Kulturni maraton 2018

Kulturni maraton tečemo že 40 let

Kulturni maraton, prireditev v čast slovenskemu kulturnemu prazniku, je na naši šoli potekal v torek, 6. februarja 2018. To je dogodek z že več kot 40-letno tradicijo, na katerem potekajo delavnice, povezane s kulturo. Dijaki smo letos lahko izbirali kar med 16 različnimi delavnicami, ki so se začele v jutranjih urah in trajale celo dopoldne.

Ob osmih so se v učilnici, opremljeni z računalniki, zbrali dijaki, ki so pod vodstvom Izaka Jenka, ustvarjali in oblikovali risanke. Med prvimi so začeli ustvarjati tudi likovniki, ki so si v Galeriji sodobne umetnosti najprej ogledali razstavo Jusufa Hadžifejzovića, potem pa so tudi sami ustvarjali likovna dela. Nekdanja dijakinja Viktorija Durković je dijakom predstavila sodobnejši koncept risanja zgradb. Udeleženci delavnice so spoznali osnove arhitekture in se tudi sami preizkusili v oblikovanju zgradb na podlagi fotografij znanih starejših objektov.

Malce kasneje so nekdanji dijaki I. gimnazije v Celju, ki so za študij izbrali likovno umetnost, predstavili svoja dela. S pomočjo udeležencev delavnice so svoja dela razstavili v šolski galeriji Vagon. Tudi letos je potekala francoska delavnica Francija potuje, ki jo je vodila Fabienne David s Francoskega inštituta v Ljubljani. Dijaki so se naučili nekaj francoskih pesmi in spoznavali tuji jezik preko gledališke igre. Fige, kava in ljubezen v zraku nas je tudi letos razveselil s svojim obiskom France Prešeren, ki ga je upodobil Timotej Klinc, saj je Kulturni maraton posvečen prav njemu. Spremljala ga je njegova izvoljenka Julija, ki jo je odigrala Eva Vujasinović. Letos obeležujemo 100. obletnico smrti Ivana Cankarja, enega vodilnih pisateljev moderne, zato nas je v družbi svoje ljubljene Ane obiskal tudi on (znani par sta upodobila Tim Krhlanko in Antje Ravnikar). Za glasbene točke je poskrbel Jan Mogu.

Ob devetih se je začelo Fedrovanje 2018, kjer so svoja literarna dela ob glasbeni spremljavi predstavili Marko Zabav, Lara Gobec, Nika Gradišek, Žan Bratuša in Kaja Tovornik. Dogodek se je nadaljeval v literarno-plesno-glasbeni projekt Jaz : ti : on … Zmoremo skupaj? Adriana Marlene Felicijan, Špela Jezovšek, Danijela Preskar in Marko Zabav so z gibi in ob spremljavi kitaristov Krištofa Senčiča in Adama Wahibija predstavili avtorska dela.

V dvorani Gimnazijka je Eva Kovač, pesnica in pisateljica, recitirala svojo poezijo, na kitari pa jo je spremljal Uroš Eferl. Udeleženci delavnic so doživeli tudi učno uro pri učitelju Marku, kjer so jim dijaki 2. in 3. letnika klasične gimnazije prikazali šolanje v antičnem Rimu.

Nekateri dijaki so prisluhnili pogovoru med gospo Bernardo Jelen, ki uspešno vodi šolsko knjižnico, ter dijakinjami Teo Dular, Hano Žibert, Nino Stropnik in Evelino Turk. Pogovarjale so se o pesniški zbirki gospe Jelen z naslovom InKUBAtor.

Na zanimiv način je predavala profesorica Ana Lavbič, ki je ob pomoči slikovnega in video gradiva dijakom prikazala svoje vtise s potovanj po svetu. Profesor Marco M. Wolf, lektor za nemščino, je predstavil teorijo Noaha Chomskega o tvorbeni slovnici in jezikoslovju kot kognitivni znanosti. Dijake je poučil, kako so jeziki med seboj lahko podobni, čeprav na prvi pogled ni videti. V angleški delavnici, ki jo je vodil profesor Gerard Britovšek, lektor za angleščino, so dijaki spoznavali angleško poezijo in prevajali verze irskih Nobelovih nagrajencev v slovenščino.

Potekala je tudi delavnica, kjer so debaterji poučili poslušalce, kako pomembno je paziti na jezik tudi na spletu. Med branjem različnih člankov na spletu naletimo na podatke, kjer ni vprašljiva le vsebina, ampak tudi jezik.  Delavnica je bila enkratna priložnost, da se začnemo zavedati pomena pravilne uporabe jezika.

Letos je bil Kulturni maraton tudi precej plesno obarvan. Potekala je plesna delavnica flamenka, ki jo je vodila Neža Bojović, kjer so se udeleženci naučili ploskati in udarjati z nogami v ritmu flamenka, manjkali pa niso niti spodbudni vzkliki. Nekateri so se naučili osnovnih plesnih korakov in trikov s palico z mažoretama Evo Železnik in Evo Nograšek. V delavnici Na krilih sodobnega plesa so udeleženci pod vodstvom Alise Kiker, Zale Gazvoda in Ine Trefalt spoznavali osnovne plesne korake. Dijaki so se naučili, da je poleg zapletenih gibov pomembno tudi, kakšen pečat pusti njihov ples na gledalce.

Po končanih delavnicah smo vsi prisluhnili ponovitvi božično-novoletnega koncerta Mešanega mladinskega pevskega zbora pod vodstvom zborovodje Tomaža Marčiča in Orkestra I. gimnazije v Celju pod taktirko Petra Tovornika, ki je našo novo Dvorano Kajuh napolnil s čudovitimi napevi. Kulturni maraton 2018 se je uspešno zaključil, vsem nam bo zagotovo ostal v lepem spominu, tako da že nestrpno pričakujemo naslednjega.

Nika Brance

Katja Pajk

Dostopnost