Koncert zbora in orkestra 2019

Pevski zbor in orkester I. gimnazije znova požela bučen aplavz

Ubrano petje Mešanega mladinskega pevskega zbora pod vodstvom Tomaža Marčiča s spremljavo orkestra je zadonelo v četrtek, 19. 12. 2019, ob 19. uri v Veliki dvorani Celjskega doma. Tudi letošnji repertoar je presenetil, saj je najprej postregel z zanimivo izvedbo tipičnih božičnih pesmi in se nadaljeval v duhu ljubezni s pesmima »J’ai dans le coeur« in »Lutko« skupine S.A.R.S., ki je bila posvečena gostom iz Šabca. 

Prireditev sta povezovala letošnja maturanta Nika Gradišek in Timotej KlincGlasbeno obarvan dogodek je otvoril orkester I. gimnazije pod vodstvom dirigenta Petra Tovornika s pesmijo »Sleigh Ride«. Sledil je govor gospoda ravnatelja, dr. Antona Šepetavca, ki je ob tej priložnosti povedal, da je izjemno vesel in ponosen, da ima priložnost stati na istem odru že 13. leto zapored. Pravi, da mu je v veliko čast voditi takšno šolo, kot je I. gimnazija v Celju – šola, ki ve, kaj je plemenitost duha in bistvo srca. Seveda pa ni šlo brez dobre misli, in sicer nam je zaupal tole: »Včasih je treba zaradi marsičesa in marsikoga biti marsikaj, in vendar je vedno znova treba biti predvsem človek, in zato, dragi prijatelji, vam želim lep božič, srečno, zdravo in ljubezni polno leto 2020!«

Vsako leto na tem tradicionalnem dogodku nastopi kar nekaj solistov in gostov. Letos so to bili nekdanji dijaki naše šole: Amadea BegovićSergije Lugovski in Vudlenderji. Amadea je v času šolanja na I. gimnaziji zavzeto prepevala v šolskem zboru, imela že veliko solističnih nastopov, udeležila pa se je tudi kar nekaj mednarodnih festivalov, kjer je dosegla odlične rezultate. Na koncertu je zapela pesem z naslovom »Res čudovito je«. Sergije je začel peti v Oktetu Kajuh, kjer je bil eden vodilnih tenoristov, v zadnjih letih pa je najbolj prepoznaven zaradi svoje vloge v skupinah Carpe Diem in Modrijani. Publiko je očaral s pesmijo »Njej«. Večer je popestrila še skupina Vudlenderji, ki jo sestavljajo Tomaž Hostnik (pianist), pevka Maša ButŽiga Vešligaj (saksofonist), Gregor Hrovat (tolkalist), Jaka Krušič (basist) in Matic Plemenitaš (kitarist in aranžer). 

Prireditev naj bi se zaključila s pesmijo »Prišla bo noč«, ampak sta zbor in orkester požela tako bučen aplavz, da so izvedli še pesem O Fortuna iz scenske kantate Carmina Burana. Ta skladba je že sama po sebi veličastna in mogočna, ampak način, kako je bila izvedena, te je preprosto moral začarati in navdušiti. Videlo se je, da se je pesem dotaknila vsakega izmed nas; name naredila izjemen vtis in pustila velik pečat. 

Ko smo mislili, da se dogodek že preveša h koncu, saj so pevci in pevke zapustili oder in se postavili tik pod njim, so odpeli še zadnjo pesem. Ta je lepo popestrila in zaključila koncert, da smo vsi začutili mir, veselje in toplino v srcu. 

Kaj pa si o letošnjem uspehu koncerta mislijo pevci? Kaj jim predstavlja petje, igranje in glasba? Pa poglejmo, kaj nam bodo zaupali. 

Luka Jeršič je povedal, da se mu je najbolj vtisnila v spomin zadnja točka, ko so zapeli pred občinstvom. Pravi, da so se na koncert začeli pripravljati v začetku novembra, takoj ko so prišli s tekmovanja v Pragi, kjer so dosegli odlične rezultate. Kaj pa mu je najbolj všeč pri petju v zboru? »Mislim da je petje v zboru super, ker zborovsko petje pesmi obogati, sploh če so drugače brez spremljave glasbil.«

Eneja Paradiž se z njim strinja in dodaja: »V zboru mi je najbolj všeč, da smo kot velika družina. S pevskih vaj ne gre nihče slabe volje, saj se tam lahko sprosti, druži z dijaki in se nauči novih pesmi. Prav tako so mi všeč pesmi, ki jih naš zborovodja izbere za nas, saj so vedno zanimive in nam postavljajo izziv.«

Nika Polšak pravi, da ji je v zboru najbolj všeč druženje in spoznavanje novih ljudi, izmenjavanje izkušenj in pa seveda petje. Katera pa je njena najljubša pesem iz njihovega repertoarja? »Lutka, saj je nekoliko drugačna, ker gre za pesem z globljim pomenom.«

Tudi Nini Lorenčak se koncerti vtisnejo v spomin kot nekaj prijetnega. Dodala je še: »Vzdušje v zboru je neverjetno, smo kot družina in res je lepo iti na oder z ljudmi, s katerimi si si blizu  in s katerimi ti je prijetno.« Najraje je pela pesem O Fortuna. 

Nika Brance

Foto: Matjaž Pinter

Dostopnost