MEPI v šolskem letu 2019/2020

MEPI je edinstven; je netekmovalen, zabaven in uravnotežen program, ki mladim omogoča, da odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale.

V  šolskem letu 2019/2020 je 21 dijakov in dijakinj sprejelo izziv, da napredujejo po lastnih zmogljivostih. V Timu MEPI-mentoric smo profesorice Bernarda Jug, Marjetka Pintarič in Nataša Peunik. Ekipi mentorjev in voditeljev odprav se je pridružil zlatnik Nejc Špeglič, ki je po odpravi v organizaciji GAHA društva na Mauritiusu uspešno opravil usposabljanja »Misija mladi«.

Organizirali smo redna mesečna srečanja, ki so bila namenjena delu na izbranih področjih in pripravljalnim treningom za pustolovske odprave. Veliko pozornost smo namenili skupinski dinamiki in veščini, kako si postaviti cilj, da je specifičen, merljiv, realen, atraktiven in časovno dosegljiv.

V mesecu oktobru smo izvedli prvo zlato pustolovsko odpravo na Madeiri. To je bila bogata in nepozabna avantura na čudovitem otoku. Pravi raj za pohodnike. Vulkanski nastanek daje otoku unikatno podobo, vključno z bujnim rastjem. Narava in pohodniške poti so na Madeiri eno. Lepša, kot je narava, lepše so pohodniške poti z najlepšimi razgledi. Naši zlatniki – Jan Koren, Lovro Drofenik, Aljaž Mavrič, Nika Brance, Luka Mak in Matjaž Pinter – so odpravo doživeli in opravili zelo dobro pripravljeni. Vsem nam je prinesla veliko izkušnjo in spodbudo za naprej.

V mesecu januarju smo izvedli zimsko srebrno odpravo, ki je bila prava posebnost. Namen odprave je bil primerjati odprave v zimskem in poletnem času. Naše srebrnice – Nika Lebeničnik, Ana Sečki, Klara Lubej, Laura Požin in Tamara Kovačič – so dokazale, da »zmorejo več, kot si mislijo«.

Sodelovali smo na Kulturnem maratonu: v obliki ustvarjalne delavnice smo naredili reprezentativni pano pročelja naše šole. Pano je predstavljal vse naše izobraževalne programe in je bil med informativnima dnevoma postavljen pred šolo ter nudil priložnost za fotografiranje.

Naše načrte je prekinila epidemija. Kar naenkrat smo se vsi znašli v neki povsem novi situaciji. V tem času so naši mepijevci prilagodili svoja področja tako, da so lahko nadaljevali. V času samoizolacije so pokazali, kako sta pomembna solidarnost in medgeneracijsko sodelovanje.

Med epidemijo se je pokazalo, kako nujno je povezovanje med formalnim in neformalnim izobraževanjem, ki naj imata skupen cilj, to so vrednote, ki temeljijo na znanju, solidarnosti, sodelovanju, medgeneracijskem in medkulturnem dialogu, odgovornosti in sočutju.

Trenutne razmere so nas tudi v programu MEPI postavile pred nove izzive vsakdanjega življenja. S programom so udeleženci nadaljevali kar iz udobja lastnega doma. Edino področje odprav je zaenkrat neizvedljivo. Verjamemo, da se bo situacija uredila in bomo lahko nadaljevali in izvedli naše MEPI odprave.

Bernarda Jug, prof., koordinatorica programa MEPI

 

Dostopnost