Koncert ob 110-letnici Glasbene šole Celje

110 za lepši svet

Znana resnica je, da je glasba stara toliko kot človek. Predstavljala je pomemben del življenja že v pradavnini. Brez nje ni minilo nobeno obdobje človeštva. Tudi glasbeno izobraževanje ima svoje začetke v davni preteklosti – njegov pomen so poudarjali že stari Grki. Da, učenje glasbe je res nekaj dragocenega in unikatnega. Hkrati razvija analitično mišljenje in domišljijo. Privaja na sodelovanje v skupini in hkrati vodi po poti odkrivanja individualnega izraza. Gradi samozavest, veščine javnega nastopanja in spomin. Zahteva dolgotrajno trdo delo, a obrodi sladke sadove. Nima le namena vzgajati virtuozov; pomaga tudi oblikovati kreativne, pozorne in celovite ljudi, ki so našli vir veselja in utehe za vse življenje.

Kljub vsemu pa je razvito javno glasbeno šolstvo marsikje po svetu žal še vedno le neuresničena želja. Tudi zato smo lahko ponosni na našo državo, pa ne le nanjo, tudi na naše mesto Celje, kjer se zgodba javnega glasbenega šolstva piše že 110 let. Od skromnih začetkov v prostorih Narodnega doma in z le nekaj zaposlenimi, ko je preglavice povzročala še avstrijska oblast, se je prvotna podružnica Glasbene matice v Ljubljani razvila v sodobno izobraževalno ustanovo, nepogrešljivo soustvarjalko celjske in širše kulturne podobe, ki generaciji za generacijo mladih daje dragoceno popotnico za življenje. Jubilej Glasbene šole Celje smo počastili 22. novembra s proslavo v Dvorani Kajuh. Za glasbeni program večera je poskrbelo več kot tristo učencev, dijakov in profesorjev glasbene šole, ki smo se predstavili v različnih zasedbah – od trobilnega ansambla in orkestra harf do tolkalne skupine, malega godalnega in mladinskega simfoničnega orkestra, ki je pod taktirko Matjaža Brežnika združil moči z mešanim mladinskim pevskim zborom I. gimnazije v Celju in postregel s krstno izvedbo skladbe »Svet brez mej«. Obsežno delo, pod katerega so se podpisali Bojan Logar, Tonček Kregar in Peter Tovornik, poslušalca popelje na edinstveno popotovanje po glasbeni zgodovini vse od zvokov prve piščali prek renesančne polifonije in dunajskih klasikov do džeza.

Ravnatelj Glasbene šole Celje Simon Mlakar, ki to funkcijo opravlja že deset let, je zbrane spomnil, da javnega glasbenega šolstva ne smemo jemati za nekaj samoumevnega. Za današnjo dobro uglašenost so v veliki meri zaslužni predhodniki, ki so 110 let ustvarjali pot, po kateri hodimo. Poleg tega je izpostavil še dve pomembni obletnici, ki jih letos obeležujemo v Celju, in sicer 25 let srednjega glasbenega šolstva in pa 210 let naše gimnazije, s katero glasbena šola že lep čas uspešno sodeluje. Župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot, je dodal še zanimivost, da je Celje istega leta kot javno glasbeno šolstvo dobilo tudi javni vodovod. »Nekaj za zdravo telo in nekaj za zdravo dušo,« je sklenil.

»Otroke bi učil fiziko, filozofijo in – najpomembneje – glasbo,« je nekoč izjavil legendarni grški filozof Platon. Lahko smo veseli, da živimo v okolju, kjer je njegova ideja naša resničnost. Ob letošnjem pomembnem mejniku javnega glasbenega izobraževanja lahko s ponosom gledamo nazaj na pretekle dosežke in upamo, da bo Glasbena šola Celje, šola, ki prepleta spomine in prihodnost, še dolgo skrbela za svet, poln glasbe. Za lepši svet.

Zarja Križnik

Foto: Jože Petrak Zajc

Dostopnost