Pozdrav dijaka

Zakaj je prav Kajuh tako drugačen od vseh drugih gimnazij? Naš učni načrt je enak kot pri vseh drugih, imamo enako število ur, stavbo z vrati, tlemi, stenami in stropom, a smo še vseeno veliko več kot le ocene, stavba, spraševanja, testi in čakanje na zvonjenje. Smo ljudje in vsak od nas ima svoje interese, želje, potrebe ter nenazadnje tudi svojo unikatno zgodbo. In prav to je ,,duh Kajuha”, saj se poleg eksponentne funkcije, prsti v Afriki, francoskih glagolov in redukcije naučimo veliko tudi drug o drugem. Rada imam slike psa, ki mi jih pokaže Zala, in rada poslušam o Julijinih načrtih za vikend, med malico pa na kavi s Tomažem, Martinom in Saro obujam spomine. Ko grem po hodniku, srečam klasike, s katerimi spregovorim nekaj besed in po pouku na ploščadi ujamem karseda veliko sosošolcev, da skupaj počakamo nekaj minut, preden se odpravimo na kavo v TKU-ja. Vem, kako je ime mački ene izmed mojih profesoric in katero pesem najraje posluša druga. Dijake in profesorje vidim, ko so srečni, in včasih tudi, ko ni ravno njihov dan in vem, da lahko računam nanje, ko se sama ne počutim najbolje.

Zato je Kajuh postal prostor, kjer ne dobim samo odlične izobrazbe, ampak tudi srečam svoje prijatelje in kamor se rada vračam tudi takrat, ko po več urah učenja še komaj držim odprte oči. Dobro znano je, da se je na I. gimnaziji treba potruditi, a verjamem, da so ob koncu šolanja odlični maturitetni rezultati vredni vsake minute učenja. Pa tudi sicer količina snovi ni tako grozna, profesorji pa so vedno pripravljeni prilagoditi ocenjevanja v želji, da bi dijaki pridobili ne le dobre ocene, temveč tudi kakovostno znanje, ker razumejo, da dijaki nimamo veliko dela samo v šoli, ampak tudi pri mnogih obšolskih dejavnostih, ki so pri nekaterih dijakih pevski zbor, pri drugih pa vaje v glasbeni šoli, treningi in še mnoge druge.

Včasih na hodniku gledam dijake prvega letnika in razmišljam o tem, kako drugačni so od nas in kako smo se mi starejšim dijakom nekoč verjetno tudi zdeli tako majhni. Ko gledam stare slike sebe in svojih sošolcev, opažam, kako smo se prav vsi korenito spremenili v svojih letih na Kajuhu. Našli smo nove prijatelje, nov stil, nove interese, se skupaj smejali, jokali in trepetali pred testi. Za vsakega izmed nas sem pripravljena zatrditi, da smo na Kajuhu vsaj malce bolje ugotovili, kdo smo, in se našli ter stopili na pot k osebam, kakršne želimo postati.

Herb Brooks je dejal: ,,Great moments are born from great opportunities.” In teh priložnosti je na Kajuhu ogromno. Vsakemu ponudi možnost za rast in razvoj – prav to je razlog, da je Kajuh prava izbira, ki bi jo izbrala znova in znova.

Sonja Drofenik, predsednica DS v šolskem letu 2021/2022

 

 

 

 

Dostopnost