Kulturni dan v Ljubljani 2018

V sredo, 10. 10. 2018, smo se dijaki 1. in 2. letnika odpravili na že tradicionalni kulturni dan v Ljubljano. Dan smo začeli z glasbeno matinejo v Cankarjevem domu. Poslušali smo koncert z naslovom Kaj bi orkester brez tolkal. Voditelj nam je na zanimiv in poučen način približal pomen tolkal v orkestru in predstavil nekatere vrste tolkal, ki jih prej nismo poznali. Koncert je izvedel Orkester Slovenske harmonije ob pomoči Slovenskega tolkalnega projekta STOP, dirigiral pa je naš bivši dijak Simon Dvoršak. Na koncertu nam je bilo zelo všeč in smo ga z veseljem poslušali. Med skladbami, ki smo jih poslušali, je bila tudi Coffee to go, katere avtor je naš profesor z Glasbene šole Celje David Beovič. V skladbi je predstavil manj poznana tolkala z različnih kontinentov.

Po koncertu smo imeli dijaki 1. in 2. letnika vsaki svoj program; nadaljevali smo namreč z ogledom različnih umetnostnih galerij in razstav, ki jih ponuja naša prestolnica. Dijaki 1. letnika smo obiskali Moderno galerijo, kjer smo si ogledali stalno zbirko, umetnostna dela od začetka impresionizma do sodobnosti, ter Narodno galerijo, kjer smo si nekateri razredi ogledali razstavo Ivane Kobilce, naše največje slikarke, drugi pa so si ogledali stalno zbirko.

Med obema ogledoma smo imeli nekaj prostega časa za ogled Ljubljane z znamenitostmi, kot sta Prešernov trg in Tromostovje.

Dan je bil vsem zelo všeč, saj je bil zabaven, zanimiv in poučen.

Lija Kužner

Foto: Matjaž Pinter

Dostopnost