Evrooddelek

Z Evrooddelkom smo se pridružili programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v okviru katerega dijaki poglabljajo znanje o Evropski uniji ter razpravljajo o njenem vplivu na naše življenje.

V tem oddelku vas bomo še posebej spodbujali k sodelovanju v mednarodnih projektih, s katerimi boste spoznavali vrstnike iz drugih evropskih držav, njihove jezike in kulturo. S projekti pa želimo spodbuditi tudi vašo ustvarjalnost in inovativnost. V letošnjem šolskem letu so nekateri dijaki v okviru programov Erasmus+ že gostovali v francoskem Laonu, drugi pa se bodo junija odpravili na enotedensko gostovanje na mednarodno gimnazijo Lycée international Pontonniers v Strasbourg. Obisk Strasbourga pa bomo seveda izkoristili še za obisk Evropskega parlamenta. Dijaki Evrooddelka pa bodo obiskali tudi tuje kulturne centre v Sloveniji (Francoski inštitut, Goethe-Institut, Instituto Cervantes) ter Hišo Evropske unije.

Z Evroodelkom želimo poudariti pomen francoščine kot diplomatskega jezika, ki odpira vrata pomembnih evropskih inštitucij. Francoščino se boste učili kot drugi tuji jezik in se v okviru pouka pripravljali na mednarodni izpit DELF ter lahko pridobili uradno diplomo o znanju francoščine, ki jo izdaja francosko Ministrstvo za šolstvo. Če boste želeli, se boste, kot vsi dijaki splošnih oddelkov, lahko odločili še za učenje tretjega tujega jezika. Zakaj ne bi izbrali nemščine, španščine, italijanščine ali morda ruščine? Pri pouku tujih jezikov pa vam bodo kulturo posameznih držav še bolje približali naravni govorci.

 

Na vprašanje, zakaj izbrati Evrooddelek, je odgovoril Max Jerovčnik, prejemnik priznanja za najboljši esej na literarnem natečaju o prihodnosti Evropske unije:

I. gimnazija v Celju je gimnazija, ki svojim dijakom poleg odličnega znanja in lepih spominov na gimnazijska leta podarja še nekaj drugega, morda celo pomembnejšega – odpira nam okno v svetu. Znanje tujih jezikov, udeležba na mednarodnih izmenjavah in poznavanje delovanje institucij Evropske unije so le nekatere izmed prednosti Evrooddelka.

Namen Evrooddelka je preprost – dijakom predstaviti širšo, pisano paleto odprtih možnosti, ki jih prinaša znanje tujih jezikov in sama Evropska unija. Možnosti v Evropski uniji so tako rekoč neomejene, v 27 različnih državah vsak človek najde prostor, kjer lahko opravlja delo, ki ga veseli, najde prostor za srečo in veselje, najde prostor za življenje. A to ni vse, kar Evropska unija vnaša v naše življenje. Unija je naš dom, je naše zavetje in naša varnost, omogoča nam, da brezskrbno sanjamo in pazi, da ne pademo. Je varuh demokracije in človekovih pravic, ki vsak dan lebdi nad obzorjem naše države in varuje temeljne državljanske svoboščine vsakega izmed nas. Poleg tega pa nam Evropska unija omogoča, da kjerkoli v Evropi najdemo zaposlitev, se tja preselimo in si ustvarimo družino. Evrooddelek poudarja sodelovanje v projektih evropskih razsežnosti in udeležbo na mednarodnih izmenjavah, ki poskrbijo za dodatne izkušnje, nova poznanstva in prijateljstva, ki gimnazijska leta naredijo še lepša, prijetnejša, toplejša.

Dobro znanje tujih jezikov, znanje francoščine kot diplomatskega jezika, poznavanje Evropske unije in udeležba na mednarodnih izmenjavah je kombinacija, ki odpira vrata v svet. Omogoča nam, da sanjamo brez meja, razmišljamo brez okvira in vse to tudi uresničimo. Ključ do vsega skupaj pa se skriva za vrati Kajuhove 2 – v Evrooddelku.

 

Smo vas prepričali? Pridružite se nam v Evrooddelku in se podajte na pot odkrivanja tujih jezikov, spoznavanja Evropske unije in mednarodnega sodelovanja!

Dostopnost