Julija Kruder

julija_1

“Plezanje mi pomeni vse”

Julija Kruder je dijakinja športnega oddelka tretjega letnika in ena izmed najbolj perspektivnih slovenskih športnih plezalk. Udeležila se je mnogih mednarodnih tekmovanj, tudi svetovnih pokalov v Torontu, Münchnu, Innsbrucku in Längenfeldu. Julija je članica slovenske državne reprezentance in dobrodelne organizacije CAC (Climbers against Cancer), sodelovala je na mednarodnem plezalnem dogodku Rockmasters 2014 v Arcu di Trentu, kjer ji je uspelo osvojiti bronasto medaljo.

Kdaj si se začela ukvarjati s plezanjem in kdo te je navdušil?

S plezanjem sem se začela ukvarjati pri štirih letih, navdušili pa so me brat in moji dve starejši sestri, ki so se s športnim plezanjem začeli ukvarjati že pred mano. Moj brat Jernej je tudi vrhunski plezalec, aktualni svetovni podprvak.

Kaj zate predstavlja plezanje?

Plezanje mi predstavlja vse: hobi, prosti čas, druženje s prijatelji, zabavo, sprostitev … Je stvar, v kateri najbolj uživam, ki mi v življenje prinese največ motivacije, sreče in veselja.

So pri plezanju poškodbe pogoste in katera je bila tvoja najhujša poškodba do sedaj?

Tako kot pri vsakem športu so na žalost poškodbe prisotne tudi pri plezanju. Najpogostejše in tiste najbolj običajne so poškodbe prstov in ram. Glede tega se lahko mogoče kar malo pohvalim, saj na srečo nisem imela še nobene poškodbe, ki bi bila resnejša od odrgnine in modrice.

Katera plezalska preizkušnja je bila zate najtežja?

Vse tekme in vzponi predstavljajo izzive, ne bi pa rekla, da so ravno težki. Najbolj sem se borila in trudila takrat, ko sem nastopala na prvem svetovnem pokalu, ki je bil lani v Logu pri Brezovici.

Ali se v prihodnosti vidiš v vlogi profesionalne športnice,  profesionalne plezalke?

Ja, definitivno. Moj največji cilj in hkrati moja največja želja je konkurirati svetovnemu vrhu; ker mi to že sedaj delno uspeva, sem prepričana in vem, da mi lahko uspe.

Ali te v bližnji prihodnosti čakajo kakšna velika tekmovanja?

Za letos smo sezono tekmovanj že skoraj zaključili, čaka me le še državno prvenstvo v Kranju.

Julija, hvala za intervju, želimo ti še veliko uspehov. Uresniči sanje!

Eva Peserl

Opomba: intervju je bil narejen novembra 2014

Dostopnost