Evropska vas

Evropska vas – svet v malem

Cilji in namen projekta Evropska vas so spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete. Projekt se je do danes s podporo MO Celje obdržal le še v tem delu Slovenije, namenjen je tako osnovnošolcem kot srednješolcem. Projekt dijakom omogoča pestre in zanimive aktivnosti.

Učenci in učitelji iz različnih sodelujočih šol spoznavamo države Evropske unije in njihove značilnosti, pri čemer je inovativnost naše glavno vodilo. Izbrane države predstavimo ob dnevu Evrope (9. maj) na osrednji kulturni prireditvi na Krekovem trgu v Celju.

Z dijakinjami I. gimnazije v Celju smo v šolskem letu 2020/21 raziskovale najstarejšo in najmanjšo nordijsko državo – Dansko. Dijakinje je zanimala literatura, pri čemer je njihovo pozornost pritegnil možicelj Nisse, ki je ljudi, če so lepo ravnali z njim, ščitil pred nesrečami ter jim pomagal. V nasprotnem primeru jih je okradel ali jim celo pohabil živino. Dijakinje so obnovile pravljice Hansa Christiana Andersena in načrtovale dramatizacijo Pravljični kolaž, ki je zaradi epidemije niso mogle izvesti. Dijakinje so raziskale dansko floro in dansko kraljevo družino. Ste vedeli, da je kraljica Margareta tudi slikarka, kostumografinja in prevajalka? Da je danski princ Henrik poznan kot “najbolj mrzel kralj na svetu”? Zanimivo je bilo iskati odgovore na vprašanje, zakaj so Danci najsrečnejši in najbolj zdravi ljudje na svetu.

Dansko so v šolskem letu 2020/21 raziskovale kajuhovke Eva Štemberger (1. e), Lara Krivec, Aneja Kanjir, Nika Tominšek, Maša Juričan in Džana Porić (2. e) ter Špela Bošnjak (4. g). Zaključna prireditev, ki bi morala biti 7. maja na Krekovem trgu, je iz že znanih razlogov odpadla. V ta namen so dekleta posnela film, v katerem so strnila svoja nova danska spoznanja. Vabljeni k ogledu!

V šolskem letu 2021/22 nadaljujemo z raziskovanjem Danske.

 

 

Dostopnost