Novinarsko društvo

Fanzin 1. b-razreda

V mesecu marcu se je ljudem življenje naenkrat postavilo na glavo – zaprli smo vrata svojih domov in od daleč opazovali globalne spremembe, ki jih je povzročil SARS-CoV-2. Nastopila je nova realnost.

V tem času so se od šolskih klopi za nekaj časa poslovili tudi dijaki. Tudi zanje je trenutni čas kaotičen in nepredvidljiv. Glave so polne misli in čustev – tako slabih kot dobrih, temnih in svetlih. In prav v tem duhu je kot odsev trenutnega stanja nastal naš fanzin. Dijaki 1.B razreda so v sliko in besedo prelili svoje misli, ki trenutno uokvirjajo njihov svet.

 Pri uri likovne umetnosti smo se dotaknili sodobne zinovske produkcije, ki občinstvo nagavorja skozi estetsko zasnovane knjižice in publikacije. Značilnosti fanzinov sta preprostost ter hitra in poceni produkcija, namenjeni pa so izražanju identitete in širjenju idej, kot so to počele že subkulture v sedemdesetih. Tudi mi smo v duhu časa ustvarili skupinski fanzin na temo doživljanja socialne izoliranosti. Vsak dijak je prispeval eno stran, ker pa se ideje širijo hitreje (in trenutno tudi varneje) virtualno, smo sestavili e-Zin, za katerega upamo, da ga ob vrnitvi v šolo tudi natisnemo.

“Kako si pa ti?” nagovarja prav vsakega posameznika družbe v trenutni situaciji in spodbuja k razmisleku, s tem pa ostaja zanimiv tudi za muzeje in galerije, ki v tem času ljudi pozivajo, da z njimi delijo razmišljanja in kreativnost. Zakaj pa ne – konec koncev smo ustvarili kolektivni dokument časa.

Katja Kovše, mentorica

Celoten Fanzin si lahko ogledate tukaj.

Dostopnost