Muzikal

Zgodba o muzikalu na I. gimnaziji v Celju se začenja v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je na šoli nastal muzikal Fantom iz opere.

Muzikal Lepotica in zver je v glasbeni obliki prvič prestopil šolski prag leta 2001, ko je gimnazijski orkester s solisti izvedel suito in čez dve leti še koncertno postavitev odlomkov iz Disneyjevega muzikala.

Leta 2007 je na velikem odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje v burnih ovacijah izzvenela slavnostna premiera muzikala Lepotica in zver v izvedbi glasbenega gledališča in orkestra I. gimnazije v Celju pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Dvoršaka.

To je bil obsežen projekt, ki je združil več kot 80 sodelujočih, tedanjih in nekdanjih dijakov I. gimnazije v Celju. Nastal je na pobudo Tanje Ravljen, Anja Ivakič je prevedla libreto iz angleškega v slovenski jezik, Matija Kovač je oblikoval sceno, Sabrina Železnik je prevzela režijsko vodstvo in kostumografijo, Aja Zupanec pa je bila odgovorna za koreografski del predstave. Nastopili so Tanja Ravljen, Aleks Tovornik, Boštjan Korošec (Gaston), Aljaž Pavlin, Jan Vodovnik, Veronika Grabner, Nastja Čakš, Anže Škornik in Luka Paulič. Solistom so ob strani stali še orkester, plesalke in pevski zbor. Glasbo je priredil Gregor Deleja. Muzikal je žel uspeh za uspehom na slovenskih odrih in navdušil tudi občinstvo v Bruslju.

Leta 2011 je sledil nov muzikal Hija de la Luna v španskem jeziku.

Bil je največji avtorski projekt španskega gledališča, saj je v njem sodelovalo več kot 60 dijakov, poleg igralcev tudi glasbeniki in plesalci. Predstavo so ustvarili dijaki I. gimnazije v Celju. Avtorica je bila Ana Zupanc, predstavo sta režirala Tomaž Krajnc in Ana Zupanc, igrali pa so Žan Grad, Nika Korenjak, Santin Sodin, Tina Pogorelčnik in Ana Zupanc. Mentorica Polona Škornik, prof., je poskrbela tudi za izbor glasbe, dirigent orkestra in avtor priredb pa je bil Tomaž Marčič, prof.

Premierno je bila predstava uprizorjena v SLG Celje. Nastopajoči so očarali z izvrstnim petjem, plesom in igro. Sledili sta uspešni ponovitvi v Rogaški Slatini in Laškem. V okviru Evropske prestolnice kulture je bilo marca v Mariboru tudi Srečanje srednješolskih španskih gledališč, ki so se ga udeležili dijaki iz Srbije, Slovaške, Španije, Brazilije in seveda iz slovenskih srednjih šol. Naša šola je bila z muzikalom že na začetku deležna stoječih ovacij. Gledalci so jo izbrali za najboljšo predstavo srečanja.

Sledili sta uprizoritvi na regijskem tekmovanju Gledališke vizije (2012) in na dobrodelni prireditvi na Dobrni (2012), izkupiček je bil namenjen varovancem Centra za usposabljanje, delo in varstvo.

Dostopnost