Gostovanje francoskih profesorjev

V okviru projekta MOPAAM Erasmus + smo od 3. do 9. marca 2019 na I. gimnaziji v Celju gostili šest francoskih profesorjev iz Pikardije: Armelle Nottellet in Fabien Joliat prihajata iz école Victor Schoëlcher (pri nas vrtec in prvih 5 let osnovne šole), gospod Joliat je tudi ravnatelj te šole, EmilieMartin in Christelle Cadeau sta iz collège Les Frères Le Nain (v Sloveniji temu ustrezajo zadnja 4 leta osnovne šole),  Nicolas Vivier in Stéphane Dromas pa poučujeta na lycée Pierre Méchain, torej gimnaziji.

Za program in izvedbo obiska na naši gimnaziji smo s podporo gospoda ravnatelja, dr. Antona Šepetavca, skrbele profesorice Alenka Blake, Mojca Plevnik Žnidarec, Nina Trojner, Uršula Zdovc in Andrejka Lorenčak, ki sem že od lanskega leta v stalnih stikih s francoskimi kolegi.

V okviru projekta so profesorji spoznavali slovenski šolski sistem ter ga primerjali s francoskim, opazovali pouk in odkrivali lepote Slovenije. Slovenski šolski sitem so dobro spoznali, saj so bili gostje pri nas, opazovali so pouk na III. OŠ  Celje in obiskali vrtec Anice Černejeve. Na naši gimnaziji so si ogledali pouk angleščine, nemščine, francoščine, španščine, glasbe, športne vzgoje, sociologije, kemije ter biologije.

Francoskim kolegom smo natančneje predstavili delo krožka za trajnostni razvoj. Z učenci III. OŠ Celje in našimi dijaki smo pripravili delavnico, v kateri so dijaki in učenci izdelovali naravne kozmetične izdelke iz zdravilnih zelišč, ki jih pridelamo na šolskem vrtu.

Tudi naši dijaki so se ob gostovanju veliko naučili, saj so francoski profesorji dijakom, ki se učijo francoščino, predstavili njihove šole, francoski šolski sistem in regijo, iz katere prihajajo. Dijaki so tudi lahko uživali ob pokušanju francoskih sladic, s katerimi so jih naši gostje razvajali.

Teden je šegavo obarval pustni čas. Francoski gostje so si ogledali Kurentovanje na Ptuju, seveda pa tudi pustovanje, ki ga je pripravila naša dijaška skupnost. Smeha je bilo veliko, največ pa, ko so nas pred zbornico zaustavili rumeni jopiči.

Gostovanje smo zaključili s pogovorom z dijaki 3. letnika, ki se učijo francoščino, ter z debato na temo ekoloških gibanj, ki je potekala v angleščini. Od francoskih gostov pa smo se poslovili s prireditvijo v dvorani Gimnazijka, na kateri smo z glasbo popotovali po Evropi in s katero so svoje ustvarjanje predstavili naši odlični solisti in glasbeniki.

Gostje so poudarili, da so se v Celju izvrstno počutili, zelo so pohvalili urejenost šole ter motiviranost in znanje dijakov. Ob opazovanju pouka so zbrali veliko idej za pedagoško delo in dogodke na njihovih šolah. Obisk je bil vsekakor bogata izmenjava izkušenj, obogatitev našega pedagoškega dela ter začetek daljšega sodelovanja, saj smo že načrtovali projekt, katerega tema bo trajnostni razvoj, in s katerim bomo sodelovanje nadaljevali.

Andrejka Lorenčak, prof.

Dostopnost