Tekmovanje Junaki prihodnosti

Izobraževalna spletna stran chemgeneration.com je 12. januarja 2015 razpisala zanimivo temo za znanstveno tekmovanje Junaki prihodnosti, katerega organizator je podjetje BASF.

Glavni cilj tekmovanja je bil približati naravoslovne znanosti srednješolcem in v njih vzbuditi zanimanje zanje, hkrati pa tudi dvigniti zavedanje o pomembni vlogi znanosti v našem vsakdanjem življenju in trajnostnem razvoju. Tako se je skupina dijakov iz  3.b razreda (Sara Črepinšek, Zala Četina, Neža Ivec, Ana Milovanović, Aljaž Pirc, Tea Stiplošek in Tomaž Tisel) preimenovala, v tekmovalnem obdobju, v »KAJUHOVE JUNAKE«. Kot ekipa smo se prijavili na omenjeno tekmovanje s projektno nalogo »Kako poenostaviti možnost odjave malic in trajnostno gospodariti z nastalimi odpadki«, v okviru katere je nastal tekmovalni videoposnetek pod spretnimi prsti dijaka Tima Ratajca.

Problem smo zaznali v velikem številu dnevno neprevzetih obrokov malic, kljub vnaprej znanemu jedilniku za tekoči mesec in možnostjo izbire različnih menijev. Posledično vse skupaj vodi v nepotrebne stroške staršev in velik delež odpadkov. Z ekipnim delom smo pristopili k reševanju problema tako, da smo sestavili spletno anketo, iz katere je bilo jasno razvidno, da si dijaki želijo mobilno aplikacijo in »Kajuhovi junaki« smo jo naredili. Uporabnikom je tako poenostavljena odjava od malice z uporabo pametnih telefonov, saj imajo dijaki le-te vedno in povsod s seboj.

Problem pa smo želeli rešiti celostno in trajnostno, zato smo mislili tudi na nastale odpadke. Predvideli smo namestitev kompostnika in visokih gredic v okolici šole, zato smo zanje izdelali makete. Kompostnik, v katerem bi pristali ostanki biorazgradljivih odpadkov, bi nudil kompost za zasaditev številnih lončnic in korit, v šoli in ob njej, kot tudi za polnjenje visokih gredic. Odvržene plastenke s hodnikov in učilnic smo predelali v korita in lončke, vanje posadili jagode in jih povezali v »viseč« vrtiček. Zaradi vseh nastalih aktivnosti bomo zainteresiranim dijakom v prihodnje lahko ponudili nov krožek, krožek za trajnostni razvoj. Člani krožka bodo v začetni fazi skrbeli za vzgojo rastlin in pobiranje pridelka, v nadaljevanju pa  bodo raziskovali ali bi bilo možno vzgojiti še kaj, kar bi na daljši rok lahko prispevalo k samooskrbi.

Ekipa »Kajuhovi junaki« je po mnenju strokovne žirije postala tudi zmagovalna ekipa tekmovanja in je 12. maja prejela prvo nagrado na slovesni podelitvi, ki je potekala na naši gimnaziji. Nagrade je podelil direktor vodilne kemijske družbe BASF, gospod Michael Nam.

Mentorica in vodja ekipe Mojca Plevnik Žnidarec, prof.

Dostopnost