Novinarsko društvo

Za uspeh potrebujemo disciplino, zavzetost, resnost … pa tudi malo sreče

Intervju s Tejo Toplak

Življenje Teje Toplak je zapisano borilnim veščinam, saj trenira kickboks in taekwondo. Konec poletja je image4dosegla izvrsten uspeh, saj je postala svetovna podprvakinja v kickboksu. Tekmovanje je bilo konec avgusta na Irskem.

Do sedaj je nanizala že vrsto odličnih uvrstitev: oktobra 2015 je v taekwondoju dosegla 2. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu  na Škotskem. Leto dni prej pa se je na svetovnem pokalu na Jamajki v borbah uvrstila prav tako na odlično 2. mesto.

S simpatično in energično maturantko športnega oddelka smo se pogovarjali o borilnih veščinah in temu, kaj pomeni biti borec.

Kako si se znašla v kickboksu? Kdo te je navdušil za ta šport?

Šport je že od nekdaj način mojega življenja. Kot majhna sem se preizkusila v gimnastiki, judu, plesu in rokometu, a na koncu sem se našla v borilnih veščinah. Kickboks in taekwondo (treniram namreč oba športa, ki sta si precej podobna) sem začela trenirati v drugem razredu. Imam ogromno energije, ki jo moram nekje sprostiti, zato me je oče peljal pogledat trening kickboksa in zelo hitro sem vzljubila ta šport. Lahko bi rekla, da me je za šport na splošno, in tudi za borilne veščine navdušil predvsem oče, saj je trener ju-jitsa (borilna veščina).

Koliko časa posvetiš treniranju? Koliko treningov imaš na teden?

Treniranju posvetim ogromno časa, saj je treningov precej, poleg tega pa mi kar nekaj časa vzame tudi vsakodnevna vožnja v Maribor, kjer treniram. Med tednom treniram vsak dan popoldne, trikrat tedensko pa imam trening tudi zjutraj, po programu, ki mi ga napiše trener. Pred večjimi tekmami imamo po navadi večdnevne priprave z reprezentanco na Rogli, kjer treniramo trikrat na dan, v klubu pa s treningi zapolnimo tudi vikende.

Kako si se pripravljala na svetovno prvenstvo, ste odšli na kakšne posebne priprave?

Ker je bilo svetovno prvenstvo konec avgusta, so bile cele počitnice namenjene pripravam. Med tednom smo imeli vsak dan dva treninga, v soboto enega, nedelje pa smo imeli rezervirane za počitek in regeneracijo. Jutranji treningi so vsebovali bazično pripravo, torej kondicijo, vaje za moč, hitrost in eksplozivnost, večerni pa predvsem borbene tehnike, ki jih uporabljamo na tekmovanju. 

Kako je kickboks razvit v Sloveniji? Ali so pogoji za treniranje zadovoljivi?

Kickboks je v Sloveniji pravzaprav dobro razvit in postaja popularen, predvsem zaradi kluba, v katerem image2treniram sama, saj imamo tekmovalci odlične rezultate v domačem in svetovnem merilu. To leto oktobra bo v Mariboru člansko evropsko prvenstvo, kar je zelo dobro za prepoznavnost in nadaljnji razvoj tega športa v Sloveniji. Pogoji za treninge so zelo dobri, med drugim tudi zato, ker imamo svetovno znanega trenerja Tomaža Barado, ki nam predaja svoje znanje v zelo dobro opremljeni telovadnici, s še ostalimi trenerji, ki so večkratni svetovni in evropski prvaki.

Kickboks je dokaj nepoznana borilna veščina, nam jo lahko na kratko predstaviš?

Kickboks je borilna veščina, ki vključuje udarce in brce. Deli se na več različnih disciplin, ki se razlikujejo po pravilih. Sama treniram disciplino “light contact”, kjer borba traja 3 runde po 2 minuti, vmes pa sta minutni pavzi. Borbe se med posamezno rundo ne prekinja, razen če tekmovalec naredi katero od prepovedanih stvari (npr.: stopi iz borišča, udari pod pas ali v hrbet …) in mu sodnik zato mora dodeliti kazen. Udarci z roko v telo ali v glavo štejejo eno točko, brce v telo prav tako eno, brce v glavo pa dve točki. Trije stranski sodniki točkujejo izvedene tehnike in odločajo o zmagovalcu.

Pristala si na drugi stopnički, koliko je zmanjkalo, da bi se povzpela do zlata?

Pravzaprav sem po štirih minutah borbe vodila, zato mi je zmaga ušla iz rok v zadnji rundi zaradi 30 sekund nepozornosti, za kar mi je zelo hudo, a vem, da se bodo te sekunde nekoč v prid obrnile tudi meni. 

Imaš kakšnega vzornika/vzornico, ki te žene?

Moj vzornik je tudi moj trener, Tomaž Barada. V svoji karieri je osemkrat postal svetovni prvak in enajstkrat evropski prvak. Tekmovati je nehal leta 2004, a mu še vedno pripada rekord – za naš šport neverjetnih 84 zaporednih zmag. Od svoje tekmovalne kariere se je poslovil z naslovom profesionalnega svetovnega prvaka v kickboksu, kar je za športnika najlepši možni razplet.

Kaj je tvoj recept za uspeh? Kaj je potrebno za zmago?

Za uspeh in zmago je potrebnih veliko stvari. Nekatere med njimi so: disciplina, predanost, zavzetost, resnost, odgovornost, organiziranost, vztrajnost in predvsem trdo delo! Za tisto piko na i, pa se mora poklopiti res vse, zato je včasih potrebno imeti tudi malo sreče.

Pina Držan in Živa Srše

Foto: arhiv kluba

Dostopnost