Maša Krajnc, kandidatka za predsednico DS

Maturantka Maša Krajnc je znan obraz naše gimnazije, saj je bila dve leti voditeljica in soustvarjalka oddaje Kajuh TV, povezovala je številne prireditve, je pevka in uspešna debaterka. Kako pa bi se izkazala kot predsednica? Ali se bo ravno z njo prekinilo prekletstvo in bomo dobili prvo žensko predsednico?

Predstavi se. Zakaj misliš, da bi bila dobra predsednica?

Sem Maša Krajnc, dijakinja 4.c-razreda. V preteklih letih sem se kot voditeljica pojavljala na ekranu Kajuh TV in pisala članke pri novinarskem krožku. Povezovala sem številne prireditve in koncerte.  Rada nastopam in na odru se počutim domače. Sposobnost pisanja dobrih govorov sem pokazala na vseh debatnih turnirjih, kjer sem kot samostojna govorka in s svojo skupino zasedala visoka mesta. Umetniško se največkrat izražam s petjem, že od 1. letnika sem članica Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju, na prireditvah pa nastopam kot solistka. Obiskujem 3. letnik solo petja na Glasbeni šoli Celje in se zavedam pomembnosti njenega sodelovanja z našo šolo. Sem članica Francoskega krožka, v okviru katerega sem lani pomagala pri ustvarjanju Frankofonskega dneva.

Kot četrtošolka, ki se je dosedanja tri leta šolanja na I. gimnaziji v Celju udeleževala številnih dejavnosti in velikokrat zastopala našo šolo, sem sodelovala z mnogimi našimi dijaki. Kajuhovcem bom prisluhnila tudi v prihodnje, saj lahko le s povezovanjem in sodelovanjem dosežemo bolj sproščeno in prijetnejše vzdušje, ki ne bo pripomoglo le k boljšemu počutju, ampak posledično tudi k rezultatom naših dijakov. Dosežemo lahko, da bo naše srednješolsko življenje veliko slajše.

Ali si že dolgo želiš to funkcijo?

Že od nekdaj rada sodelujem pri raznih projektih in organizacijah, o funkciji pa sem začela razmišljati v nedeljo.  

Kaj imaš v načrtu spremeniti to šolsko leto?

Kljub temu da sem sama bolj aktivna na področju kulture, moj načrt zajema štiri področja: kulturo, znanost, šport in sprostitvene dejavnosti.

KULTURA

Ohranjala bi vse aktivnosti in prireditve na področju kulture ter uvedla francoski in nemški večer. Top classic bo letos organiziran še boljše kot prejšnja leta zaradi prireditvenega prostora – naše nove telovadnice. Dobro sodelovanje s predsednikom kulturnega društva Tilnom Teržanom mi bo omogočilo, da na področju kulture dogodke spremenim in izboljšam po želji dijakov. Tako kot na Top classicu sem mnogokrat sodelovala tudi pri pripravi delavnic za Kulturni maraton. V letošnjem šolskem letu bomo dodali delavnice, ki bi srednješolce zanimale in do sedaj niso bile prisotne.


ZNANOST (naravoslovje)

Da bi na svoj račun prišli tudi naravoslovci in te vede bolj približali še  drugim dijakom, bi lahko uvedli naravoslovni maraton. Dan bi potekal podobno kot Kulturni maraton. Organizirane bi bile laboratorijske vaje, ki se drugače izvajajo le v sklopu krožkov in zanje ni časa pri pouku, predavanja, delavnica reševanja logičnih ugank in druge aktivnosti. Tako bi nad obiskovanjem biološkega, kemijskega in matematičnih krožkov navdušili še več dijakov.

ŠPORT

Ohranila bi nogometno ligo za fante in če bi bilo zainteresiranih dovolj dijakinj, bi uvedla tudi odbojkarsko ligo za dekleta. Tako bi spodbujali povezanost med dekleti v razredu in seveda poudarili pomen športnih aktivnosti. S pravili igre ne bi bilo težav, saj je igranje odbojke v  učnem načrtu in je na splošno redna aktivnost deklet pri športni vzgoji.

Rivalstvo med celjskimi gimnazijami je prisotno tudi med dijaki. Da bi ustavili številne stereotipe in bolj povezali srednješolce, bi ohranila sodelovanje na lanskoletnem teku treh šol za dijake in profesorje. Letos ga organizira Gimnazija Lava.

SPROSTITVENE DEJAVNOSTI

Pomembno je, da se dijaki v šoli počutijo domače in sproščeno, sploh v prazničnih časih. V drugi polovici decembra bi kot lani glasbenike pozvali, da na hodnikih nastopajo z glasbenimi točkami in dosežejo bolj praznično vzdušje. Tiste dni, ko na hodniku ne bi nastopal nihče, bi po zvočniku predvajali praznično glasbo. Razredi, ki bi jih to motilo in bi za to imeli utemeljen razlog, lahko za izklop zvočnikov prosijo v tajništvu.

Vsako leto bi lahko praznovali dan šole. Dijaki bi se zbrali v telovadnici, kjer bi bil organiziran nastop ene izmed glasbenih skupin ali pa bi prireditev pripravili sami.

Ena izmed novosti na naši šoli je soba za sprostitev, kjer bi lahko uvedli različne aktivnosti. Menim, da bi prostor  moral biti dostopen vsem našim dijakom. Vsakemu razredu bi pripadal en teden, v času katerega bi se lahko med odmori v sobi sproščali in igrali igre (Fifa, Just dance).

Kako si bila zadovoljna z delom predsednika lani?

Menim, da je Tim vlogo predsednika Dijaške skupnosti opravljal dobro. Do neke mere mi je bil všeč tudi njegov ‘delovni načrt’. Škoda, da večji del ni bil nikoli uresničen …

Ali misliš, da lahko kljub intenzivni pripravi na maturo letos opravljaš funkcijo predsednice?

V času šolanja na I. gimnaziji v Celju sem morala vsak dan  iskati ravnotežje med dejavnostmi in šolskim delom, ki ga nisem nikoli zanemarjala. Funkcija predsednice mi ne bi delala težav, ker sem se naučila, kako organizirati svoj čas.

Imaš kakšno posebno sporočilo za volivce?

Če boste volili mene, bo vaše srednješolsko življenje veliko slajše.

Rijana Đuranović in Karolina Tepeš

Foto: Hanna Rotar in Jakob Lekše

Dostopnost