Novinarsko društvo

V službi domovine

Predstavitev Slovenske vojske v okviru aktivnega državljanstva

Dijaki 3. letnika bomo kmalu postavljeni v položaj, ko si bomo morali zastaviti karierno pot in se odločiti za študij, kar bo vplivalo na poklic, ki ga bomo enkrat opravljali. Eden izmed manj zastopanih, ampak izredno zanimivih poklicev je poklic vojaka in službovanje v Slovenski vojski, ki smo ga dijaki 3. letnika v četrtek, 9. novembra, dopoldne v okviru na celjskem sejmišču podrobneje spoznali.

Dan se je začel z obiskom delavnic, ki so predstavljale vse smeri in vidike Slovenske vojske. Na ogled je bilo veliko vojaških vozil, kot so tanki, tovornjaki, avtomobili in motorji. Dijaki smo si lahko notranjost vozil tudi ogledali in se vanje povzpeli, vojaški uslužbenci pa so nam med ogledom razlagali ključne značilnosti svojega vsakdanjika. Nekatere delavnice so bile interaktivne, na njih smo se lahko preizkusili v držanju pravega orožja in streljanju z replikami med praktičnim preizkusom natančnosti na strelskih simulatorjih. Uporabljali smo policijsko in vojaško opremo, pripomočke, ki jih potrebujejo med delom, in se seznanili z različnimi področji Slovenske vojske. Najpogumnejši so se lahko pomerili tudi na vojaškem poligonu ali pa si obraz pobarvali z bojnimi barvami. Na koncu smo spoznali še vojaškega psa Minksa, ki med delom išče nastavljene bombe, v prostem času pa se rad crklja. 

Po delavnicah smo se dijaki zbrali pred halo in si ogledali dinamično predstavitev vojaške vaje, ki je vključevala slavnostni dvig in spust slovenske zastave, potek obrambe v primeru napada in streljanje v tarče.  

Za zaključek pa smo prisluhnili še kratki predstavitvi, kjer so nam predstavniki Slovenske vojske z videoposnetki in lastnimi izkušnjami poskušali približati vojaške delavnice in posledično vključitev v vojaško službovanje. Ko smo vojake povprašali po razlogu za izbiro poklica, je večina navedla navdušenost nad športom in športnimi dejavnostmi, delo z ljudmi in željo po nevsakdanji rekreaciji, veliko vlogo pri izbiri pa so igrali tudi družinski člani. 

Po koncu dneva smo se dijaki vrnili domov s kopico novega znanja, nekateri pa tudi z novimi idejami za svojo karierno odločitev, ki je pri 30 enotah Slovenske vojske in več kot 50 poklicih res pestra. Češnjo na torti pa so dodale še podarjene steklenice za vodo, ki smo jih prejeli vsi dijaki, pet srečnežev pa je v škatli ob steklenici našlo še vojaško značko, ki jim bo prinesla brezplačen polet z vojaškim helikopterjem. 

Patricija Podvratnik

Dostopnost