Klasični konec tedna

Dijaki prvih in drugih letnikov klasičnega oddelka smo se v četrtek, 26. novembra, v Mariboru, družili z ostalimi slovenskimi »klasiki« na drugem tradicionalnem srečanju slovenskih klasičnih gimnazij. Letošnja gostiteljica, Prva gimnazija Maribor, nas je toplo sprejela, nato pa smo v mešanih skupinah odšli do posameznih mest, kjer so za nas pripravili različne dejavnosti.

Ogledali smo si mariborsko sinagogo, kjer smo imeli predavanje o življenju Judov na naših tleh, se sprehodili do znamenite Maistrove knjižnice, kjer smo si ogledali ogromno zbirko starih knjig, ki jih je zbral naš sloviti general.  Nato smo se sprehodili še do Prve gimnazije in Lutkovnega gledališča Maribor, kjer smo dan zaključili z recitalom »Rimska ljubezenska poezija«, ki ga je sestavilo nekaj posameznikov vsake udeležene gimnazije.

 PRVA NARODNA  KLASIČNA IZMENJAVA

Amicus certus in re incerta cernitur (»Pravega prijatelja spoznaš v nesreči«) ali pa na prvi klasični izmenjavi s škofjeloško klasično gimnazijo, kamor smo se klasiki,škofja loka1v petek, 27. novembra, odpravili dijaki 1.letnika klasičnega programa.

Sprejeli so nas na Gimnaziji Škofja Loka, kjer nas je uvodoma pozdravil ravnatelj, prof.  Jože Bogataj. Nato smo se skupaj s škofjeloškimi gimnazijci odpravili na sproščen orientacijski pohod po starem delu Škofje Loke in spoznali nekaj glavnih mestnih značilnosti: grad, kapucinska knjižnica in samostan, kip zamorca, Mestni trg, Marijino znamenje, Hudičeve brvi in še marsikaj. Tako smo dodobra spoznali to srednjeveško mesto in se po koncu pohoda spet zbrali v šoli in si izmenjali vtise s pohoda, se dobro  spoznali z dijaki, ki nas bodo gostili doma, in skupaj z njimi naredili načrte za zvečer.
Pozno popoldne pa so nas prevzeli naši gostitelji, s katerimi smo odšli domov ali pa se družili kje drugje in tako večer preživeli vsak po svoje.
Na sobotno jutro smo se spet vsi zbrali na gimnaziji, kjer smo imeli predklasiki,škofja loka3avanje o grških in rimskih bogovih. Uprizorili pa smo tudi kratke dramske igre na temo grško-rimskega panteona, ki smo jih dijaki obeh gimnazij pripravljali v zadnjih tednih.

Za konec smo še izmenjali vtise in lahko rečemo, da smo tako mi kot Škofjeločani mnenja, da je prva narodna klasična izmenjava izvrstno uspela. Komaj čakamo, da se marca ponovno vidimo, tokrat bomo v vlogi gostiteljev kajuhovci.

Katja Grobelnik

Dostopnost