Klara Apotekar

Recept za uspeh: trdo delo in močna volja

KlaraKlara Apotekar je judoistka in dijakinja 4. letnika športnega oddelka I. gimnazije v Celju. Je članica kluba Z’dežele Sankaku, kjer judo trenira skupaj z olimpijskimi in svetovnimi prvaki. Med jesenskimi počitnicami je dosegla enega izmed svojih največjih uspehov: postala je svetovna mladinska podprvakinja.

 

Kdo te je navdihnil za judo?

Za judo me je navdihnila moja starejša sestra Ana (Velenšek, op. a.).

Kako dolgo že treniraš to borilno veščino in kateri pas imaš?

Treniram že trinajst let in imam črni pas – prvi dan.

Kateri so tvoji največji uspehi?

Drugo mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu 2015, peto mesto na evropskem mladinskem prvenstvu 2014, drugo mesto na evropskem prvenstvu 2014 (do 23 let).

Pred kratkim si postala svetovna mladinska podprvakinja. Po kateri poti moraš, da dosežeš takšen uspeh?

Pot do takšnih uspehov je vedno težka. Najprej si moraš postaviti cilj, potem pa trenirati in še enkrat trenirati. Samo s trdim delom in odrekanjem lahko dosežeš takšen rezultat.

Treniraš v enem izmed najboljših judo klubov v Sloveniji. Kakšen občutek je, ko gledaš olimpijske prvake v svojem klubu? Se zgleduješ po njih? Katere njihove lastnosti želiš imeti tudi ti?

Trenirati v najboljšem klubu v Sloveniji je velika čast. Vsak dan treniram z olimpijskimi in svetovnimi prvaki, ki so moj vzgled, od njih se lahko veliko naučim.

V istem klubu trenira tudi tvoja sestra, ki pa je dosegla srebro na svetovnem prvenstvu v članski kategoriji. Ali je med vama tudi kaj sestrskega rivalstva?

Seveda je med nama nekaj rivalstva, saj vsak dan skupaj trenirava. Vendar na to gledam kot na prednost, saj tekmujeva v isti kategoriji in si lahko tako veliko pomagava. Veliko se naučim od Ane, saj je bolj izkušena. Kadar pa doma pride do prepirov, te vedno razrešiva na treningu …

Koliko časa na teden posvetiš judu in kakšni so vaši treningi?

Na teden imam 12 treningov: dva treninga na dan, od ponedeljka do petka. Treningi so naporni pa tudi zanimivi, saj so raznoliki.

Se ti kdaj zdi, da zaradi profesionalnega športa zamujaš življenje normalne najstnice?

Ne, saj je judo nekaj, kar počnem z veseljem.

Kakšen je tvoj recept za uspeh? Kakšen značaj mora imeti pravi športnik? Mora biti tudi uspešen v šoli?

Recept za uspeh sta trdo delo in močna želja. Pravi športnik mora živeti športno, biti prijazen do drugih ter jih spoštovati, predvsem svoje nasprotnike. Biti mora osredotočen na svoj cilj, drugače ga ne bo dosegel. Pravi športnik je lahko uspešen tudi v šoli, je pa to odvisno od tega, kako resno in profesionalno se ukvarja s športom.

Kakšni so tvoji cilji v prihodnosti? Kaj si še želiš doseči?

Cilji v prihodnosti so veliki, lahko povem le, da je ta rezultat šele začetek.

Živa Srše in Pina Držan

Dostopnost