Peter Firšt

Peter Firšt je dijak 3. letnika umetniške gimnazije – glasbene smeri, ki se izvaja na I. gimnaziji v Celju in Glasbeni šoli Celje. Je eden izmed izstopajočih mladih glasbenih talentov, ki prihaja iz znane celjske glasbene družine.

a69d4eeb-95ab-4f7a-8850-299e5f0825a8

Peter, pozdravljen. Prihajaš iz glasbene družine, kjer vsi dosegate izjemne 
rezultate na glasbenem področju. Bi lahko za začetek naštel nekaj tistih 
izstopajočih nagrad, ki ste jih tvoja družina in ti dosegli?

Moja mati je profesorica violine na Glasbeni šoli Celje, oče je skladatelj in dirigent Celjskega godalnega orkestra, moja brata, Leon in Miha, pa študirata kompozicijo oziroma kontrabas na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Vsak od nas je uspešen na svojem področju. Vsi se skušamo poglobljeno ukvarjati z glasbo, morebitni dosežki so tako le posledica iskreno opravljenega dela.

Si eden izmed dijakov, ki se  izobražuje na umetniškem oddelku naše
gimnazije. Zakaj si se odločil ravno za ta način izobraževanja?

Sam sem se vpisal na umetniški oddelek I. gimnazije v Celju predvsem zaradi povezave z Glasbeno šolo Celje, ki sem jo obiskoval že na osnovni stopnji izobraževanja.

8117141a-45d9-4a7a-9ca9-934d4a93157dKoliko časa dnevno vadiš trobento?

Bolj kot število ur je pri vadbi pomembno, koliko narediš. Če pa moram podati konkretno številko, bi rekel, da približno tri do štiri ure dnevno.

Ti ob vseh obveznostih ostane sploh kaj časa?

Prostega časa mi pravzaprav ne ostane prav veliko, ampak vseeno ga izkoristim, kolikor se da.

Kako usklajuješ obveznosti v glasbeni šoli z obveznostmi v gimnaziji?

V prvih dveh letnikih sem imel nekaj težav z usklajevanjem, ampak profesorji (sploh moja razredničarka in ravnatelj) so zelo razumevajoči in se ob pravem odnosu da vse dogovoriti.

Igraš v kakem bendu ali orkestru?

Igram v vseh orkestrskih sestavih naše glasbene šole: v mladinskem simfoničnem, mladinskem pihalnem in Extra Big Bandu. Do letos sem z bivšimi dijaki I. gimnazije v Celju sodeloval v jazz bandu Freeflight, zdaj smo pa sestavili novo zasedbo, in sicer trobilni kvintet Brassars.

Katero zvrst glasbe imaš najraje?

Mislim, da je jasno, da se poglabljam v klasično glasbo, poslušam pa praktično vse zvrsti glasbe, ki so sestavljene z dosti zahtevno harmonično podlago.

Že morda veš, kam te bo pot zanesla po končani gimnaziji?

Prepričan sem že, da bom šel študirat trobento, ne vem pa še, na katero akademijo.

Je december zate še posebej naporen mesec ali je kak drug mesec bolj 
naporen?

Vsi meseci so po svoje naporni, tako da bi raje uporabil izraz, da je december najbolj zabaven. 🙂

Kaj bi sporočil dijakom, ki imajo občutek, da zaradi toliko predmetov v šoli in vseh ostalih obveznosti, ne bodo »speljali« vse tako, kot je treba?

Vsem dijakom, ki so v takšni stiski kot sem jaz na koncu vsake konference, bi sporočil, naj nikoli ne razmšljajo, kako jim je hudo, ker to ne bo odpravilo problemov.


Nataša Grešak

Foto: Osebni arhiv

Dostopnost