Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju

Osrednje in častno mesto v pestri glasbeni dejavnosti I. gimnazije v Celju nedvomno pripada gimnazijskemu pevskemu zboru, ki se je z večdesetletnim kontinuiranim izročilom vtkal v kulturno podobo gimnazije in Celja. Pevski zbor je bil in je še vedno pomemben ambasador gimnazijske kulture.

Čeprav je bil prvi dijaški pevski zbor na naši gimnaziji ustanovljen že v Avstro-Ogrski, obstajal pa je tudi med obema vojnama, se je njegova zelo uspešna pot začela s ponovno ustanovitvijo leta 1945. Od ustanovitve do danes so se pred odličnimi in predanimi mladimi pevci zvrstili različni zborovodje. Vsak med njimi je zboru z neprecenljivim znanjem, veliko vnemo, s potrpežljivostjo in z glasbeno ustvarjalnostjo omogočal stalno rast. Zato sodi Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju vse od ustanovitve pod vodstvom profesorja Egona Kuneja med najboljše šolske pevske sestave v slovenskem prostoru, saj je eden redkih mladinskih zborov, ki toliko časa, četudi z manjšimi prekinitvami, vztraja nad običajno ravnjo srednješolskega petja.

Z delom ustanovitelja zbora profesorja Egona Kuneja sta najprej nadaljevala profesor Ciril Vertačnik in profesor Edvard Goršič. Kasneje je zbor prevzela in vodila profesorica Adriana Požun Pavlovič, za njo pa Alenka Goršič Ernst. Od šolskega leta 2009/2010 zbor I. gimnazije v Celju deluje pod umetniškim vodstvom profesorja Tomaža Marčiča.

Za kakovostno izvajanje zahtevne in raznolike zborovske glasbe je pevski zbor prejel številne nagrade in priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih in festivalih.

Najuspešnejša leta zadnjega desetletja:

  • 2007 – zlato priznanje na mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju in zlato priznanje (cum laude) na mednarodnem pevskem festivalu na Nizozemskem;
  • 2008 – zlato priznanje in zmaga na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi ter zlato priznanje in zmaga na mednarodnem pevskem festivalu na otoku Jerseyju;
  • 2009 – zlato priznanje na mladinskem pevskem festivalu v Celju;
  • 2012 – zlato priznanje na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi;
  • 2013 – srebrno priznanje na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, zlato priznanje na mednarodnem pevskem festivalu v Bad Ischlu v Avstriji in zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Zlatna Lipa Tuhlja v Tuheljskih Toplicah na Hrvaškem;
  • 2014 – zlato priznanje z odliko za doseženih 92 točk na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi;
  • 2015 – zlato priznanje in zmagovalec kategorije na mednarodnem pevskem festivalu v Bad Krozingenu v Nemčiji;
  • 2016 – zlato priznanje na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi;
  • 2018 – II. mesto na mednarodnem festivalu ruske pesmi Veseli veter v Ljubljani;
  • 2019 – I. mesto na mednarodnem tekmovanju 7°Concorso musicale internazionale »Città di Palmanova« in posebna nagrada za najboljši tekmovalni program; zlato priznanje in zmagovalec kategorije mladinskih zborov, zlato priznanje v kategoriji sakralne glasbe, posebna nagrada žirije za najboljši tekmovalni program in posebna nagrada ustanovitelja festivala za izjemno dirigiranje (Special prize of the founder of Praga cantat festival Miroslav Košler fort he outstanding conducting preformance) na 33. mednarodnem tekmovanju Praga cantat v Pragi.

Zbor vsako leto pripravi tradicionalni božično-novoletni koncert s šolskim orkestrom in pomladni koncert, na katerem se predstavi s tehtnejšim a cappella programom umetnih in slovenskih ljudskih pesmi. Poleg tega vsako leto nastopi na območni reviji otroških in mladinskih pevskih zborov Pesemca, soustvari že tradicionalni Koncert klasičnih gimnazij ter pevsko Gimnazijado in zapoje na različnih občinskih proslavah ali prireditvah. V šolskem letu 2017/2018 je tako nastopil na odprtju razstave ob 90-letnici prihoda Mohorjeve v Celje in skupaj z orkestrom na povabilo občine Vojnik ustvaril odmeven in bogat kulturni program na novoletnem županovem sprejemu.

