Pozdrav dijaka

Naša gimnazija ustvarja občutek, da prideš »domov«, torej v prostor, kjer vsak profesor resnično skuša izvabiti iz vsakega dijaka tisto najboljše, kar premore. Naši dijaki so uspešni na mnogih tekmovanjih in vedno znova se kot kajuhovci veselimo naših uspehov.

Veliko delamo. Včasih po osmih urah sedenja v učilnici pridemo domov, da nekaj pojemo, se za trenutek sprostimo in že so pred nami nove obveznosti. Za nekoga pevski zbor, za druge različni instrumenti, mnogi smo aktivni športniki. Vesel sem, ker ima ravnatelj posluh za to, da nas v življenju zanima marsikaj, in nas pri tem skupaj s profesorji podpira, saj se zaveda, da je to obdobje, ko se najstniki razvijamo in odraščamo ter nam šola včasih ni edina skrb.

Že danes opažam, da biti kajuhovec pomeni, da si lahko ustvariš nekakšno omrežje dobrih vezi za celo življenje. To velikokrat vidim tudi sam, ko na primer pridem k zdravniku ali zobozdravniku in prve minute z nekdanjima dijakoma I. gimnazije v Celju vselej namenimo besedi o naši skupni šoli.

Kajuh je tudi preizkušnja naše vztrajnosti. Naši profesorji se ne vdajo zlahka, saj nas resnično želijo nekaj naučiti in pripraviti na življenje. Seveda pa znamo vsi skupaj poskrbeti, da se imamo kljub vsemu na naši šoli lepo. Verjetno ne veste, ampak naša šola se od ostalih razlikuje tudi po tem, da jo tako rekoč vsi lepo zaključimo.

Na šoli se dogaja marsikaj zanimivega, od različnih krožkov do izmenjav preko programa Erasmus. Mnogi smo tako sklenili prijateljske vezi za celo življenje tudi z dijaki iz drugih evropskih držav. Meni bo zagotovo ostala v spominu izmenjava z dijaki iz španskega mesteca Leon. Kdo drug bo s seboj odnesel kaj drugega. S Kajuhom se ne umeščamo le v slovenski prostor, temveč tudi v širšega evropskega.

Čas srednje šole pa je tudi čas odraščanja in razvijanja posameznika. Svojo pot začnemo pri dobrih 15 letih, zaključimo pa jo kot 19-letniki, pripravljeni za nadaljnjo pot  v življenju in karieri. Vsak pa si v teh štirih letih ustvari nekakšen pečat, ki ga ponese s seboj. Za temi zidovi, hodniki, dvoriščem bodo ostali spomini na vse presmejane trenutke, prve ljubezni, pretečene solze … oziroma eno izmed najlepših obdobij našega odraščanja.

I. gimnazija v Celju ni ena izmed srednjih šol, na kateri bi iskali bližnjice. Imeti je treba ambicijo za nekaj več, in to prebuditi v sebi. Zato naša šola vzame tudi veliko minut in ur za učenje, hkrati pa ima posluh za vse športne, glasbene, umetniške in druge talente. In prav zaradi kombinacije med šolskimi obveznostmi in vsem, kar nas dijake še veseli in zanima v življenju, je Kajuh prava izbira. Hvaležen sem za to izkušnjo. Če bi izbiral še enkrat, bi se odločil enako!

Dostopnost