Novinarsko društvo

Zdrava šola skrbi za zdravje in dobro počutje

Naša šola že skoraj 24 let sodeluje pri projektu Zdrava šola, ki nam omogoča, da šola oblikuje lastno politiko zdravja in dobrega počutja. Tim Zdrave šole, v katerem že od začetka sodelujejo: ravnatelj dr. Anton Šepetavc, pomočnica ravnatelja Mojca Alif in profesorji: Jasna Marković, Nataša Marčič, Maja Medvešek, Vesna Milojević, Tanja Petrič, Nataša Peunik, Tanja Tušek, Dunja Čurković Peperko in Martina Šmid ugotavlja težave, določa prednostne naloge, cilje, dejavnosti za izboljšanje položaja, nosilce, roke … 

Kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, je Zdrava šola projekt, ki izvaja številne aktivnosti, med drugim se že več kot 10 let udeležujemo osrednjih prireditev ob svetovnem dnevu zdravja, kjer smo med drugim uspešno predstavili 20 let delovanja Zdrave šole na naši šoli in prejeli priznanje. Dijaki se spomnimo nekaterih akcij tik pred božično-novoletnimi prazniki, ko smo organizirali festival zdravih sendvičev, smutijev in zdravih prigrizkov. Med korono pa smo v sodelovanju s profesorji športne vzgoje sodelovali v akciji Vsak korak šteje, ki je mlade in malo starejše spodbudil h gibanju. 

Kaj več o tem zanimivem projektu nam bosta v nadaljevanju povedali profesorici Maja Medvešek in Jasna Marković. 

Kako dolgo I. gimnazija v Celju sodeluje pri projektu Zdrava šola?

Septembra 2022 bomo obeležili 24 let, odkar smo vključeni v slovensko mrežo Zdravih šol. Tja smo se septembra 1998 vključili kot druga srednja šola Savinjske regije.

Kaj je namen projekta?

Slovenska mreža Zdravih šol se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov. Izvaja preizkušene programe za promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju za učence, učitelje in starše. 

Dijaki Zdravo šolo poznamo predvsem po akcijah in aktivnostih pred Top Classicom. Kako pa sicer poteka Zdrava šola med šolskim letom?

V teh letih smo izvedli veliko aktivnosti, za mlajše generacije morda nepoznane predvsem zaradi dela na daljavo, ki ga je prinesel novi koronavirus. Nekaj aktivnosti, ki smo jih ali še bomo izvajali:

Ob 20-letnici delovanja smo vsem dijakom podarili stekleničke in ukinili plastične lončke v jedilnici. Od takrat stekleničke prejmejo vsako šolsko leto tudi vsi dijaki prvega letnika. 

Skupaj z dijaško skupnostjo smo do sedaj izvedli kar nekaj dni brez telefona.

Vsak dan vas pri dežurnem učencu pričaka košara z jabolki – z akcijo smo začeli pred 16 leti, ko je vsak razred dobil enkrat na teden jabolko za vsakega dijaka.

Izvajamo Športno-zdravstveni dan, kjer pripravimo različna predavanja na teme Varna spolnost (v sodelovanju s študenti medicine), Pomen spanja, Pomen vode za naše zdravje, predavanje za 3. letnik: Še vedno vozim, vendar ne hodim – več let ga izvaja zavod Vozim, delavnice, kot so InterAKCIJA o medsebojnih učinkih zdravil, ki so jo pripravili bivši dijaki naše šole (danes študenti farmacije), oglede in analize filmov (kot na primer Klepetalnica, ki je opozarjal na nevarnosti svetovnih spletnih portalov), športne aktivnosti: orientacijski tek, visoko intenzivna vadba ter v sodelovanju s slovensko vojsko aktivnosti na njihovem športnem poligonu. 

Svoje delo predstavimo na Festivalu zdravja v mestnem jedru in aktivno sodelujemo pri izvedbi aktivnosti ob Svetovnem dnevu zdravja 7. aprila. 

Sodelovali smo tudi v akciji Mala pozornost za veliko veselje. Odzvali smo se pismu gospe Ane Petrič, direktorice DEOS Centra starejših občanov Notranje Gorice, in poslali 95 voščilnic, opozorili smo na 14. svetovni dan spanja, ki je tokrat potekal pod sloganom »Urejeno spanje za zdravo prihodnost«, omeniti moramo tudi številna predavanja in delavnice tudi za vse zaposlene v okviru krepitve zdravja na delovnem mestu.

Ali nam lahko zaupate kak dogodek, ki ga načrtujete v prihodnosti?

Seveda. Načrtujeva športno-zdravstveni dan in različne zdravstvene delavnice ter predavanja na temo preprečevanja odvisnosti od drog in opiatov. 

Zaradi posebnih razmer ob koncu leta 2021 nismo pripravljali raznovrstnih peciv, sendvičev in napitkov. Menite, da bo letos še kakšna priložnost?

V tem šolskem letu bomo to aktivnost verjetno preskočili, saj nam razmere s kovidom narekujejo prilagajanje.

Ali je po vašem mnenju projekt Zdrava šola postal še pomembnejši v času epidemije (veliko sedenja pred ekrani)?

Prav gotovo, zato smo se tudi odločili, da nadaljujemo z uspešno in v slovenskem prostoru zelo odmevno akcijo Vsak korak šteje, ki so jo v času šolanja izvajali in promovirali naši profesorji športne vzgoje.

Ob koncu lanskega šolskega leto smo uspešno izvedli tudi motivacijsko delavnico z zavodom Vozim in Rokom Margučem, upamo da jo izpeljemo tudi letos. Pozitiven pogled, dobra motivacija in koraki na svežem zraku so sedaj v tem času še posebej pomembni.

Kako dolgo vi sodelujete in soustvarjate  pri urah Zdrave šole?

Maja: Od ustanovitve projekta.

Jasna: Od začetka, zato mislim, da prihaja čas za nove člane in nove ideje.

Kakšen je odziv dijakov na aktivnosti, ki jih izvaja Zdrava šola?

Dijaki vse aktivnosti in pobude sprejmejo z veseljem, polno mero ustvarjalnosti in tudi samoiniciative. V zadnjem času nemalokrat vprašajo: »Kdaj bomo spet imeli Minuto za zdravje?«

Ali se povezujete tudi z drugimi šolami?

Da, največkrat ob kakšni akciji ob svetovnem dnevu zdravja. Prof. Tanja Tušek, članica šolskega tima Zdrava šola, je pobudnica teka treh gimnazij, ki je sedaj postal tradicionalna oblika sodelovanja.

Malo za šalo in malo za res: ali bi lahko rekli, da kajuhovci živimo zdravo? 

Maja: Kar se gibanja tiče, sem prepričana, da živite zdravo, saj vam šola ponuja kvalitetno izvajanje pouka športne vzgoje, šolsko odbojkarsko in nogometno ligo, v katero so vključeni vsi razredi. Morda bi potrebovali malo več idej ali pa nekakšen projekt, ki bi spodbujal več zdrave prehrane in način prehranjevanja. Za bolj konkreten odgovor bi morda potrebovali anketo o zdravju kajuhovcev.

Jasna: Lahko bi se še malo bolj potrudili.

Lara Krivec

Dostopnost