Mednarodni festival španskega gledališča

I. gimnazija v Celju vsa leta sodeluje tudi pri organizaciji festivala španskih gledališč.

Leta 2008 smo se tega izziva lotili prvič kot gostitelji, organizatorica je bila Čitalnica Cervantes. Na festivalu je sodelovalo veliko srednješolskih gledaliških skupin iz Slovenije, s Slovaške, s Češke in iz Španije. Festival je potekal v Celjskem domu. Tuji dijaki so bivali pri naših, slovenski dijaki pa v dijaškem domu.

Leta 2012 je vlogo organizatorja tega velikega španskega dogodka prevzelo Slovensko društvo učiteljev španščine in za koordinatorico festivala določilo profesorico Natašo Peunik. Šola gostiteljica je bila Prva gimnazija Maribor, vse pa se je dogajalo na odru II. gimnazije Maribor. Festival je bil organiziran v sklopu projekta Maribor – Evropska prestolnica kulture in je bil po svojih razsežnostih največji doslej, saj je kar 190 dijakov in 25 mentorjev iz Brazilije, Španije, Srbije, s Slovaške, Češke in iz Slovenije pripravilo 13 predstav.

Leta 2014 se je festivalska karavana ponovno vrnila v Celje, in sicer na oder I. gimnazije. Predstavilo se je šest gledaliških skupin iz Slovenije, Italije, Španije in Srbije. Tuji dijaki so bili ponovno nastanjeni pri dijakih naše gimnazije.

S festivalom želimo predstaviti naša dela širšemu, mednarodnemu občinstvu, izmenjati mnenja in izkušnje ter uporabiti znanje španščine tako v umetniškem smislu, na gledališkem odru, kot tudi v vsakdanjem življenju, saj je španščina med festivalom naš uradni jezik.

Dostopnost