Novinarsko društvo

Pustovanje 2019

Pustovanje z zmago 1. č-razreda

Na pustni torek, 5. marca, smo na I. gimnaziji v Celju imeli pustno rajanje. Učenci so si maske izbrali sami, a so morale biti enotne po razredih. Dijaška skupnost (DS), ki je dogajanje organizirala, je postavila naslednje kriterije za razredne maske: 2 točki za krofe, 2 točki za vključitev razrednika, 3 točke za predstavitveno točko in 3 točke za kostume (inovativnost, ekološka naravnanost). Za ocenjevanje je poskrbela žirija, v kateri so bili gospod ravnatelj dr. Anton Šepetavc, predsednik DS Timotej Klinc, podpredsednik DS Valentin Šeško, Ela Grasselli in profesor Jože Petrak Zajc. Čeprav se je glavni del pustovanja začel šele ob 12. uri v Dvorani Kajuh, smo se s prvimi “šemami” srečali med odmorom za malico, ko so DARS-ovci 3. e-razreda “ovirali Kajuhove poti”.

Timotej Klinc, dijak 3. e-razreda, predsednik DS in član žirije, je o pustu in ocenjevanju povedal naslednje: “Letošnji pust ocenjujem kot uspešen in zelo simpatičen. Dijaki so me spet presenetili, saj so pripravili izvirne maske in smešne ali pa poučne točke.” Timoteja veseli, da je sodelovalo veliko število razredov in dodaja, da so dijaki in profesorji vidno uživali. “Na koncu je to vse, kar šteje, in razlog, zakaj se delajo takšni projekti.” Vesel je tudi, da je bilo pustovanje letos krajše kot lani, saj je bila dolžina lani glavni očitek.

Za razliko od lani se je letos dijaška skupnost odločila, da dijakom prepusti proste roke pri izbiri maske. “Bil sem res presenečen, kaj so dijaki pripravili. Ko sem se  v torek zjutraj zbudil, si nisem mislil, da bom videl dijake, ne dijakinje, dijake, v visokih petah, pilates v stilu 80-ih, nune, ravnatelja, oblečenega kot šejka iz Abu Dhabija,” se spominja Timotej.

Je bilo ocenjevati težko? “Ljudje na naši šoli se res potrudijo za dogodke, ki jih ponudimo, ali pa vsaj dobro improvizirajo, zato je izjemno težko ocenjevati.” Pri ocenjevanju je gotovo pomagal poenostavljeni kriterij, ki je štel skupaj 10 točk. “Ocenjevanje je tako potekalo po principu računanja skupnega povprečja točk žirantov. Ker smo bili v žiriji tudi trije dijaki, se naše točke niso upoštevale pri ocenjevanju naših razredov – tako smo izničili kakršnokoli pristranskost žirije,” je pojasnil Timotej.

Bi bilo treba kaj spremeniti pri pustovanju? “Pri letošnji izvedbi ne bi spremenil prav ničesar. Glavni cilj je bil le, da se zabavamo in da imamo gledljivo in ne predolgo pustovanje – in to nam je uspelo.” Pri tem dodaja, da bi bil pust “morda še kanček zanimivejši, če bi sodelovali čisto vsi razredi.”

Kako pa so se domislili svoje razredne maske? “Da bi bili DARS-ovi delavci, smo se domislili slab teden pred pustom. Želeli smo se malo pozabavati in tako smo delali zastoje po šoli, ker je velikokrat prepričanje ljudi, da DARS počne samo to,” nam je povedal Timotej in istočasno dodal, da njegov razred delo DARS-a ceni. “Naj dodam, da so razmišljali tudi, da bi bili študentska hrana. Ne sprašujte me, kako naj bi to izvedli. ”

Na pustovanju smo videli mnogo najrazličnejših mask, od živali, kuharjev ter sušijev, zdravnikov, stevardes, letalske družbe, bogov, “podeželskih babic in dedkov”, slovarja Kajuha, števila π, mavrice, duhov, socialnih omrežij, hipijev, skejterjev ter športnikov: nogometaše, košarkarje in ekipo ameriškega nogometa.

Kako pa so pust doživeli drugi kajuhovci? Kako so izbrali svojo razredno masko?

“Pust 2019 je bil res nepozaben. Na odru se je predstavilo veliko različnih in odličnih mask, ki so pripravile zanimive nastope. Naša maska je ponazarjala “Kajuh rugby ekipo” in idejo za to so dali naši fantje – nogometaši, drugi v razredu pa smo jo brez težav sprejeli. Sama sem se domislila, da bi lahko nastopili s plesom Skibidi. Mislim, da bi pust moral potekati še v prihodnje, saj spodbuja ustvarjalnost in povezanost razreda,” mi je zaupala  Zala Kotnik, članica ekipe ameriškega nogometa iz 2. d-razreda.

Zanimive pa so bile tudi nune iz 1. b-razreda. Ena od nun, Jon Žnidarčič, je dejal: “Pust je bil še posebej zanimiv, ne samo zaradi tega, ker se je naš razred prvič predstavil šoli, ampak tudi zato, ker so bile maske razredov zares domiselne. Sprva smo imeli več idej, a nam nobena ni ustrezala, nato je naša razredničarka (profesorica Blanka Rojnik Rom) predlagala, da bi bili nune. Idejo smo z veseljem sprejeli in se dogovorili za kostume. Koreografijo smo sestavljali sproti med poukom v torek. Naš glavni cilj je bil: zabavati se. Seveda bi moral biti pust tudi naslednje leto, pa ne govorim zaradi tega, ker nam je del pouka odpadel. Menim da takšni dogodki na šoli pokažejo, kako kreativni in iznajdljivi smo dijaki I. gimnazije v Celju.”

Na pustovanju pa seveda ni manjkalo krofov, ki jih je žirija z veseljem delila z dijaki.

Po temeljitem razmisleku žirije so zmagovalci postali dijaki 1. č-razreda, ki so nam s kostumi in koreografijo prikazali aerobiko iz 80. let.

Gaja Kramberger, dijakinja 1. č-razreda, je povedala: “Idejo za masko smo iskali  kar dolgo in po številnih predlogih smo se končno uskladili. Idejo je dala sošolka, ki je na internetu videla sliko. Ker je bilo na youtubu veliko videoposnetkov aerobike iz osemdesetih, smo si izbrali enega, trije sošolci so sestavili koreografijo, ki smo jo še malo preuredili. Pust je bil “the best”, čeprav sem bila malo živčna, sicer ne vem, zakaj. Upam, da bo pust tudi naslednje leto tak fajn.”

Ema Gošte

Dostopnost