Novinarsko društvo

Grožnje demokraciji v Bratislavi

Debatiranje je vrlina, ki te nauči argumentirano zastopati svoje mnenje in pogosteje zmagovati v besednih igrah doma in med vrstniki.  Oboje lahko izboljšuješ le z vajo in izkušnjami na turnirjih ali srečanjih, kot je bil Mednarodni debatni dogodek v Bratislavi v sklopu projekta Debate o grožnjah demokraciji. Udeležila sem se ga lahko večinoma zato, ker je v glavah mojih staršev nad dejstvom, da bom tam znanje svojega debatiranja izboljšala, prevladala misel o spokojnem miru in tišini v hiši ob moji odsotnosti.

Od 26. 3. do 30. 3. 2017 so se teme pogovora večinoma vrtele okrog demokracije in stvari, ki jo vsakodnevno ogrožajo. V delavnicah in na predavanjih smo razpravljali o političnih sistemih, manjšinah, veri, volitvah, brexitu, manjkalo pa ni niti filozofskih teorij o našem obstoju v družbi.  Delavnice so vodili sodniki debat in profesorji iz različnih držav. Poučili so nas o drugačnih pristopih tvorjenja argumentov in govorov ter načinu nastopanja, ki poslušalca najbolj pritegne k poslušanju. Organizirali so tudi možnost debatiranja na temi: This House supports media that do not report about politicians who use hate speech in This House supports mandatory voting in national elections. Dogodek je finančno podprl program Europe for Citizens, koordiniral pa ga je IDEA NL.

Kljub številnim delavnicam in predavanjem mislim, da sem se največ naučila od izjemnih ljudi, ki sem jih spoznala. Debatnega foruma se je udeležilo 120 dijakov in dijakinj iz 15 evropskih držav. Posledično so vse debate, predavanja in pogovori potekali v angleščini. Izkušnja druženja s toliko mladostniki, katerih interesi so v večini podobni tvojim in ki se ob omembi aktualnih dogodkov v svetu ter razpravljanju o političnih sistemih ne dolgočasijo, je nepozabna.

Za možnost udeležbe na dogodku sem hvaležna organizatorjem, I. gimnaziji v Celju in svojim staršem, ki se vsak dan intenzivneje sprašujejo o pravilnosti svojih odločitev in pristopu k vzgoji svojih otrok.

Maša Krajnc

Dostopnost