Jeziki

Angleško gledališče

Angleško gledališče je delovalo od šolskega leta 2014/2015 do šolskega leta 2018/2019.

V šolskem letu 2014/2015 smo na pobudo dijakov s pomočjo lektorja Gerarda Britovška na oder postavili igro Oscarja Wilda An Ideal Husband, takratno obvezno maturitetno besedilo. V šolskem letu 2015/2016 smo igro »osvežili« in nastopili na Kulturnem maratonu na naši šoli ter odigrali še tri predstave za dijake drugih gimnazij. S predstavo smo sodelovali tudi na Vizijah – Festivalu mladinske kulture 2016.

V šolskem letu 2017/2018 smo v okviru angleškega gledališča pripravili Irski večer, s katerim smo počastili St. Patric’s Day. Našo prireditev si je 20. marca 2018 kot častni gost ogledal tudi irski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Myles Patrick Geiran. Veleposlanik je v svojem govoru dijake pohvalil, da so lepo predstavili irsko kulturo in jo približali Celju.

V šolskem letu 2018/2019 smo s podobnim programom sodelovali na Kulturnem maratonu,  s katerim v začetku februarja obeležimo slovenski kulturni praznik. Glasbeniki, pevci, recitatorji in igralci so pod vodstvom lektorja Gerarda Britovška pripravili pester program, s katerim so občinstvo z glasbo in besedo popeljali na Irsko.

 

DSC_1099_1 (1)
Oskarjevo gledališče 2015/2016

 

Maja Ravnikar Zabukovšek (režiserka): Spletke, drama, izsiljevanje, ljubezenske zdrahe, politična dilema … sliši se kot nekaj iz kakšne mehiške limonade, vendar so to motivi, ki jih že stoletja najdemo v literarnih delih. Prav tako jih ne manjka tudi v komediji Oscarja Wilda, ravno obratno, kar kopičijo se.

Pripravljanje komedije za občinstvo je bilo naporno in zabavno delo.

Tinkara Žnidar (Lady Markby): »Ko sem se letos udeležila avdicije za angleško gledališče, si nisem niti predstavljala, koliko izkušenj bom s tem pridobila. Res je, da smo imeli veliko vaj, a smo z ostalimi igralci postali zelo dobri prijatelji, zato niso bile vaje nikoli dolgočasne. Nikoli prej nisem bila del gledališča, v katerem bi bila celotna predstava v angleščini, zato je bil to zame pravi izziv.  Zelo sem obogatila svoje besedišče, izboljšala igranje in naglas. Vsi moji soigralci so odlični igralci, Maja pa je igro odlično postavila na odrske deske. Vesela sem, da so nam predstave tako dobro uspele in upam, da bomo v prihodnje skupaj sodelovali še pri kakšnem projektu.«

Petrisa Čanji (Mabel Chiltern): »Delovanje v angleškem gledališču je bila ena izmed nepozabnih izkušenj prvega letnika, ki se je bom vedno spominjala v dobri luči. Čisto na začetku, torej po avdiciji in dodelitvi vlog, me je skrbelo, kako se bom ujela s soigralci. Ko smo se bolje spoznali, smo se res povezali kot skupina in je bila zato ta izkušnja še toliko boljša. Gledališče mi je popestrilo celo šolsko leto, še posebej vaje ob četrtkih in občasno ob sobotah. Zelo se veselim še nadaljnjega sodelovanja.«

Mentorici: Uršula Zdovc, prof., Metka Rems Pilko, prof.

 

IMG_5350_Lr_1280
Oskarjevo gledališče 2014/2015
IMG_2483_Lr_4MP
Utrinek z vaje

Oglejte si predstavo An Ideal Husband.

 

 

Dostopnost