Urejenost stranišč – stvar civilizacije

Urejenost stranišč – stvar civilizacije

Ob omembi besede »šola« pomislimo na veliko stvari: prostorne hodnike, po katerih hitimo med krajšimi odmori; dejstvo, da še nismo naredili domače naloge; okrašene učilnice, v katerih preživljamo šolske dopoldneve; strogega profesorja, zaradi katerega nam srce občasno hitreje bije in sitnega sošolca, ki nam še do danes ni vrnil kemijskega zvezka, pa čeprav smo mu ga posodili že davno prejšnji teden.

Ob vsem tem niti ni presenetljivo, da se v tej zmešnjavi možnih asociacij šolska stranišča pojavijo šele daleč, daleč spodaj na seznamu, če seveda sploh se pojavijo. Pa vendar je točno to tema, ki se ji bom danes posvetila. Razočarani? Nikar, v življenju se je včasih pač treba ustaviti in dobro »preanalizirati« tudi tiste stvari, ki se nam morda ne zdijo niti omembe vredne.

Kakorkoli, na podlagi različnih virov se je v zadnjem času na naši šoli izoblikovalo splošno mnenje, da so ženska stranišča v primerjavi z moškimi za odtenek bolj pomanjkljiva na področju higiene. Nesrečna posledica tega je, da trpi vizualna sanitarioiconpodoba naših stranišč. Pozor, dekleta, ne vzemite tega preveč osebno, saj se razumemo. Straniščni prostori za nas pač nimajo le popolnoma primarnih funkcij. Le katera izmed nas pa ni že kdaj med kratkim petminutnim odmorom stekla na stranišče z namenom, da preveri stanje svojega novega rdečila za ustnice, ali da z glavnikom ukroti neposlušen pramen las, ki nam je prejšnjo uro neprenehoma lezel na oči? Zato verjetno nisem daleč od resnice, če rečem, da pripadnice nežnejšega spola stranišča uporabljamo nekoliko bolj pogosto kot fantje. Žal pa nam to ne daje nobenega privilegija, da bi lahko pozabljale na splošni bonton higiene, sploh pa ne v javnih ustanovah, kot je recimo šola. Poleg tega, bodimo iskreni, koliko časa pa nam vzame, da splaknemo vodo in mokre brisače po končanem brisanju rok odvržemo v koš za smeti, in ne pet centimetrov stran od njega? In tudi ne pod umivalnik. Ni mi treba zgubljati besed, da smeti same od sebe nimajo sposobnosti čiščenja, jim gre pa več kot očitno precej dobro kopičenje. Še preden se dobro zavemo in – bum – v prostoru se nimamo več kam obrniti.

Zato, drage souporabnice šolskih stranišč, ohranjajmo tudi sanitarne prostore čiste in urejene, da se nam ob obiskih ne bo treba ukvarjati z malenkostmi, kot je na primer neprijeten vonj ali pa razvita rolica toaletnega papirja.

Anja Žerjav

Dostopnost