Evrooddelek

Z Evrooddelkom se pridružujemo programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, v okviru katerega boste pri različnih predmetih ter v medpredmetnih povezavah poglobili znanje o Evropski uniji in razpravljali o Evropi in njenem vplivu na naše življenje.

Dobili boste priložnost obiskati Evropski parlament, tuje kulturne centre v Sloveniji (Francoski inštitut, Goethe-Institut, Instituto Cervantes), Hišo Evropske unije in partnerske evropske srednje šole. Več o delu naših predstavnikov v Strasbourgu in Bruslju boste izvedeli na srečanjih z evropskimi poslanci. Sodelovali boste v mednarodnih projektih, s katerimi boste spoznavali vrstnike iz drugih evropskih držav, njihove jezike in kulturo. S temi projekti pa želimo spodbuditi tudi vašo ustvarjalnost in inovativnost.

Slogan Evropske unije je Združena v raznolikosti. Raznolikost se med drugim kaže v bogastvu evropskih jezikov, zato evropski oddelek poudarja pomen znanja le-teh. Kot drugi tuji jezik se boste učili francoščino, diplomatski jezik, ki odpira vrata pomembnih evropskih inštitucij. V okviru pouka francoščine se boste pripravljali na mednarodni izpit DELF in lahko pridobili uradno diplomo o znanju francoščine, ki jo izdaja francosko Ministrstvo za šolstvo. Poleg francoščine boste spoznali še nemščino in španščino, kar bomo omogočili z dodatnimi urami v izbirnem delu programa. Pri pouku tujih jezikov pa vam bodo kulturo posameznih držav še bolje približali naravni govorci.

Smo vas prepričali? Pridružite se nam v Evrooddelku in se podajte na pot odkrivanja tujih jezikov, spoznavanja Evropske unije in mednarodnega sodelovanja!

Predstavitveni video: https://www.youtube.com/watch?v=a1Z2gtwzVog&feature=youtu.be

Video o francoščini: https://youtu.be/Kcn2R2As95g

Na vprašanje, zakaj izbrati Evrooddelek, je odgovoril Max Jerovčnik, prejemnik priznanja za najboljši esej na literarnem natečaju o prihodnosti Evropske unije:

I. gimnazija v Celju je gimnazija, ki svojim dijakom poleg odličnega znanja in lepih spominov na gimnazijska leta podarja še nekaj drugega, morda celo pomembnejšega – odpira nam okno v svetu. Znanje tujih jezikov, udeležba na mednarodnih izmenjavah in poznavanje delovanje institucij Evropske unije so le nekatere izmed prednosti Evrooddelka, ki se v prihodnjem šolskem letu premierno odpira na Kajuhovi gimnaziji.

Namen Evrooddelka, kot se bo imenoval splošno usmerjen gimnazijski program s poudarkom na učenju tujih jezikov, je preprost – dijakom predstaviti širšo, pisano paleto odprtih možnosti, ki jih prinaša znanje tujih jezikov in sama Evropska unija. Možnosti v Evropski uniji so tako rekoč neomejene, v 27 različnih državah vsak človek najde prostor, kjer lahko opravlja delo, ki ga veseli, najde prostor za srečo in veselje, najde prostor za življenje. A to ni vse, kar Evropska unija vnaša v naše življenje. Unija je naš dom, je naše zavetje in naša varnost, omogoča nam, da brezskrbno sanjamo in pazi, da ne pademo. Je varuh demokracije in človekovih pravic, ki vsak dan lebdi nad obzorjem naše države in varuje temeljne državljanske svoboščine vsakega izmed nas. Poleg tega pa nam Evropska unija omogoča, da kjerkoli v Evropi najdemo zaposlitev, se tja preselimo in si ustvarimo družino. Vse te neskončne možnosti nam približa Evrooddelek, ki pa poskrbi tudi za osnovo, ki jo potrebujemo, če želimo oditi v svet – za znanje tujih jezikov. Z znanjem angleščine, francoščine, nemščine in španščine smo lahko brezskrbni v vsaki državi sveta, saj takšna paleta jezikovnega znanja nikoli ne razočara. Štirje (ali pa celo pet, če tako želite) jeziki poskrbijo, da se lahko sporazumevamo v skoraj vseh državah sveta, z njimi pa več kot odlično komuniciramo tudi v poslovnem in diplomatskem svetu. Prav tako Evrooddelek poudarja sodelovanje v projektih evropskih razsežnosti in udeležbo na mednarodnih izmenjavah, ki poskrbijo za dodatne izkušnje, nova poznanstva in prijateljstva, ki gimnazijska leta naredijo še lepša, prijetnejša, toplejša.

Dobro znanje tujih jezikov, poznavanje Evropske unije in udeležba na mednarodnih izmenjavah je kombinacija, ki odpira vrata v svet. Omogoča nam, da sanjamo brez meja, razmišljamo brez okvira in vse to tudi uresničimo. Ključ do vsega skupaj pa se skriva za vrati Kajuhove 2 – v Evrooddelku.

 

Priloženi dokumenti:

Predmetnik
Dostopnost