Novinarsko društvo

Ženska skozi ples

Plesni večer 2024

V sredo, 10. aprila, je v Kulturnem centru Laško potekal zdaj že tradicionalni plesni večer I. gimnazije v Celju, ki je bil letos naslovljen Misterij žene. Plesalke so s plesom prikazale žensko v vseh življenjskih obdobjih – od rojstva do zrelosti. Spremljali smo lahko različne plesne zvrsti: od hip hopa, sodobnega plesa, jazz baleta, klasičnega baleta do sodobnega plesa in tudi akrobatike. Nastopilo je kar trideset plesalk vseh letnikov naše gimnazije, profesorici Polonca Škornik in Ivana Šikonija ter plesalke Glasbene šole Celje. V ospredju večera je bila ženska in vse težave, s katerimi se ta sooča še danes. Menim, da se je lahko v določenih trenutkih prav vsaka od nas poistovetila z zgodbo, ki so jo plesalke pripovedovale. Občinstvo je navdušeno spremljalo dogajanje in ob koncu plesalke nagradilo z bučnim aplavzom. Vzdušje je bilo ves večer živahno, zato ni čudno, da je pritegnilo toliko obiskovalcev. Menim, da bo ta večer mnogim še dolgo ostal v lepem spominu. 

Letošnji večer je bil parafraza Misterija žene, dela ene prvih slovenskih pisateljic Zofke Kveder. Ta zbirka črtic je bila osrednji navdih večera. V njej Zofka Kveder razpravlja o ženski lepoti, ženskem telesu, o tegobah in mukah, ki so pestile ženske v takratni družbi. Seveda pa lahko to tematiko aktualiziramo in prenesemo tudi na današnji čas. 

Pogovarjala sem se tudi z Laro Brance, dijakinjo 3. f, ki mi je povedala veliko zanimivega.

Koga smo lahko spremljali na odru?

Nastopile so plesalke vseh letnikov naše gimnazije.

Kako je potekala organizacija in usklajevanje? Je bilo zelo težko?

Največ težav smo imeli z usklajevanjem urnikov vseh deklet, kar je bilo zelo težko.

Si zadovoljna s potekom večera?

Sem, mislim, da je vse potekalo, kot mora, tako da sem zelo zadovoljna.

Lari se še enkrat najlepše zahvaljujem za odgovore. Njej in vsem drugim plesalkam ter mentoricama čestitam za čudovite nastope in nepozaben večer, ki mi bo, kot verjetno tudi mnogim drugim, dolgo ostal v lepem spominu.

Nives Polonca Budja

Dostopnost