatkov o šoli in goste naučile nekaj osnovnih slovenskih izrazov. Naši Francozi tako že znajo reči »Dober dan, hvala in prosim«. Po prijetni večerji so se odpravili v MCC, kjer so nastanjeni med bivanjem v Sloveniji.

Sreda, 1. junij 2022

Francoske goste je najprej pozdravil gospod ravnatelj. Nato pa smo v delavnici odkrivali, kako potiskati rabljena oblačila in vrečke iz blaga, ki jih bomo lahko uporabljali za nakupe. Nastale so zelo zanimive poslikave. Nato so dijaki izdelati gel za sončenje in repelent, kar nam bo v poletnih dneh zelo prav prišlo. Delavnice pa smo zaključili s filcanjem. Filcanje je sproščujoče vplivalo na vse nas, izdelki pa so »excellents«!

Po kosilu smo goste popeljali po Celju, ogledali so si mesto, spoznali muzej Mesto pod mestom in razstavo o Celjskih grofih, najvplivnejši plemiški družini na Slovenskem.

Četrtek, 2. junij 2022

Dan smo preživeli v Zgornji savinjski dolini. Osnovnošolci (OŠ Franceta Prešerna Maribor in collège Les Frères Le Nain)  in srednješolci (Lycée Pierre Méchain in naša gimnazija) smo družili ob prijetnih pastirskih igrah, ob katerim smo se izjemno zabavali. Rečemo lahko, da je frača odlična igrača! V Solčavi smo si tudi ogledali razstavo v centru Rinka, ki nas je popeljala na sprehod iz prabivališča v hišo, na dvorišče k lesu in ovcam, v gozd, k potoku, na gorsko trato, do skal in v gore. Spoznali smo, kako so lahko bivamo v sožitju z naravo, ogledali pa smo si tudi izdelke društva za promocijo izdelkov iz volne jezersko-solčavske volne Bicka, ki so res edinstveni! Dan smo zaključili s kosilom v Logarski dolini in sprehodom do slapa Rinka, ki nas je prijetno osvežil. Prijetno utrujeni smo zapuščali prečudovito dolino, ki nas opominja, naj storimo vse, da takšna tudi ostane!

Petek 3. junij 2022

Dan smo začeli s Podnebno fresko. V triurni delavnici smo razmišljali o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb ter poiskali nekaj enostavnih zdravih navad, s katerimi storimo nekaj dobrega za okolje. Za začetek bomo skrajšali čas tuširanja! Po kosilu pa smo primerjali francoske in slovenske prehranske navade. Za zaključek pa smo pripravili še tekmovanje v peki francoskih in slovenskih sladic – tekmovanje za Zlati makron in Zlato potico, kjer so se ob dobri hrani predstavili še naši odlični pevci in glasbeniki. Zvečer smo druženje zaključili s piknikom, pika na i odličnemu dnevu!

Sobota, 4. junij 2022

Pred odhodom v Francijo so imeli naši gostje še ravno dovolj časa, da so si ogledali Ljubljano. Sprehod po prestolnici je zaokrožil uspešen teden in komaj čakamo, da se spet vidimo!

Vabimo vas, da si nekaj utrinkov izmenjave tudi ogledate v galeriji.

Dostopnost