200-letnica I. gimnazije v Celju

Nestrpno in dolgo smo jo pričakovali in se pripravljali nanjo. Potem smo jo končno dočakali in jo praznovali v ponosnem spominu na enkratno in neponovljivo pot skozi burno zgodovino, različne družbene sisteme in države. Praznovali smo jo v v zavesti tisočev sedanjih in nekdanjih dijakov ter profesorjev, da je iti skozi I. gimnazijo v Celju in biti njen posebna čast, ki je bila, je in bo ostala svojevrsten intelektualni privilegij.

Naša gimnazija je vendarle mnogo več kot le stavba ali vzgojno-izobraževalni program.

I. gimnazija je prva celjska gimnazija; trden branik slovenstva v nekoč močno ponemčenem mestu ob Savinji, v katerega sinonim je postopoma prerasla; šola, ki je Celju, Štajerski, Sloveniji in tudi Evropi ter svetu dala številne nadpovprečne intelektualce, ki so zaznamovali svoj in naš čas: umetnike in znanstvenike, športnike in gospodarstvenike, politike, domoljube in narodne buditelje: od Slomška do Kajuha.

Z gimnazijo v srcu – tako simbolično smo poimenovali celotno prireditev –  smo se poklonili naši stari domačiji na Kajuhovi 2 in vsem, ki so skozi dolga desetletja ohranjali njeno intelektualno moč in duha svobodoljubja in vrednot.

13. junija 2008 smo organizirali koncert Slovenske filharmonije. Osrednjo točko programa, simfonično suito Friderik in Veronika, je prav za to priložnost napisal Anton Kolar, nekdanji gimnazijec (maturiral leta 1960), sicer evropsko znani dirigent in skladatelj. Solistka je bila operna pevka Andreja Zakonjšek Krt, tudi naša bivša gimnazijka, slavnostni govorniki pa ravnatelj dr. Anton Šepetavc , celjski župan Bojan Šrot in minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver.

21. avgusta 2008 smo organizirali simbolični pohod na Triglav.

14. novembra 2008 smo na I. gimnaziji v Celju in v dvorani Zlatorog organizirali srečanje gimnazijcev vseh generacij. Častni pokrovitelj je bil takratni predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

15. novembra 2008 smo v Muzeju novejše zgodovine Celje odprli slikarsko-fotografsko razstavo gimnazijskih avtorjev.

V letu 2010 je izšla tudi obsežna (296 strani) monografija šole. Avtorji: Andrej Arko, Bojan Cvelfar, Gregor Deleja, Simon Dvoršak, Nataša Golob, Igor Grdina, Tone Kregar, Božena Orožen, Majda Omahen Zlatolas, Anton Šepetavc, Andrej Vovko in Aleksander Žižek; uvodnik: akad. prof. dr. Matjaž Kmecl; uredil: prof. ddr. Igor Grdina.

Povezava do galerije

Dostopnost