Matevž Vrunč Irman, predsednik DS

»Želim si, da bi se vsi na šoli počutili kot doma«

Dijaška skupnost I. gimnazije je dobila novega predsednika – to je Matevž Vrunč Irman. Z maturantom splošne gimnazije smo se pogovarjali o tem, kako namerava v enem letu na šoli pustiti svoj pečat; zaupal nam je ideje za nove projekte in izpostavil vrednote, ki jih želi razširjati med dijaki.

Novi predsednik Dijaške skupnosti I. gimnazije v Celju, čestitke za izvolitev. Se lahko na kratko predstaviš?

Sem 18-letni Celjan, dijak in predsednik 4. č-razreda, ki je po duši športnik in ima velike ambicije v življenju. Dolgo sem treniral košarko, v zadnjem gimnazijskem letu pa se želim popolnoma posvetiti šoli in predsedovanju. Prijatelji me poznajo kot sproščenega in vedno nasmejanega, znam pa biti tudi resen, ko je potrebno. Zelo rad potujem in se družim s prijatelji. V prostem času se rekreativno ukvarjam z različnimi športi in poslušam rap glasbo. Še posebej sta mi pri srcu Travis Scott in A$AP Rocky. Sem tudi velik navijač FC Barcelone. Zelo rad pa prisluhnem ljudem in jim pomagam, zato menim, da sem in bom dober predsednik. Šolo sem dodobra spoznal, saj jo obiskujem že četrto leto.

Kateri so tvoji glavni cilji v tem šolskem letu? Katere projekte iz mandata Timoteja Klinca nameravaš ohranjati in katere novosti lahko pričakujemo od tebe?

Menim, da ni treba uvajati velikih sprememb, ker se že zdaj na tej šoli počutim odlično, mislim pa, da tudi vsi ostali dijaki, zato je moj namen ustvarjati še prijetnejše, bolj sproščeno in domače vzdušje. Tematske dneve, pustovanje in okraševanje razredov bom ohranil, saj zelo popestrijo dogajanje na šoli in nas tudi medsebojno povežejo.

Moj prvi projekt je Teden slovenske kuhinje. Dogovorili smo se, da bo v zadnjem tednu  oktobra vsak dan na voljo slovenska jed. Pomembno se mi zdi, da poznamo našo tradicijo, jo spoštujemo in prenašamo iz roda v rod. Projekt solidarnosti, ki bi ga poimenoval Dijak dijaku, bi začel proti koncu novembra ali pa v začetku decembra. Vsak dijak bi prispeval po 1 evro v šolski sklad, zbrani denar pa bi namenili socialno šibkejšim dijakom. Pomembno se mi zdi, da smo med sabo čim bolj solidarni in si pomagamo. Tako bomo marsikomu polepšali praznični december. Decembra bi začel tudi z zahvalnimi pisemci. Naloga vsakega dijaka bi bila, da bi na listek napisal lepo misel in jo oddal v zbiralnik pisemc, da bi jo lahko nekdo drug vzel in prebral. S tem bi si pričarali vesel in čaroben celoten decembrski mesec. Obeleževal bi tudi razne svetovne praznike. Na dan boja proti odvisnosti bi organizirali dan brez telefona, na dan Zemlje bi imeli čistilno akcijo. S tem bi dokazali, da nam veliko pomeni tudi zunanji videz šole in njena okolica.

Nedokončani projekt, katerega izvedbo nestrpno pričakuje veliko dijakov, so hoodiji. Obljubil si, da boš zadevo izpeljal do konca; nam zaupaš kaj več o svojih načrtih v zvezi s tem?

Izvedba tega projekta je moj največji cilj in zato bom storil vse, kar je v moji moči, da bo zadeva izpeljana najboljše. Naši hoodiji bodo hudi! Preveč ne želim izdati, povem lahko le, da  smo začeli zelo intenzivno razvijati projekt in smo na dobri poti, da bo končni izdelek možno nositi še letos. Rad bi poudaril, da lahko vsak sodeluje in nam predstavi svojo idejo, saj želimo, da bi bili vsi zadovoljni. Z velikim veseljem delam na projektu, ker sem modni navdušenec, poleg tega želim šoli in dijakom vrniti nekaj lepega.

V svojih predvolilnih letakih omenjaš prijetno vzdušje in zavzemanje za pravice dijakov. Kakšno bo tvoje delovanje v tej smeri?

Resnično si želim, da bi se vsi počutili na šoli kot doma in da bi vsak dan k pouku prišli s pozitivno energijo. K temu bom pripomogel s predvajanjem glasbe med petkovimi odmori po izboru vsakega razreda. Začel bom s prvošolci, saj želim, da dobite občutek, da ste na šoli dobrodošli in da lahko že takoj aktivno sodelujete s starejšimi in vplivate na dogajanje na šoli. Zavzemal se bom, da bo za športnike in umetnike dobro poskrbljeno.

Kako nameravaš sodelovati z dijaki in ohranjati stik z njihovimi željami?

Z dijaki si želim sodelovati skozi celotno šolsko leto. Menim, da prav povezovalnost in delo za skupno dobro naredita dobrega predsednika. Ves čas bom na voljo za najrazličnejše predloge. Kadarkoli mi lahko tudi pišete, še bolj pa bom vesel, če me boste ustavili na hodniku in mi predstavili idejo. Trudil se bom, da bodo vaše želje upoštevane.

Kot maturant našo šolo že dobro poznaš. Kaj je zate I. gimnazija v Celju? Kaj bi v nekaj besedah o njej izpostavil dijaku druge šole?

I. gimnazija v Celju ni le odlična šola, temveč je še nekaj več. Z naše gimnazije je v svet odkorakalo ogromno vrhunskih športnikov, glasbenikov, umetnikov, zdravnikov, odvetnikov, arhitektov in še bi lahko našteval. Uči nas pa nekaj še pomembnejšega: biti človek s čutom za druge, z oliko, z modrostjo in biti človek, ki spoštuje druge. Razliko od drugih šol pa naredimo ljudje, ki vedno žarimo in smo polni življenja. Življenje na Kajuhu je lepše!

Novinarke Kajuh Pressa

Dostopnost