Francoski plesno-glasbeni večer “Pariz bo vedno Pariz”

»Sous le ciel de Paris s’envole une chanson…«, je eden izmed refrenov, s katerimi je Francoski večer številne gledalce s plesom in glasbo popeljal v mesto luči, ki nikoli ne izgubi svojega šarma.

V četrtek, 13. aprila, smo v Kulturnem centru Laško s prireditvijo »Paris sera toujours Paris« ali »Pariz bo vedno Pariz« združili bogato tradicijo francoskih in plesnih večerov in ustvarili sprehod po Parizu, prežet z ljubeznijo do petja, plesa, glasbe in francoščine.

Polno dvorano so navdušili številni nastopajoči: solistke Klea Testaniere, Katarina Tržan ter Lena Pekošak, jazz kvartet, ki so ga sestavljali Zala Velenšek (bas kitara), Peter Tovornik (kitara), Liam Šibli (saksofon) in Luka Kolar (bobni), plesalke Klara Novak, Lina Golihleb, Živa Krajnc, Uma Kainz, Pika Božič, Zala Planko, Lea Vrečko, Zala Plevnik, Tajda Arnol, Lara Brance, Živa Bračun, Nastia Mastnak, Ana Cizej, Tara Ema Žnidar, Miša Rančigaj in Zoja Jager ter povezovalke programa Lena Pekošak, Klea Testaniere, Aneja Vrečko in Zoja Kalar.

Interpretacije znanih pesmi o Parizu so odlično dopolnjevale plesne točke, celotni prireditvi pa smo dodali gledališki pridih z veznim besedilom v francoščini, ki sta ga po literarni predlogi Prvi požirek piva avtorja Philippa Delerma sestavila Nina Ellen Blake in Žan Luka Umičevič, za prevod je poskrbela francoska lektorica Mary Ellen Ramasimanana Virtič.

Veseli smo, da nas je s prisotnostjo počastila gospa Amandine Dubreuil Perronnet, atašejka za sodelovanje na področju francoskega jezika na Francoskem inštitutu v Sloveniji, ki je v svojem govoru poudarila odlično delo na področju promocije francoščine na naši gimnaziji. Prav tako pa nas veseli, da si je prireditev ogledala gospa Tjaša Knez, skrbnica našega Erasmus+ projekta s Cmepiusa, publiko pa je presenetil francoski profesor in glavni koordinator projekta Nicolas Vivier, ki je svoj govor pripravil v slovenščini in se s tem poklonil odličnemu sodelovanju med našo gimnazijo in gimnazijo Pierre Méchain iz Laona.

Vzdušje v dvorani je bilo »formidable«, številni francoski in slovenski gostje so nastopajoče nagradili z dolgim aplavzom, ki so si ga zaslužili z izjemnimi nastopi. Francoski gostje so izpostavili tudi odlično znanje francoščine, ki so ga pokazale naše pevke in povezovalke programa. Chapeau !

Prireditev je potekala v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ z naslovom Consommer mieux, consommer différemment, zato smo v avli dvorane pripravili predstavitev različnih izdelkov, s katerim mlade spodbujamo k drugačni potrošnji.

Večer nikakor ne bi tako uspel brez izjemnega angažmaja vseh nastopajočih, še posebej smo hvaležni Petru Tovorniku za vse priredbe in vodenje jazz kvarteta. Za idejno zasnovo je poskrbela Zala Velenšek, ki je bila tudi glavna gonilna sila projekta med dijaki. Da je bila prireditev popolnoma v duhu francoščine, je poskrbela mentorica francoskega krožka Andreja Lorenčak, plesalke so ustvarjale pod mentorstvom profesoric Damjane Rebek in Maje Medvešek. Naše delo pa je vseskozi spremljal in podpiral gospodu ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, ki mu je francoščina že v njegovih gimnazijskih letih prirasla k srcu.

Iskrena hvala vsem nastopajočim ter čestitke za odlično izvedbo! Bil je prekrasen večer, ali kot so rekli naši francoski gostje: »C’était une soirée époustouflante!«

 

(Fotografije dogodka so na ogled v spletni galeriji.)

Posnetek večera si lahko ogledate na tej povezavi, za kar se iskreno zahvaljujemo članom video krožka in mentorju Branku Bezgovšku.

 

Dostopnost