Novinarsko društvo

Cepljenje, rešitev ali nevarnost v boju proti boleznim

Jana Gulin in Urban Popelar, člana projekta Imuno, ki spada pod Društvo študentov medicine Ljubljana, sta nam  v torek, 17. 10. 2017, v dvorani Gimnazijka predavala o koristnosti in morebitnih nevarnostih cepljenja. 

Način predavanja je bil zelo zanimiv, saj sta nam predavatelja postavljala vprašanja, mi smo nanja odgovarjali, potem pa sta nam povedala še svoje mnenje. Spoznali smo, da je cepljenje koristno, saj s tem ne zaščitimo le sebe, ampak tudi druge ljudi, ki sploh niso cepljeni. Kljub dostopnosti je danes, žal, vedno več ljudi, ki se ne cepijo, ker je zelo razširjeno mnenje, da je cepljenje škodljivo. Mislijo, da cepiva vsebujejo strupene snovi, kot je včasih bil to denimo thiomersal. Menijo tudi, da cepiva prenašajo bolezni, da se s cepljenjem okužiš in podobno. Te teorije so pretirane in le strašijo ljudi.

Izvedeli smo tudi, da je pred nekaj leti britanski znanstvenik dr. Andrew Wakefield ponaredil podatke o svoji nepravilno izvedeni raziskavi, da bi ljudem dokazal, da cepivo proti mumpsu, ošpicam in rdečkam povzroča avtizem. Na predavanju smo spoznali, da to seveda ni res in smo se tej nesmiselni ugotovitvi kar nasmejali.

O koristnosti cepljenja sem povprašala tudi dijake, ki so se predavanja udeležili.

NIKITA in JURE iz 2. letnika sta povedala, da se jima zdi cepljenje potrebno, saj s tem preprečimo morebitne bolezni, ki bi se lahko razširile, zaščitimo sebe in druge ljudi okoli nas.

ANJA iz 1. letnika je prav tako dejala, da se ji zdi cepljenje koristno. Presenetil jo je podatek o morebitni dokazanosti, da cepljenje povzroča avtizem. Povedala je namreč, da ona ne bi nikoli pomislila, da bi nekdo želel ponarejati dokaze.

Nika Brance

Foto: Jože Petrak Zajc

 

Dostopnost