Zbor uspešno sodeluje tudi z drugimi sestavi: z Akademskim pevskim zborom Celje in Mladinskim simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje je dvakrat izvedel Borodinove Polovske plese (2012), nastopil je s triom Eroika (2012), z Mladinskim simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje je nastopil na koncertu ob 20. obletnici skupine Nude (2013), z Dekliškim pevskim zborom Gimnazije Celje – Center in Mešanim mladinskim pevskim zborom ŠC Celje je izvedel koncert ob 85-letnici slovenskega skladatelja Jakoba Ježa (2013) ter z gostujočim Akademskim pevskim zborom ELTE Pro Musica iz Budimpešte ustvaril kakovosten koncertni večer v Narodnem domu v Celju (2014). Na osrednji prireditvi Občine Vojnik je v počastitev slovenskega kulturnega praznika ob sodelovanju s sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt in dramskim igralcem Renatom Jenčkom izvedel bogat in umetniško dovršen kulturni program (2014). Ob dnevu Rudolfa Maistra je zbor skupaj s Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje, recitatorji in solisti ter dijaki naše gimnazije v Narodnem domu v Celju pripravil državno proslavo na zavidljivi ravni, ki jo je snemala in dva dni kasneje na 2. programu predvajala TV Slovenija (2015). Ob 10. obletnici celjske škofije je skupaj s še štirimi pevskimi zbori, pevskima solistoma Andrejo Zakonjšek Krt in Primožem Krtom ter Simfoničnim orkestrom GŠ Celje sodeloval pri izvedbi Troštovega oratorija Blaženi Anton Martin Slomšek (2016), z Mladinskim pihalnim orkestrom GŠ Celje pa je izvedel koncert Habetovih skladb (2016). Na odmevnem koncertu ob 110-letnici javnega glasbenega šolstva v Celju je zbor z Mladinskim simfoničnim orkestrom GŠ Celje krstno izvedel himno glasbene šole Svet brez mej avtorjev Bojana Logarja, Petra Tovornika in dr. Tončka Kregarja (2019).

Med najodmevnejša sodelovanja pevskega zbora zagotovo sodi letni koncert Mi smo tudi Mi2 z zelo priljubljeno in prepoznavno skupino Mi2 (2017). Pevski zbor je gostoval v nemškem Singnu (2010), v Somboru in Subotici (2011), Obrenovcu (2015), Šabcu (2017), z manjšo zasedbo pa tudi v Veszpremu na Madžarskem (2016). Na posebno povabilo Glasbene matice Ljubljana so naši pevci zapeli v Slovenski filharmoniji na koncertu Najboljši iz Zagorja (2014).

Aprila 2015 je ob 70-letnici zbora izšla zgoščenka Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju, ki daje pečat bogatemu glasbenemu in pevskemu življenju I. gimnazije.

Ponosni smo, da se Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju iz leta v leto, ko pevci maturanti odhajajo in se zboru pridružijo mlajši in manj izkušeni pevci, vedno znova izoblikuje v vrhunski pevski sestav, ki prepričljivo nastopa tudi na evropski ravni.

Zborovski sonet        

V knežjem mestu se prešerno poje,
a ob Kajuha borca kipu sliši
nebeško se zvenenje petja v hiši,
to gimnazijski celjski super zbor je.

Tenorjev malo, pa vendar za šalo,
mi preglasimo altov malo morje,
ko Pesem o svobodi zdaj zaorje,
s soprani, basi naredimo štalo.

Od basa do soprana se potimo,
kopica se talentov tukaj skriva,
vsi zborovodji našemu sledimo.

Smo raznih melodij neskončna njiva,
zdaj skupaj naš tok glasbe začutimo.

Tišina! Prisluhnimo, kaj sadež skriva!

Miha Robnik Kračun (2. e), tenor

Priloženi dokumenti:

Sezona 2019/2020 Sezona 2018/2019 Sezona 2017/18 Sezona 2016/17 Sezona 2015/16 Sezona 2013/14 Bad Ischl - priznanje
Dostopnost