Novinarsko društvo

Ekskurzija prvih letnikov v Ljubljani

Ekskurzija prvih letnikov v Ljubljani, ki je vključevala ogled koncerta v Cankarjevem domu in ogled stalnih zbirk v Narodni in Moderni galeriji, se je zgodila v sredo, 12. 10. 2016.

Zgodaj zjutraj, v sredo, 12. 10. 2016, smo se dijaki prvih letnikov odpeljali v Ljubljano na ogled koncerta v Cankarjevem domu z naslovom Simfonična glasba na filmskem platnu ter ogled stalnih zbirk v Narodni in Moderni galeriji.

Ko smo vstopili v Gallusovo dvorano, večina ni bila preveč navdušena nad glasbenim programom, ki nas je čakal, a se je prvi odlomek iz filma Veliki diktator vsem zdel zabaven. Vsem pa je dih vzela sopranistka Maria Pönicke, ki je pela tako visoke tone, da bi lahko zlomila steklo. Dirigiral je naš nekdanji kajuhovec Simon Dvoršak. Orkester smo počastili z bučnim aplavzom.

Ko se je koncert zaključil, smo imeli nekaj prostega časa, da raziščemo Ljubljano. Porazgubili smo se po trgovinah in kavarnah.

Sledil je ogled stalne zbirke v Narodni galeriji. Tu je bilo vsem zelo zanimivo, saj smo kd,ljubljana2dobili vpogled v razvoj umetnosti skozi stoletja vse do dvajsetega stoletja. Navdušeni smo bili tudi nad kustosinjo, ki nam je vso zbirko zelo zanimivo predstavila. Videli smo lahko vse: od srednjega veka, renesanse, videli smo celo veliko sliko Marije Terezije. Ustavili smo se tudi pri Groharju in pri drugih impresionistih.

V Moderni galeriji pa je bilo vse drugače. Da bi razumeli tamkajšnjo stalno zbirko, smo potrebovali dolgo razlago in polovico umetnikovega življenjepisa. Slike so namreč predstavljale motive, ki so bili nam še neznani. Videli smo precej nenavadnega: veliko platno, ki je bilo poslikano z enakim odtenkom vijolične in je spominjalo na steno, soba, ki nam je predstavila likovno umetnost tudi na drugih področjih, npr. gledališče, glasba, arhitektura …, kinetična skulptura, ki je zgledala kot ribnik, iz katerega plavajo palice in še kaj bi se našlo.

Po končanih ogledih smo naredili še nekaj skupinskih fotografij, nato pa smo se utrujeni vrnili v Celje.

Sandra Stojakovič

Foto: Kaja Kovše

Dostopnost