Francozi pri nas v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Consommer mieux, consommer différemment

V tednu od 11. do 15. aprila smo z 14 dijaki in 2 profesorjema gimnazije Pierre Méchain, 15 učenci ter 2 profesoricama osnovne šole collège Les Frères Le Nain ter učenci OŠ Franceta Prešerna Maribor v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Consommer mieux, consommer différemment iskali ideje, kako trošiti drugače.

Torek, 11. april 2023

Francoske dijake smo ob prihodu v Celje prijetno pozdravili, nato pa so jih že čakale gostujoče družine, ki so se zelo potrudile, da so se Francozi pri nas takoj zelo dobro počutili.

Sreda, 12. april 2023

Francoski dijaki so v šolo prišli skupaj s svojimi gostitelji, popeljali smo jih po šoli in jim podrobneje predstavili slovenski šolski sistem. Seveda pa se Francozi naučili že tudi nekaj osnovnih besed v slovenščini.

Delo smo nadaljevali v kemijski učilnici, kjer so dijaki v skupinah pripravili juho iz buč, bučno rolado. Naredili pa so tudi balzame z bučnim oljem in roll-on za boljšo koncentracijo. To pride v zaključnih tednih šolskega leta še posebej prav!

Popoldne smo izkoristili za ogled Celja. Po Celju sta francoske dijake odlično vodile Nina Kumar, Iva Topolovec in Zarja Ozvatič, dijakinje 2. e-razreda. Francoski dijaki so si po vodenju po mestu v muzeju Mesto pod mestom ogledali, kakšno je bilo Celje v času Rimljanov. Zvečer pa je bil namenjen druženju v družinah.

Četrtek, 13. april

Prva ura je bila namenjena opazovanju pouka, Francozi so si po skupinah ogledali pouk angleščine in nemščine. Nato je sledila delavnica Podnebna freska, ki jo je vodila Mary Ellen Ramasimanana Virtič, francoska naravna govorka. V delavnici so dijaki opozorili na nujnost sprememb, vsi moramo spremeniti naše navade!

Dijaki 1. c pa so s profesorico Katjo Kovše dokončali stripe na temo drugačne potrošnje. Stripi bodo objavljeni v knjižici receptov, ki jo bomo izdali ob koncu projekta.

Večer pa smo si polepšali s Francoskim plesno-glasbenim večerom v Kulturnem centru Laško, kjer smo se zbrali vsi partnerji v projektu, pridružilo pa se nam je veliko število gledalcev in veseli smo, da smo dvorano napolnil do zadnjega sedeža in tako na najlepši način promovirali naš projekt in evropski duh.

Petek, 14. april

Zadnji dan skupnega druženja smo vsi partnerji preživeli v Olimju, kjer smo si ogledali tamkajšnjo čokoladnico, samostan in lekarno, nato pa smo na Jelenovem grebenu v delavnicah izdelovali izdelke iz gline in se naučili peči jabolčno pito. Ob tem smo se izjemno zabavali!

Večer pa je bil namenjen prijetnim večerjam v krogu družin.

     

Sobota, 15. april

Čeprav smo se družili le nekaj dni, se nam zdi, kot da se od nekdaj poznamo. Slovo je bilo težko. Obljubili smo si, da se kmalu spet srečamo. Vsakdo, ki je bil ta dan med nami, je prav zagotovo začutil vrednost Eramus projektov, stkale so se vezi, ki bodo ostale.

Iskrena hvala vsem družinam gostiteljicam!

Dostopnost