Evropska vas

Evropska vas – svet v malem

Cilji in namen projekta Evropska vas so spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete. Projekt se je do danes s podporo MO Celje obdržal le še v tem delu Slovenije, namenjen je tako osnovnošolcem kot srednješolcem. Projekt dijakom omogoča pestre in zanimive aktivnosti.

Učenci in učitelji iz različnih sodelujočih šol spoznavamo države Evropske unije in njihove značilnosti, pri čemer je inovativnost naše glavno vodilo. Izbrane države predstavimo ob dnevu Evrope (9. maj) na osrednji kulturni prireditvi na Krekovem trgu v Celju.

Z dijakinjami I. gimnazije v Celju smo v šolskem letu 2021/22 raziskovale najstarejšo in najmanjšo nordijsko državo – Dansko. Dijakinje je zanimala literatura, pri čemer je njihovo pozornost pritegnil možicelj Nisse, ki je ljudi, če so lepo ravnali z njim, ščitil pred nesrečami ter jim pomagal. V nasprotnem primeru jih je okradel ali jim celo pohabil živino. Dijakinje so obnovile pravljice Hansa Christiana Andersena in načrtovale dramatizacijo Pravljični kolaž, ki je zaradi epidemije niso mogle izvesti. Dijakinje so raziskale dansko floro in dansko kraljevo družino. Ste vedeli, da je kraljica Margareta tudi slikarka, kostumografinja in prevajalka? Da je danski princ Henrik poznan kot “najbolj mrzel kralj na svetu”? Zanimivo je bilo iskati odgovore na vprašanje, zakaj so Danci najsrečnejši in najbolj zdravi ljudje na svetu.

Dansko so raziskovale kajuhovke Eva Štemberger, Lana Mastnak in Tina Cizej (2. e) ter Lara Krivec, Aneja Kanjir in Nika Tominšek (3. e).

Zaključna prireditev je bila 9. maja na celjskem Glavnem trgu. Po dveh letih premora je sredi Celja ponovno zaživela Evropa v malem.

 

 

 

Dostopnost